Lagerbryggning med #Braumeister 10

Det här var första bryggdagen med nya Braumeister #BM10 som jag skrivit om tidigare här. Jag har bryggt med Braumeister i snart tio år nu så jag känner mig väldigt bekväm med maskinen och dess bryggmetod. Jämfört med min BM50 är #BM10 nästan identisk fast i mycket mindre format. Det lilla bryggverket saknar bottenkran men annars är det exakt samma utförande. Den nya displayen hänger ihop med nya generationen och inte storleken. Trots likheterna blir allt i en femtedels skala lite annorlunda och det jag primärt ville göra denna bryggdag var att se hur maskinen fungerar och hur volymerna beter sig eftersom marginalerna blir så små. 1 liter fel på BM50 är 1/50 men på #BM10 blir samma siffra 1/10.

Planen med min #BM10 är att kunna brygga ofta för att testa nya recept, inte att vända mig ut och in för att göra mitt absolut bästa öl vid varje givet tillfälle. Jag vill utan vidare kunna ta ut svängarna mycket receptmässigt och blir det inte gott så har jag ändå lärt mig något. Därför måste bryggdagen vara oerhört enkel och smidig i alla steg, nästintill självgående. Helst så enkel att jag i princip skulle kunna brygga samtidigt som jag jobbar hemifrån utan att det påverkar arbetsdagen. För det krävs att varje steg inklusive kylning och disk är enklast möjliga och att processen går att lita på samt övervaka från distans. Så här skulle en fiktiv bryggdag, steg för steg i dess enklaste möjliga form, kunna se ut:

Dagen innan, förberedelser (15min)
-Fyll upp med allt vatten inkl lakvatten och tillsätt vattenbehandling (salter/lactol).
-Koppla in kylvattenslangar.
-Sätt #BM på timer så vattet är redo för inmäskning när jag vaknar.
-Väg upp maltsorterna och lägg i påfyllningstratten till maltkrossen men krossa ej.
-Häll Saniclean i jäshink och skaka om för desinficering.

Bryggdagen, inmäskning före frukost (15 min)
-Tryck igång maltkrossen.
-Tappa ut 2-3L till en kanna vid sidan om för att ha vatten som påfyllning efter inmäskningen och till lakningen.
-Sätt i maltröret med två filter i BM och häll i malten uppifrån i två steg med omrörning.
-På med filter, låsplattan och låsmuttern.
-Toppa upp med extravattnet så nivån blir bra.
-Tryck start på BM och lägg på locket.
(jobba i 2-3 timmar beroende på mäskprogram)

Utmäskning (5 min)
-Lyft maltkorgen till lakposition och tryck fortsätt för att värma mot kok.
-Häll på resterande vatten över maltkorgen som lakning/sköljning.
(fortsätt jobba tills temp når 95°C vilket följs via MySpeidel.com)

Kokstart (5 min)
-Lyft bort maltröret helt.
-Skumma av ytan med hålslev.
-Mät upp tre humlegivor och häll i bitterhumlen.
-Sätt på huvan med ventilationsröret ut genom fönstret.
(fortsätt jobba 45 min till)

Sista humlen och kylning (5 min utspridda på tre tillfällen)
-Häll i 15min-givan humle, lactol och klarningsmedel Sedisol/Protafloc.
-Häll i 5min-givan humle.
-Ta av ventilationen och starta kylning via kylmanteln.
(fortsätt jobba 20-30 min till)

Pitch och disk (15 min)
Tappa vörten till jäshink och häll i jästen. Töm dravet och diska maltröret/filterna under tiden.
Ställ BM på diskbänken, spola ur, töm, skrubba element och insidan med mjuk svamp, skölj. Färdigt!

Om man räknar bort de 2×15 min som sker innan arbetsdagen börjat så återstår 15+15 min vilket är ytterst liten påverkan på dagen oavsett om det är arbetsdag eller helg med husbestyr. Självklart tar det ett par bryggningar innan allt flyter helt så smidigt men jag ser det inte som en orealistisk tidsplan. Med BM-tillbehöret magnetventil går det även att låta kylningen starta och stanna helt automatiskt, även om det inte är en speciellt stor tidsvinst.

Bryggloggen
Denna första testomgång ville jag inte stressa igenom och heller inte sätta timer på utan lära känna maskinen. Alltså följde den inte planen ovan utan jag började bryggdagen med att fylla upp vatten till gängornas start på mittstången, vilket jag mätt upp till 15,7L. Jag tappade ut lite extra mycket vatten till vattenkannan för att se hur mycket som sedan skulle behövas till mäskningen. Kvar i kannan blev 1,5L. En ytterligare förenkling av bryggdagen skulle kunna vara att skippa lakningen så för att testa detta lyfte jag ut maltröret ur bryggverket nästan direkt efter det lyfts upp från mäskposition och sedan lakade jag maltröret vid sidan av. Detta för att kunna mäta lakvattenmängden skulle behövas för att kunna fylla ett litet Corneliusfat i slutändan. 0,45L droppade av från maltröret före lakningen startade och därefter ca 1,5L till efter lakningen (SG 1.032). Preboil volume i BM utan denna lakvört hamnade på 12,5L med ett SG på 1.045.
Efter kok låg OG på 1.053 och jag fick 9,7L i jäshink. Alltså skulle lakvattnet behövts i huvudkoket för att med marginal fylla de 9,94 L ett standard-Corneliusfat rymmer (utan att riskera att få med jästkakan). Eftersom mitt OG ändå blev i högsta laget så kokade jag lakvattnet vid sidan av och tillsatte i jäshinken lite efteråt. Slutvolym blev exakt 11L men jag tog inget nytt OG efter detta utan räknade ut det med Beersmiths “dilution tool” istället: 9,7L@1.053 + 1,3L@1.032 = 11.0L@1.051. Lite annan data från dagen: Bortkok 10%/timme, druvförlust 500 mL.

Kommentar
Hela bryggdagen, från vattenfyllning tills jag var helt färdig med all disk och släckt taklampa, pågick mellan 06.15 till 12.15 så exakt 6 timmar. Denna gång laborerade jag med lakning och gjorde diverse mätningar så det blev mer nedlagd tid än i planen ovan men jag var ändå väldigt imponerad över hur snabbt allt gick. 1200 watt på en så liten volym ger väldigt korta väntetider. Beroende på hur man räknar eller vilka volymer man mäskar med så är effekten nästan det dubbla mot BM50 (3200 watt / 50L = 64 watt/L jämfört med 1200 watt / 10L = 120 watt/L). Oavsett om uträkningen är relevant så kändes väntetiderna oerhört korta. Även kylningen gick snabbt med kylmanteln vilket jag aldrig upplevt med BM50. Jag brukar anteckna bryggdagens lärdomar i bryggloggen och denna gång skrev jag något i stil med “Koka med pinnen under huvan, annars kokar det över”, “träslev borde vara enklare till inmäskning än min lilla rostfria mäskpaddel” och “mäthinken från krossstationen var något för stor vid inmäskning, testa med huvan som tratt”. Det blir förbättringar att testa till nästa bryggdag.

Nya displayen är verkligen en rejäl uppgradering mot 2015-modellen (modellen före ska vi inte ens tala om). Perfekt överskådlighet, tydligt recept och bra instruktioner genom hela bryggdagen. Övervakningen via MySpeidel fungerar men jag ser fram emot full funktionalitet vilket är på gång i steg om jag förstått det hela rätt. Förutom att bryggdagen var enkel så var den väldigt rolig. När alla tunga moment och alla väntetider försvann så återstod bara de roliga bryggmomenten. Till och med disken var skapligt kul eftersom bryggverket är lika enkelt att diska som en pastakastrull. Så hur enkel bryggdagen var på det hela taget? Så enkel att jag faktiskt bryggde tre dagar i rad! Den enda nackdelen jag överhuvudtaget kan komma på med #BM10 är att det bara blir 11 liter vört efter en bryggdag.

Här har jag gjort ett standardrecept för att köra en bryggning utan att mata in allt i MySpeidel först. Det går även utmärkt att köra in BeerXML-filer i MySpeidel så man kan använda vilket receptprogram man vill.

Reklam för Brewmasters ekologiska terroirmalt som jag bryggde med denna gång.

Maltrör på plats och vätskenivån sänkt för inmäskning.

Lilla saltgivan.

Inmäskning med stålmäskpaddeln som var lite för lång i skaftet framförallt. Sen vill jag inte repa det söta lilla maltröret så nästa gång blir det träslev.

Inmäskad med filter på plats.

Låsplattan och vingmuttern på plats och sen har jag toppat upp med vatten så vätskenivån är över maltröret för att slippa plaskandet.

1,5L kvar som jag sparar till lakningen.

Mäskprogrammet färdigt.

Maltröret lyft till sin lakningsposition.

Vatten anslutet till kylmanteln. Kallt in i botten och varmt ut på toppen, därav armerad slang.

Ja ni fattar vad det här är.

Här testar jag ventilationsrör och huva utan någon distans emellan eftersom jag inte har någon isolering till #BM10. Det blev för kraftigt kok ändå så jag satte stödstången emellan efter ett tag.

Skapligt vitt skum ändå.

Mängden jäst. Jag dundrade på lite extra mängde eftersom det var en lager och för att jag ändå skulle skörda den här jästen senare.

Kyld vört på väg till en av mina nyköpta jäshinkar på 15L som passar bättre i storlek..

Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.