(Reklam: I samarbete med Humlegårdens ekolager)
Den här hellesen var tänkt att få vara med och tävla i domartävlingen i SM, om den blev bra nog. Jag är inte direkt någon tävlingsmänniska och har bara varit med i DT 2 gånger för tio år sen men tänkte att det skulle vara kul att ge det ett nytt försök. Eftersom jag i dagsläget inte har någon lösning för att temperaturkontrollerat jäsa större satser måste jag just nu förlita mig på matkällarens säsongstemperatur, vilken vintertid ligger på stadiga och stabila 10°C. Nu visade sig våren lysa med sin frånvaro och en rejäl köldknäpp gjorde att jäsningen av denna helles kraftigt tappade fart och det drog ut på tiden. Jag försökte på olika sätt höja temperaturen i matkällaren någon grad men min kupévärmare jag tidigare använt i jäskylen lät mer som en hes fiskmås än stabil humla, så den åkte till återvinningen pga brandrisk. Min lilla frostvakt jag hade i förra bryggerihörnan i Norrköping är försvunnen någonstans på vinden efter två flyttomgångar och vårt flyttbara oljeelement som följde med huset behövdes i sovrummet. Där stod jag utan någon snabb värmelösning och dagarna gick.
Efter 10 dagars jäsning började SG saktad in runt 1.016 och helt stanna efter en ofrivillig tempsänkning till 7°C när det ytterst oväntat blev -23°C ute. Jag brukar flytta ölet till fat för spundning med ca 4°Ö jäsning kvar så detta var alltså en bra bit ifrån färdigjäst i min värld. Mitt FG landar alltid på mellan 1.007 till 1.009 för en 5%-ig öl. ”Kanske skulle det inte bli bättre denna gång” tänkte jag och svor åt vinterns hård grepp, ovetande om att den skulle hålla i sig ytterligare en månad. Jäsningen var ju trots allt långt ifrån optimal med temperatursvängningar och dessutom helt ny jäst, generation 2-4 brukar vara de bästa. Alltså flytt till fat och hoppas de sista pinnarna skulle jäsa ner i bryggeriets 16-17°C.
Spundningen på fat tog även den väldigt lång tid, vilket jag märkte först när fat nummer två kopplades upp på tapp i köket. Första fatet hade en delför stilen besvärande restsötma men kolsyran var lagom och smaken i övrigt toppenbra. Hoppet är det sista som överger bryggaren så jag lät ändå resterande fat spunda i bryggeriets en tid till innan lagring. Restsötman på första fatet bedömde jag som för stor för att passa inom SHBFs öltypsdefinition och anmälningsdatumet för domartävlingen passerades utan att någon anmälan lämnades in. Är inte ölet något jag är stolt över, behöver jag inte slösa domarnas tid. SM är till för tävling med bra öl, ett ordentligt domarutlåtande med provsmakning/bedömning fås istället genom att skicka till SHBF vid sidan av.
Fat nummer två och framåt då? Vi kan väl säga såhär att det behövdes inte någon kolsyrepatron för att driva ut någon öl på tappkran… Jag hör mig själv komma med en massa dåliga ursäkter men jag har ingen bättre förklaring på varför denna öl först blev för söt, sen väldigt god men kraftigt överkolsyrad. Hade jag bryggt min helles någon vecka tidigare så hade jag haft tid även för detta misslyckade jässchema som först rättade till sig på fat men jästen är en levande organism som inte gillar sjunkande temperaturer.
Bryggningen
Jag har justerat min maltkross fram och tillbaka genom åren för att anpassa den till olika bryggverks styrkor eller svagheter men inför denna bryggning hade jag bestämt mig för att låsa min spaltbredd på 1.0 mm för en längre tid framöver. Med min MonsterMill-kross och min hastighet på motor är det i zenit för hela skal, 3-5 krossade kärnor och minimalt med mjöl. Inställningen krossar det mindre vetet och ger ett skapligt mäskutbyte utan att ge igensatt mäskbädd eller alldeles för dåligt utbyte i de olika maltpiporna i enkärlsbryggverk.
Flytt av vatten till mäsktunnan innebar både kladd och blask denna gång. Dels genom en slangläcka precis efter pump på grund av en lös slangklämma men även ett större slabb på golvet eftersom jag missat att stänga stora mjölktankskranen på mäskpannan. Vattnet åkte alltså in i lilla 1/2″-kranen och direkt ut genom stora orginalkranen med SMS-koppling. När denna ”maltspya” var uppsvabbad och 100l vatten påfyllt testade jag att röra om i botten på mäsken med min Brewtools-mäskpaddel fäst på skruvdragare, istället för som tidigare med mitt större 90-cm mäskroder. Det fungerade långt över förväntan och det var enkelt att kontrollerat, utan trasiga handleder, degbollar eller för mycket skumbildning få en jämn mixning. Mäsktemperaturen för betaamylasrasten stannade på 64,5°C som jag höll en timme för att sedan med infusion höja till 72,6°C i 30 min. Jodprovet efter beta-rasten var redan negativt så jag borde nöjt mig med 30-45 min men jag hade lite annat jag behövde ta hand om i hemmet just då.
Både recirkulation under mäskning och senare vörtflytt till vörtpanna gav irriterande avbrott genom ihopsugna och platta slangar, ett problem jag haft en längre tid. Detta sätter stopp för inkommande vätska till Riptide-pumpen vilket den inte alls mår bra av (om man inte uppgraderar med den nya impellern som klarar av att gå torrt!). Problemet är så pass stort så att jag måste barnvakta slangen under hela mäsktiden. Jag har sneglat både på större silikonslang, armerad silikonslang och dyrare bryggerislang men inte riktigt känt att något av alternativen varit helgjutna för min utrustning. Nu i skrivande stund, några bryggningar senare efter denna, så har jag troligtvis en lösning på gång men jag väntar fortfarande på lite rostfritt. Fortsättning följer under våren.
Timmeskoket på 60% effekt av värmepatronen gav den mest genomskinliga och finaste vörten jag någonsin fått så både krossning, kalciumhalt, konvertering, recirkulering, koagulering och whirlpool satt hundraprocentigt denna gång. Vörtstyrkan/OG landade på 1.045 mätt med refraktometern, vilket var 3°Ö lägre än planerat. Detta på grund av felaktig utrustningsprofil i Beersmith enligt min kvalificerade jäsning, jag menar gissning. Med ny maltleverantör och ny smalare krossning ändras mäskens förutsättningar för konvertering och vilja att hålla kvar vätska (grain absorbtion). Jag har även justerat position på lauterhelixen och tillsammans ger de högre OG och samtidigt mer vätska ut än tidigare. Jag överskattade denna förändring något och jag hamnade lite lågt på OG och högt på vätskevolym. Justerad profil men inte längre kok som kompensation denna gång.
För att flytta vörten från vörtpannan, via plattvärmeväxlare och till matkällaren så har jag dragit en genomföring för slang från bryggeriets vägg till intilliggande jäskällare. Tidigare storjäsning i matkällaren har jag löst genom att bära vörten i många omgångar i hinkar, med trasig rygg som tack för besväret. Det här var en oerhört mycket smidigare lösning även om slangen inte är optimal ur livsmedelssynpunkt. Jag överlever nog det också…
Kommentar
Riktigt bra öl som är oerhört lättdrucken, trots sin nära på smakexplosion för att vara en ljus öl. Kanske lite för stabbig kropp och stort helhetsintryck för stilen men det är ju också vitsen med lågsyrebryggning, att de ljusa maltsmakerna verkligen får ta för sig. De avtar dessutom med åldern så den blir mindre maltig och mer elegant efter hand.
Dagens setup även om denna bild är tagen i slutet av bryggdagen.
”Von Bamberg mit liebe” där huvudrollsinnehavaren heter Malt, Pilsner Malt.
Birollsinnehavare Barke Münchnermalt som ger riktigt goda brödiga smaker.
Den enligt lag obligatoriska krossad-malt-i-hink-bilden.
Jag vet inte hur många gånger jag tagit denna bild på krossningen men eftersom jag kan zooma rejält i råfilerna så fungerar dessa faktiskt som en visuell referens för mig där jag kan jämföra inställningar historiskt. Det som ser ut som okrossad malt i bilden är i själva verket tomma skal. Eftersom jag har tre valsar på krossen så går inte skalen att använda som bedömning på krossresultatet utan det är mer kärnor och mjöl som är av intresse, skalen håller sig fina även på 0,7mm.
Flytt av 67°C mäskvatten till mäsktunnan för att landa på 63-64°C när allt är omrört och temperaturstabiliserat.
Inmäskning eller omrörning den enkla och smidiga men samtidigt kontrollerade vägen.
Mitt stora bryggverk är helt manuellt, inklusive den lösa älsklingstermometern Gresinger GHT1170 för att hålla koll på mäsktemperatur. Det jag saknar är något sorts hållare eftersom den väger så lite och lätt välter. Jag har testat gummisnodd runt en bit stålrör men det kändes som en riktig nödlösning. Har något ett tips på en fästanordning där termometern är lätt löstagbar så skriv gärna i kommentarerna.
Temperaturgivaren Gresinger GES 130 fungerar 100% felfritt fortfarande efter alla år. En riktigt bra investering.
Nödlösning med plastkanna för att inte slangen ska sugas platt.
Inkommande på recirkuleringen i flytande locket.
Det var här det inledande blasket uppstod. Klent åtdragen klämma var boven. Notera hur vörten såg ut i början av mäskningen.
Jämfört med efter ca en halvtimme.
Det finns alltid lite vört kvar i mäsken även när pumpen har sugit ut merparten. Här slängs inget i onödan inte.
Man tager vad man haver. Varför varför varför köpte jag inte två flytande lock när jag ändå krånglade med den hopplöst omöjliga italienaren som vägrade skicka min order utan att mjölka mer tid och pengar? Nu har locket som passar inte funnits i lager på flera år så jag får klara mig med ett helt enkelt, eller som här med ett annat bryggverkslock som inte alls räcker i diameter.
Mmmm, lågsyre-raklödder.
Tillsats vid kokslut för optimalt pH och finfin koagulering.
Hur snygg vört? Svårt att se med så kort skärpedjup men vörten är verkligen kristall!
Bra whirlpool, igen. Inga problem att se botten på vörtpannan med 40-50 liter kvar.
Sjunkande nivå ger havererande kon. Dags att sänka flödet något för att få ut så mycket ren vört som möjligt.
Inte mycket svinn här inte men mer vill jag inte köra ut på grund av plattvärmeväxlaren. Hade jag använt den något mindre effektiva motströmskylaren hade jag kört pannan torr.
Välkomna till matkällaren som även den är skapligt manuell. Temperaturen styrs enbart nedåt i grader med hjälp av den svarta luckan i väggen ovanför jästanken och den har två lägen; stängd eller öppen.
När jag såg den här bilden i datorn så slog det mig att hela matkällaren (på 2 kvm) är fylld med antingen skräp eller saker som inte behöver vara där. Tomma jäshinkar, tomflaskor, maskindiskmedel, krossade tomater, russin (?). Städning på inkommande!
Inget recept delas denna gång pga eventuellt tävlande.
Senaste kommentarer