Helles (H29) i 2HL-systemet

Jag har ingen som helst förklaring till varför jag inte bättrar på bryggerigolvets färg oftare för det tar bara 15 minuter, OM jag inte gör som jag gjorde denna gång. Jag dammsög, moppade och målade precis som vanligt där själva målningen faktiskt bara tar en kvart, eftersom jag inte målar ända in i hörnen. Denna gång, dagen efter, märkte jag att jag missat en lite större fläck bakom/under mäskpannan men målarburken tog ju slut igår? Inga problem för jag har ju en till oöppnad burk tänkte jag för snabbt. Om det blev samma nyans på ”fläcken”? Nehehäe-rå. Om jag kunde låta det vara så? Knappast. Så jag målade rubbet, inklusive garagedelen en gång till såklart. Egentligen borde jag tömma hela bryggeriet samt garagedelen och slipa ner allt och hälla epoxi men dels så kan jag inte förvara all utrustning inomhus (pga platsbrist) och sen är det ett för stort renoveringsjobb när både sovrum och tvättstuga skulle behöva fixas först. Alltså slabbar jag på mer färg (för sällan) istället. Men vilken skillnad en skvätt färg gör ändå!

Nog om målande. Denna hellesbryggning gjordes som sist i mitt stora 2HL-bryggverk, fast denna gång utan något krångel med styrd stegmäskning genom Brewtools-bryggverket samt lakning. Istället stegmäskade jag via infusion dvs jag mäskade först i ca 45 min med 2/3-delar av vattnet på 63°C och sedan fyllde jag på med sista 3:e-delen nästan kokande vatten så jag hamnade på 72°C i mäsken för alfaamylasrasten. Jag brukar pricka detta ganska bra men denna gång höll jag på med annat i bryggeriet så jag sköt över vattentemperaturen i värmningen lite men lät det vara så. Med dessa större satser och kärvare tider känns det alltmer dumt att inte laka men jag har inte fått till en bra metod för att värma så mycket vatten på två olika ställen samtidigt. Jag får fundera ett varv till på en enkel men smidig lösing framöver.

För att kunna följa vörtens färg och främst genomskinlighet satte jag ett siktglas på mäskpannans ”ut” och sedan en trevägskoppling så jag smidigt kunde byta riktning på vätskeflödet när vörten inte skulle recirjulera längre utan flyttas till vörtpannan. Jag har funderat en del på om jag skulle skaffa och montera stålrör men ju mer jag läser om det så inser jag att det blir mycket vätska stående vilket inte är något problem om man brygger flera gånger i veckan men det gör inte jag. Med silikonslangar hålls systemet både enklare att använda men också fräschare.

Vörtstyrkan efter betaamylasrasten låg på 1.063°Ö men jag glömde bort att mäta fler gånger förutom OG i slutet av dagen. Recirkuleringen fungerade klockrent och vörten blev snabbt helt otroligt klar. När vörten kom till vörtpannan var den det snyggaste jag sett, inte ett öga torrt. När värmeelement täckts med vört så satte jag på full värme 10.000 watt (grattis Telge energi) och hade i första humlegivan i en ”first wort hop” som sägs ge lite rundare beska, något jag är tveksam till egentligen. Koket även denna gång på läge två ca 5500w vilket gav lagom rull. Kylningen kom bara ner till 19°C på grund av årstidens varma kranvatten så egentligen borde jag recirkulerat kylningen 15-30 min först men jag orkade inte det denna gång, bryggdagen var lång ändå. Jag har fortfarande ingen bra lösning på jäsningen för dessa större kok. Min stora plasttunna rymmer hela 190 liter men den kan jag inte temperaturstyra och lageröl i 19°C är inget för mig. Därför delade jag upp vörten på tre olika kärl. Utrymme för förbättring på jäsningsfronten helt klart men jag måste snart bestämma mig för vilket system jag ska satsa helhjärtat på; det som ger bäst och snyggast öl, det som är roligast att brygga med, det som är enklast att brygga med eller det som är någonstans mittemellan?

Lauterhelix och siktglas i en suddig röra.

Drömmen vore att denna färg var hållfast och sedan ett breddavlopp längs hela bryggverket eller varför inte hela bryggeriets mitt? Och så kakel på väggarna.

Reklam för Brewmaster Swedens fina malt. Ni följer väl deras resa på Instagram? De har precis skaffat en ny riktigt maffig maskinpark, en investering på 34 miljoner ni kan läsa om på denna länk!

Syrereducering.

Dagens kross.

Malten placerad i torr mäskpanna.

Inmäskning där vattnet värmts i vörtpannan (t.v.) och flyttas till mäskpannan underifrån.

Ja ja, jag njuter av det rena golvet okej? Blichmanns pump Riptide” är jag fortfarande mycket nöjd med.

Närbild på anslutningen i mitt flytande lock. ”Recirkuleringsporten” kan vi kalla den kanske. På andra sidan sitter en bricka som sprider vörten så den inte stör mäskbädden men då den sitter under vörtytan så blir det ingen ökad oxidering.

Grumlig vört när jag precis satt igång recirkuleringen av betaamylasrasten.

Jag har ingen supersnygg lösning för recirkuleringsslangen men den fungerar tills vidare.

Vörtens genomskinlighet, amazing!

Första vörten på väg till vörtpannan. hur snygg?

Första humlegivan.

Inte ens med alla dessa prylar ser bryggeriet stökigt ut, tack vare golvet.

Jag har en QD Inline-termometer på plattvärmeväxlaren men jag råkade fippla bort en packning i den så den började läcka i kopplingen vilket jag inte ville laga just denna minut så jag mätte temperaturen med IR istället.

Provsmakning


I glaset glittrar en halmgul till gyllengul öl som är spegelblank och har en hög krämig och fluffig skumkrona. Ölet ger mycket rester (lacing) på glaset.
Doften domineras av mycket stora sädiga och brödiga toner. Stora inslag av vanilj, halm och grädda samsas med pilsnermalt. Mycket fräsch doft!
Smaken är maltig och gräddig primärt. Lättare örter avlöser.
Mycket balanserad restsötma mot den välavvägda och mjuka beskan.
Mycket len munkänsla och en lätt, fräsch syrlighet.
Mycket lättdrucken med brödig lång eftersmak.

Kommentar
En oerhört god och maltig helles som är mycket lättdrucken med sina massiva gräddiga och halmiga smaker, helt utan kärva toner eller några som helst felsmaker. Denna är jag mycket nöjd med.

Recept


Helles H29 (Helles)

Batchsize: 140.00 L
Estimated OG: 1.047 SG / 11.57 Plato
FG: 1.009 SG / 2.31 Plato
Alcohol by volume: 4.9 %
Bitterness: 22.4 IBUs
Color: 8.0 EBC

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
175.55 L !Nykvarn 160302 Water 1
46.67 g Calcium Chloride (Mash) Water Agent 2
15.00 g Antioxin SBT (Mash) Water Agent 3

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
30100 g Pilsnermalt (Brewmaster) (3.4 EBC) Grain 4 87.5 % 19.63 L
3527 g Münchner ljus (Brewmaster) (11.3 EBC) Grain 5 10.3 % 2.30 L
774 g Acidulated (Weyermann) (3.5 EBC) Grain 6 2.2 % 0.50 L

Total amount of malt: 34401 g

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 101.99 L of water at 71.0 C 65.0 C 45 min
Alpha-Amylase Add 78.00 L of water at 82.3 C 72.0 C 30 min

If steeping, remove grains, and prepare to boil wort

First Wort Hops

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
100 g Tettnang [3.80 %] – First Wort 20.0 min Hop 7 5.9 IBUs
84 g Tradition [5.00 %] – First Wort 20.0 min Hop 8 6.5 IBUs
Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
100 g Tettnang [4.50 %] – Boil 60.0 min Hop 9 8.7 IBUs
6 g Hallertau Magnum [11.00 %] – Boil 60.0 min Hop 10 1.3 IBUs
21.00 g Sedisol C (Boil 10.0 mins) Other 11
20.00 ml Lactic Acid (Boil) Water Agent 12

Total amount of hops: 290 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
20.0 pkg Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) [50.28 ml] Yeast 14

Recommended starter size: 14.89 L / 2429.2 Billion cells.

Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

  1. Martin 2023-06-20

    Tack för en kanonsida , vilken temp har du på lakvatten och vad håller du för temp vid utmäskning? Svaret finns kanske i texten men jag har inte hittat det.
    Martin

  2. Lindh 2023-07-13

    Jag lakar väldigt sällan men när jag gör så är 78°C standard. Utmäskning samma de tillfällen jag kör det (ytterst sällan).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.