Reklam. Detta är inte en betald artikel även fast jag har fått jästanken för utvärdering av Grainfather. Som alltid lovar jag både mina läsare och eventuella samarbetspartners att jag försöker vara så ärlig jag bara kan i mina tester och utvärderingar.
Det finns många olika sätt att jäsa på och de har alla sina för- och nackdelar. Äldst i gemet är öppna träfat men det främst Pilsner Urquell som envist kämpar på med denna tradition. Därefter har vi öppen jäsning i basäng och då ofta kaklade varianter, vilka återfinns i områden kring Bayern ända ner till Tyrolen. Detta gäller främst småskalig produktion av lageröl eftersom det till veteöl nyttjas öppen jäsning även hos kommersiellt stora bryggerier som t.ex. Schneider.
Modern tillverkning av lager och merparten ale sker nästan uteslutande i cylinderkoniska tankar eftersom de är utrymmeseffektiva, lätta att rengöra på plats (CIP) med automatik samt att det höga trycket på jästkakan, iom högt stående vattenpelare, fungerar ester- och fenolhämmande liknande hobbybryggningens tryckjäsning. Andra fördelar är att konen gör det lättare att dumpa kalldruv före jäsning och att samla jästen efter jäsningen.
För oss nordiska hembryggare dominerade länge den klassiska 30L-plasthinken som jäsningsalternativ eftersom de gamla glasdamejeannerna till vinproduktion var knöliga att göra rena och “glas-carboys” var svåra att få tag på. När carboys väl kom i plastvariant var intresset relativt svalt och användes ofta som sekundärjäskärl/lagringskärl vilket helt gått ur modet. Sedan något år har trycktåliga PET-behållare blivit moderna även om deras ända funktionsskillnad jämfört med att jäsa i Corneliusfat är att de är genomskinliga så det går att se jäsningen (vilket slutsats det nu går att dra från den okulära besiktningen). Rostfria hinkar har funnits relativt länge på hembryggarmarknaden men till ett ganska högt pris. Samtidigt är det många hembryggare som vill att deras små hemmabryggerier ska likna professionella i mångt och mycket så på önskelistan har alltid cylinderkoniska tankar trumfat raka hinkar om det nu ändå ska svida lite i plånboken.
De rostfria cylinderkoniska tankarna för hembryggare finns i främst tre varianter; den enkla standardtanken som motsvarar en rostfri hink fast med konisk botten, den kylmantlade varianten och slutligen den trycktåliga varianten som går att få med eller utan kylmantel.
I samband med lansering av sina två senaste bryggverk släppte Grainfather även en cylinderkonisk tank i den enklare S-serien kallad SF70. Som namnet avslöjar är totalvolymen på 70 liter och den tänkta maxvolymen att jäsa uppges vara 65 L. Tanken klarar inte tryckjäsning och den saknar kylmantel men är kompatibel med Grainfathers GCA kit så det går att ha extern kylning till den. Den är även så pass smal och hög att den går in i ett kylskåp men det är små marginaler så de nyare och moderna AAA-kylskåpen som har tjockare isolering kan vara för smala. Det är främst handtagen på tanken som bygger det lila extra så det är klokt att mäta sin kyl ordentligt innan köp.
SF70 är utrustad med två kranar. En mindre provtagningskran utrustad med 10mm-nippel en bit upp på koniska delen av tanken och den har ett justerbart rör på insidan för att kunna välja vilken nivå den ska tappa från. Provtagningskranen går även att använda när ölet ska tappas på fat eller flaska. I botten av den koniska tanken sitter en större 3/4”-kran som levereras utan nippel och är tänkt för att dumpa kalldruv, dumpa/samla jäst eller tappa öl från. Bredvid provtagningskranen sitter ett dykrör där det går att stoppa in en termometer (tillbehör) i eller temperatursensorn som styr kylaren/kylen (STC1000 i mitt fall). Det ger en bättre styrning av jäsningstemperaturen än att ha sensorn fasttejpad på sidan av jästanken. Locket till tanken är utrustat med en silikonpackning på insidan och istället för hål till jäsrör sitter det en stor öppning med 1,5” TC-koppling så det går att montera diverse tillbehör främst rör. Det medföljer en silikonpropp som passar i hålet samt ett jäsrör/vattenlås. Tanken står på tre ben som går att ha i två olika höjdlägen för att kunna välja vilken totalhöjd tanken ska ha. Benen kan stå direkt på marken som de är eller på tre låsbara hjul som medföljer. Insidan av tanken har en stor och tydlig stansad volymskala med både liter och US gallon.
Mina kommentarer
Jag har jäst i väldigt många olika kärl genom åren, allt från jäshink 10/30/60 L, cylinderkonisk plasttank (Fast Ferment), glasdamejeanne 5/10/30/50L och Corneliusfat till stålhink 45/60/95 L och de har alla sina för- och nackdelar. Den stora fördelen med just konisk jästank är möjligheten att kunna tappa ur och spara jästen på ett smidigt sätt och fördelen med rostfritt är både livslängden och täthet mot syre.
På plussidan har Grainfather SF70 en väldigt bra anpassad storlek för att matcha de lite större bryggverken som Grainfather G70, Braumeister 50 eller Brewtools B80 Pro då de brukar ge ca 50-55 liter vört efter alla vätskeförluster i processen. SF70 känns ganska robust även om den är lätt och insidan är väldigt högpolerad vilket underlättar diskande väldigt mycket. En Insida som ser ut som utsidan av en Patinakastrull är inte att rekommendera eftersom den kan fastna bakterier i de små reporna, den här är alltså blankpolerad. Av samma anledning rekommenderar jag så lite mekaniskt rengörande som möjligt på insidan av jästankar/jäshinkar. Låt PBW eller Enzybrew göra jobbet med rengöring, inte en diskborste eller svamp. Jag har diskat den genom att sätta en vörtspridare i silikonproppen i toppen och cirkulerat Enzybrew med en pump. Att placera hela tanken i min fattvätt fungerar inte smidigt på grund av SF70:s höga höjd.
Alla svetsfogar är snyggt gjorda så de håller sig sanitära i framtiden. Volymskalan på insidan är väldigt tydlig och bra och även om jag skulle vilja kunna se volymen från utsidan så skulle jag inte vilja ha ett stigarrör som blir svårt att hålla sanitärt.
På minussidan så tycker jag SF70 är något instabil vid förflyttning, både med och utan vört i och framförallt med benen i den övre positionen. Den höga tyngdpunkten är den stora boven men även avståndet mellan benen och de något små hjulen. Att fylla tanken med 65 liter och rulla iväg den en längre sträcka eller över trösklar bör helst göras av två personer eller med hög koncentration/styrka. Av någon anledning följer det inte med någon slangnippel till 3/4”-ventilen i botten och de är inte helt lätta att hitta rostfria till överkomligt pris. Silikonpackningen i locket har jag inte lyckats ta bort för rengöring men det är möjligt att det går att göra, dock ej så smidigt.
Tappas ölet från provtagningskranen så blir det fem liter kvar av öl och jästkakan vilket är i högsta laget. Hade röret till provtagningskranen varit några cm längre hade det gått att välja en något lägre position för de som önskar detta. Jag hade gärna även sett 12mm-nippel på provtagningskranen.
På det stora hela tycker jag detta är en väldigt fin och snygg cylinderkonisk jästank med genomgående hög kvalité och genomarbetade detaljer. Med benen i den övre positionen står tanken på perfekt höjd för att fylla Corneliusfat och det ska även gå att hjälpa flödet med ett lätt CO2-övertryck men något maxtryck är inte angivet så tryckjäsning är som sagt inte rekommenderat.
Data
Dubbla kranar
Dykrör till temperaturövervakning eller styrning
“304 grade” stål
Två olika höjder på benen
113° kon
Silikonpropp, jäsrör och hjul ingår.
Kapacitet: 70 liter till bredden, 65 liter jäsvolym
Diameter: 41 cm
Höjd (med jäslås och benen i övre position): 130 cm
Vikt: 13 kg
Pris: 5495 kr
Tanken kommer omonterad men det tar endast någon minut att sätta ihop delarna.
Benens fästpunkt i tanken utgörs av kraftfulla skruvar som är fastsvetsade i en platta.
Muttrarna bör spännas med nyckel för att få bra stabilitet i hela tanken.
Svängbara och låsbara hjul. Jag hade gärna sett en något större variant.
Här är min temperaturgivare till STC1000 instucken i dykröret som demonstration.
Rejäla bärhandtag som är tänkta att användas när kärlet är tomt.
Locket hålls på plats med 6st fjädrade spännen.
Standard 3/4″-tums kulkoppling där det alltså inte medföljer någon slangnippel.
Provsmakningskranen med fast 10mm slangnippel.
Insidan av locket.
Närbild på silikonpackningen som är nedsänkt i locket.
1,5″ standard TC-koppling.
Medföljande silikonpropp och jäsrör som passar i hålet om man inte vill sätta TC-koppling.
Det går även att sätta en bil ölslang i hålet för att leda CO2 till fat för att blåsa ur luft.
Stansad skala på insidan.
Insidan av tanken.
Dykröret och provsmakningskranens insida/rör.
Ett rör som endast sitter på plats med två silikonpackningar på.
Smaskig närbild på logga.
Sluten överföring av öl till fat där CO2 vandrar tillbaka till tanken.
Mängden öl och jäst kvar i konen efter tapp till fat via provsmakningskranen, totalt 5 liter.
Rengöring av tanken med CIP (clean in place) även om jag flyttat ut tanken ur kylen just här.
Hej, en fundering kring dessa koniska kärl. Det ser ut som en relativt flack vinkel i botten, blir inte mycket liggandes på väggarna ändå? Eller ”glider” jästkakan ner? Hur stor är egentligen fördelarna mot en med platt botten?
Jag brygger 1-2 fat så 20-25 alt 40-45 liter per batch. Vilken storlek skulle du rekommendera? Hade helst velat investera i endast ett rostfritt kärl. Speidel 45 vs 60 el ett 60l koniskt?
Tack för en superbra och inspirerande blogg.
/Daniel
Det blir inga större mängder kvar men jag dumpar inte jäst när ölet är i utan tappar öl på fat först via lilla kranen och sen jäst till jästsamling via bottenventilen. Det fungerar bra tycker jag.
För min del är enklare disk med Speidels platta 60L-tank en fördel mot SF70 med konen, benen och hjulen som jag inte behöver egentligen. Tanken är superfin men den gör inga mirakel för just min jäsprocess.
20l i 60l-tank fungerar men är inte optimalt. 40l i 45l-tanken går enbart med lagerjäst och max 10c, även om 45:an rymmer nästan 50l.
Hei! Jeg vurderer å kjøpe en GF 70 selv, og ha den i et kjøleskap. Vet du nøyaktig hvor bred tanken er inkludert håndtak?
Finner ikke informasjon om det på internett.
Vet du også om det er mulig å skru av ”yeast dump valve” i bunnen slik at jeg ved hjelp av en gjenget overgang til tri-clamp eventuelt kan montere Butterfly valve i bunnen isteden?
Har du noen gang testet cold crash med co2 trykk? Siden den skal klare ”pressure transfer” av øl så må den jo tåle et lite trykk, og til cold crashing burde det holde med 0.1 bar eller kanskje mindre også. Tror du den klarer å holde det trykket uten at all co2 lekker ut og flasken tømmes?
Hej Jonas,
Jag har tyvärr inte kvar tanken så jag kan inte mäta handtagen åt dig. Jag tror du lätt monterar bort yeast dump kranen och har då en standard 3/4″ gänga du kan sätta triclamp på.
Jag har inte testat cold crash eller trycksatt tanken men jag skulle blir mycket förvånad om den inte klarade 0,1 bar, men jag har inte testat.