SS Brewtech Single Vessel Brewing System (SVBS)

(Reklam: I samarbete med Humlegårdens Ekolager)

Efter många år av att testa bryggverk i olika storlekar och prisklasser känns det extra kul att nu få presentera ett system från SS Brewtech som mest varit kända för hembryggare i Sverige för sina rostfria grytor och jäskärl. Deras trekärlsbryggverk är mer för professionellt bruk även om många hembryggare säkert dreglat över de. Deras nya bryggverk SVBS – Single Vessel Brewing System är ett helintegrerat bryggverk i rostfritt stål som vid första anblick känns som ett rejält och professionellt verktyg för hembryggaren med höga krav. I det här inlägget går jag igenom 10-gallon-modellen av SVBS, tittar på design och funktion, tekniska specifikationer och ger mina första intryck kring användarvänligheten – innan jag hunnit brygga med det. Det blir med andra ord ett klassiskt unboxinginlägg. Jag har fått hyra det här bryggverket av Humlegården för att göra en utvärdering, det är alltså inte ett betalt inlägg även om vi har ett övergripande samarbete.

Direkt ur kartong märks det att SVBS är något mer än ett vanligt enkelt enkärlsbryggverk. Kvalitetskänslan är genomgående, från de robusta handtagen till svetsningarna och passformen på insatserna. Finishen är i borstat rostfritt stål och ger en industriell känsla snarare än hobby. Det är ett tungt, välbalanserat system som andas kompromisslöshet.

Det som skiljer SVBS från andra enklare bryggverk är inte bara kvalitén på materialen utan också de små designvalen. Alla anslutningar är Tri-clamp 3/4″ vilket gör rengöring och byte av komponenter enkelt och hygieniskt. Bryggverket mäskar enligt RIMS-metoden, dvs. att vörten tas från botten och pumpas till toppen av maltbädden. Cirkuleringen sker enligt tillverkaren genom ett laminärt flöde, dvs ingen turbulens av vörten.

Pumpen är integrerad i chassit och man behöver skruva isär bryggverket för eventuellt underhåll eller byte av pump. Pumpens flöde styrs tre olika vägar genom de tre fullt sanitära kranarna som är lättåtkomliga framtill. Man kan välja hur många kranar och hur mycket av varje kran man vill ha öppet för att nyttja olika funktioner genom bryggdagen. Just denna designen är tydligen tagen från SS Brewtechs profesionella större bryggverk. På grund av kranarnas sanitära design behöver de nte kopplas isär efter bryggning utan vanlig cirkulering med PBW och sköljning efteråt ska räcka, detta gäller även pumpen.

Den stora maltkorgen är laserskuren och har en rejäl känsla, långt ifrån något plåtigt budgetnät. Hålen är de minsta jag har sett i liknande konstruktion så garanterat inga maltskal kommer kunna ta sig igenom. Maltkorgen med dess centerrör ansluts till pumpen i botten genom en patenterad silikonpackning, enbart genom att placera maltkorgen ovanpå. Vörten skickas via det rostfria röret och sprids genom en snarlik fast mer avlång silikonhatt.

Förutom maltkorgen följer även med en liknande laserskuren whirlpoolkrans som påminner en hel del om Brewtools Trubinator. Lockets konstruktion är smart med en lätt kupol som gör att kondens inte droppar rakt ner utan leds mot kanterna. Locket har även en öppning med silikonplugg för spiralkylare.

Värmeelementet, som kallas för “Halo element”, är mycket enkelt att rengöra och är byggt i “durable Incoloy 800 sheath” vad det nu betyder. Det relativt korta elementet är på 3200w så för att nyttja full effekt krävs det 16A säkring men bryggverket kan även köras på 13A. Den amerikanska versionen av SVBS har ett extra värmeelement och totalt 4600 watt men det kräver en 30A-säkring vilket är ovanligt i Svenska hem. Elementet ska vara Ultra Low Watt Density för att inte bränna vörten men det är väldigt mycket kortare än t.ex. Braumeisterns 3200w-element så det ska bli spännande att utforska just detta.

Det digitala styrsystemet på SVBS är mycket likt systemet till deras jästankar. Den tunga och gedigna displayen är väldigt tydlig och har en enkel fast logisk menystruktur. Temperaturen kan ställas med 0.1°C noggrannhet och regleras med PID så temperaturen inte skjuter över. Kokningen är procentbaserad via modulering SSVR. Displayen har även möjlighet att exportera bryggdagen all data till USB-minne genom en .CSV-fil, som går att förvandla till olika grafer enkelt med t.ex. Excel.

SS Brewtech SVBS saknar medföljande kylare. En kompletterande kylspiral är enklast att använda och diska men tar lång tid på sig för att kyla vörten. Motströmskylare kostar det dubbla men är snabbare och fortfarande relativt lättdiskad. Plattvärmeväxlare är rejält mycket snabbare men kräver att man inte får något skräp i den.

Så fungerar bryggningen med SVBS steg för steg

Mäskning
Fyll vatten och ställ temperaturen via PID-kontrollen.
Maltkorgen sänks ner och malten tillsätts med omrörning.
Vänstra porten/ratten öppnas och recirkulationen startas via pumpen på kontrollen. Vill man ha flöde även runt maltkorgen kan whirlpoolkranen öppnas något också.
PID:en håller mäsktemperaturen jämn och kontrollen har timer om man inte vill brygga helt manuellt.

Lyft och lakning
Efter mäskningen lyfts maltkorgen och hålls på plats med hjälp av den inbyggda stödställningen.
Lakvatten kan tillsättas manuellt från separat HLT.

Kokning
När all vört är samlad lyfter man ur maltkogen och ändrar läge på kontrollen till “boil”. Först på full effekt upp till kok och sedan justeras effekten ned till lagom rullande kok.
Efter kokslut aktiverar man pumpen igen fast denna gång öppnas mittenkranen för “whirlpool”.

Kylning
Efter en kvarts whirlpool är det dags för kylning. Pumpen skickar nu flödet ut genom den tredje kranen/ratten för flytt till extern kylare eller om man har kylspiral väntar man med detta moment tills vörten har rätt temperatur.

Här kan man se de olika flödena som pumpen kan skicka vatten eller vört till. (c) SS Brewtech även om jag inverterat bilderna för att de ska passa min vita bakgrund bättre.

Data

Maxvolym: 45 l
Batchvolym: 19-23 l
Maximal maltmängd: 9 kg
Storlek: 75 x 37 cm
Effekt: 3200 W, 16A säkring (kan även köras med lägre effekt på 13A säkring).
Pris: 17490 kr hos Humlegårdens Ekolager

Kommentar

Detta är som sagt mer av en ockulär första genomgång eftersom jag inte har bryggt med SS Brewtechs SVBS ännu, bara testat dess funktioner och rengjort bryggverket. Här är mina samlade tankar:

Plus
Mycket hög finish på material och alla svetsningar. En riktigt pansarvagn!
Vacker och mimnimalistisk design.
Smal och lättplacerad.
Tung vilket både är plus och minus.
Bra med utbytbart element som är oerhört lätt att rengöra jämfört med vissa andra modeller på marknaden.
Bra med TC-koppling både för hygien och eventuella modifikationer.
Det går även att recirkulera genom kranen ut via silikonslangen till toppen om man föredrar den varianten.
Trevligt med förvaringspåse som ingår men kanske en isolering har varit mer användbar?

Minus
Svårplacerad kontroller som gärna hade fått kunnat fästas i toppen av bryggverket, så som Grainfather G40 löst det.
Saknar automatiserad stegmäskning, kontrollern är lite för grundläggande.
Saknar wifi och/eller blåtand för att följa bryggningen från annat rum.
Skulle vilja kunna öppna pumpen för rengöring.
Det står ganska mycket vatten kvar i maskinen efter disk, säkert en halvliter.
Fläkten låter en hel del om det stör någon.
För kort elsladd, kunde gott varit 50-100cm längre för enklare placering men det finns ju skarvsladdar.
Kranarna har en skön känsla men det tar 5 hela varv (dvs 10ggr snurr med handen) att öppna eller stänga helt. Glöm inte tredje kranen öppen när du diskar för hela golvet blir blött har jag hört!

Jämförelse mot andra bryggverk
Slutligen måste jag göra en kortare jämförelse med några andra tillverkares bryggverk samt diskutera prisbild. Kvalité kostar så att denna pjäs skulle placera sig en rejäl bit över lågprisbryggverken var föga förvånande. SS Brewtech SVBS kostar våren 2025 17.490kr vilket bara är en femhundring mer än Grainfather G40 som är snarlik i inre volym, även om tillverkaren tycker att den kan brygga 40l mot SVBS 23l. G40n känns något enklare i vissa komponentsval men samtidigt ingår en skaplig motströmskylare och displayen erbjuder fler funktioner än SVBS samt en mobil-app.
Klassikern Grainfather G30 kostar drygt halva priset mot SVBS men det är en betydligt enklare maskin i stil med BrewZilla mfl. så den jämförelsen är onödig.
Om vi går upp lite i pris över SVBS men stannar kvar i jämförbar kvalité så kommer Brewtools B40pro för 21.990kr, dvs 4500kr mer. B40pro har en betydligt mer avancerad display och har enormt många konfigureringsmöjligheter. Det gör den väldigt flexibel men samtidigt inte så användarvänlig för nybörjaren. Med massor av tillbehör som de flesta kompletterar med ökar även totalpriset ganska snabbt.
Slutligen har vi Speidel Braumeister BM20 som kostar 26450kr men då ingår kylning så prisjämförelsen blir lite skev. Braumeistern är det enda bryggverket som mäskar nerifrån och upp eftersom Speidel har patent på den metoden och det är även enda maskinen av de jag nämt som kan brygga med lågsyremetoden, dock krävs extra tillbehör. Designen med dess smalare maltpipa ger en begränsning i maximalmängd malt på 6kg mot de andras 9kg (G40 har 13kg), så för den som ofta brygger rejält starka öl kanske andra bryggverk tilltalar mer. Samtidigt är Braumeistern bäst lämpad för stegmäskning där den klarar riktigt stora mängder vetemalt utan att bränna fast något på värmeelementen.

Alla de här bryggverken har mycket hög kvalité men skiljer sig på en rad olika sätt; både genom bryggmetod, pris och i mängden tillgängliga tillbehör. Jag tänker inte utse någon vinnare på något sätt utan jag tror samtliga bryggverk har sin givna målgrupp.

Mäskröret/korgen med locket som passar både mäskrör och gryta.

Diverse tillbehör; Mäskrör med de två svarta silikonpackningarna, 2st tri-clamps med packning, whirlpoolnätet med packning, kontrollenheten, 90°C rör.

Värmepatronen som är ytterst lättåtkomlig, bredvid den temperaturmätaren, TC-koppling i mitten där ena svarta silikonpackningen ska träs på, lilla hålet kl 9 matar pumpen med vätska för recirkulering/whirlpool/kylning, den avlånga hålet kl 2 är den vinklade whiropoolen.

Botten på mäskfiltret där mäskröret anslut via TC-koppling.

De tre olika kranarna.

Det extremt finmaskiga nätet på mäskkorgen.

Kontrollenheten/displayen.

Den stadiga mäskkorgen.

Mäskkorgen vilandes på de inbyggda stödena.

Här under sitter pumpen, alltså inte till för att vara åtkomlig för rengöring efter varje bryggning.

Någon sorts återställningsknapp, troligtvis vid eventuell överhettning.

Välkomstskärm.

Mäskläget.

Kokläget.

Inställningar.

TC-koppling med slangnippel för utkommande vört. Silikonslang och slangklämma ingår också.

Dubbelpassande locket med avtagbar silikonplugg för att en kylspiral ska kunna sticka ut.

Whirlpoolfiltret, här utan silikonpackningen som sitter uppåt mot grytan.

De tre delarna som tillsammans med märkröret står för recirkuleringen av vört.

Det laminära flödet som med stålhatten bildar vörtspridningen.

Så här ser recirkuleringen ut där den understa svarta fästs i grytan botten, sen kommer mäskkorgen där stålröret redan är monterat med TC-klämma.

Pluggen/packningen i botten av grytan.

Whirlpoolfilter inkl packning monterad.

Här är mäskkorgen på plats och även röret för recirkuleringen.

”Spridarhatten”.

Förvaringspåsen som inte är tänkt att mäskas med även om den är av ganska kraftfull neoprene.

Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *