Grainfather G40

Reklam: Detta är inte ett betalt blogginlägg men jag har fått bryggverket för utvärdering av Grainfather med hjälp av Humlegården.

Grainfather är ett Nya Zeeländskt företag som gjorde sin debut på hembryggarutrustningsmarknaden med sin ytterst populära Grainfather G30 för 7-8 år sedan. Kontrollenheten har sedan dess uppdaterats med blåtand och bryggverket även utökats med en större variant kallad G70. I övrigt har en större mängd annan kringutrustning släppts, främst koniska jästankar med tillhörande glykolkylare.
Nu släpper Grainfather två nya bryggverk, S40 och G40 som detta inlägg ska handla om. Med dessa två serier visar Grainfather tydligt en ny riktning med sin produktlinje genom att dela upp den i en S-serie och en G-serie. S-serien är tänkt som en enklare instegsmodell med sloganen “no-nonsense brewing”, där man sköter bryggningen direkt på bryggverkets kontrollenhet via Grainfathers gratisapp, medan G-serien har fullständigt integrerad trådlös styrning (wifi) mot Grainfathers gratisapp och servrar vare sig man styr via dator eller en smartphoneapp.

G30 fick sitt namn från dess totalvolym och den maximala kokvolymen före kok medan satsstorleken (batch size) ligger runt 23 liter efter kok. G30 är ett smalt/högt bryggverk tänkt att stå på golvet med hjälp av dess tillhörande pump och en kontrollenhet som är monterad för att läsas av uppifrån. Nya G40 är en större och betydligt tyngre pjäs än G30. Totaltvolymen som smidigt går att koka i den är 46 liter men eftersom det är integrerad värmare utan några uppstickande kylspiraler är det inga problem att heller koka så lite som 10 liter. G40 är betydligt bredare än G30 vilket även underlättar större mängder malt eftersom maltbädden inte blir så tung att den pressar ihop sig självt. Med ett spann på mellan 3-13 kg malt med ovanstående mängder vatten förstår ni snabbt att detta är ett väldigt flexibelt bryggverk där man med lätthet gör både väldigt stark vört men även större mängder normalstark (1.050) vört. För att kunna koka stora mängder vört krävs så klart mer effekt. G40 har fått ett 3300 watt värmeelement som är inbyggt under botten i kärlet så värmefördelningen är väldigt bra trots hög effekt. Det gör att vörten inte bränns varken under mäskningen eller kok men framförallt underlättar det diskningen rejält. Den kraftiga effekten kräver att man har 16A-säkring i huset och har man inte tillgång till det finns det adaptrar att köpa för att koppla in sig bakom en del köksspisar. Annars är ett samtal till elektrikern ett måste, men också en bra uppgradering till bryggeriet. Botten på G40 är dessutom något konisk vilket underlättar både mäskningsflöde, whirlpool och disk. För att inte sätta igen pumpen men ändå få ut merparten av vörten finns en stor falskbotten i själva kokaren. Det gör att man slipper använda något humlefilter i koket om man inte går upp i dramatiskt stora humlegivor.

G40 mäskar genom RIMS-metoden där vörten tas från botten av bryggverket och pumpas till toppen av en maltkorg som är nedsänkt i kärlet. Genom ett konstant flöde av vätska och en PID-styrd temperatur får man en stabil mäsktemperatur med bra konvertering av stärkelsen. Efter mäskningen lyfter man ut maltkorgen på samma sätt som med en BIAB-påse. Genom en ny smart design på maltkorgen har man lyckats bli av med det störande mittenröret för att minska risken för att koka torrt under mäskningen. Maltkorgens småhål högt upp på sidorna ger samma “overflow-effekt” som skickar ner vörten till botten av bryggverket om mäsken skulle bli kompakt eller helt sätta igen sig. Samma lösning har även en till funktion och det är att maltkorgen i lakningsläge vilar på dessa stödben på den inbyggda “vilopinnen” vilket gör att man slipper krokar, utstående pinnar i maltkorgen eller lösa stödpinnar att vila på som andra tillverkare använder sig av.

Pumpen har fått sig en rejäl uppgradering och är betydligt kraftigare än hos föregående modell. Den är dock inte justerbar i hastighet så för att styra flödet på vörten både under mäskning, whirlpool, kylning och disk/tömning finns en justerbar kran i toppen på recirkuleringen, dvs överst på bryggverket. I samma recirkulering finns ett integrerat siktglas med en gradering ända upp till 45 liter längs hela sidan på bryggverket. Siktglaset fungerar självklart inte när pumpen är igång men vid påfyllning av vatten, före och efter kok stämmer det bra och det är ju då man vill läsa av nivån. Stort plus är att detta siktglas rengörs i samband med rengöring av bryggverk och kylspiral. Annars är dessa rör väldigt svåra att hålla fräscha på lång sikt. Bryggverkets pump sitter inbyggt under själva bryggverket vilket ger en slimmad design utan risk för klet och kladd på pumpen.

Kontrollenheten är främst tänkt att styra trådlöst men vill man inte det så finns det några knappar för att styra alla grundläggande funktioner. Här är knapparna riktiga tryckknappar och inte touchknappar som är så modernt annars. Det gör användandet även med brygghandskar väldigt enkelt och något litet stänk vört lär inte få hela bryggverket att löpa amok som touchdisplayer gärna gör. Kontrollenheten kopplas in och säkras med en sladd till bryggverkets botten och sitter sedan fast i toppen med hjälp av endast magneter. Vill man sätta kontrollenheten på annan plats går det bra men då behövs en förlängningssladd som kanske kommer som tillbehör i framtiden. Det går även att hålla den löst i handen om man skulle vilja det men då är det betydligt enklare att använda sin mobiltelefon. Kontrollenheten styr pump och värmeelement men i själva verket är det en kraftfull PID-enhet som läser av temperaturen med dess två temperatursensorer som sitter i botten på bryggverket. Enheten reglerar steglöst effekten under mäskningen för att inte överskjuta temperaturen, dvs saktar in på värmningen ju närmre börvärdet den kommer. Med bryggverket fyllt till toppen dvs 46-47 liter så stämde inte temperaturen i botten med vad jag mätte i toppen med kalibrerad termometer men under mäskningen var differensen aldrig över 0,1°C så det har inte snålats med kvalité på temperatursensorer eller kalibrering och inte heller med ett genomtänkt mäskflöde, trots avsaknad av isolering av hela bryggverket (imponerande!).

Den medföljande motströmskylaren är väldigt effektiv och den tydliga uppmärkningen av slangar är toppen i slutet av en intensiv bryggdag. Blå slang till inkommande kallvatten och röd för det heta kylvattnet, enkelt och genialt. Just motströmskylaren har varit en succé på G30 och jag är övertygad om att denna nya kommer bli minst lika älskad. Att den ingår i paketet är toppen men jag saknar möjlighet att läsa av temperatur på utgående vört. Det avhjälper man dock enkelt med Grainfathers wortometer som kopplas på slangen.

Faktaruta
Storlek 725 x 555mm
Vikt 29 kg
Maximal kokvolym 46L
Satsvolym efter kok mellan 10-40L
Maltmänmgd mellan 3-13 kg
3300 watt på 230V dvs 16A-säkring krävs.
Vad som ingår: Vörtkokare med löstagbar styrenhet/PID-kontroller, lock i glas, humlefilter/falskbotten, maltkorg med löstagbar falskbotten, handtag till maltkorg, recirkuleringsslang, motströmskylare med fyra slangar, krankoppling med Gardenaadapter, reservpackningar, bruksanvisning, strömsladd, skyddspåse/dammskydd för förvaring av bryggverk när det inte används.

Pris 13990kr

Mina första samlade intryck
Det första jag slogs av när jag tog emot kartongen var vilken tung och rejäl rackare G40 är. Med sina 29 kilo är det inte en dum idé att vara två personer som lyfter och hanterar både bryggverket men främst dess ibland tunga maltkorg. Byggkvalitén är väldigt gedigen med tjockt stål och alla detaljer känns genomtänkta. Kontrollenheten sitter som sagt endast fast med magneter och dess kontakt i underkant på bryggverket har ett lock med packning. Tanken är att kontrollenheten lätt går att demontera om man skulle behöva göra en något större och blötare rengöring av bryggverket. Av samma anledning har strömknappen på baksidan klätts in med kraftigt gummi/silikon likt en industrimaskin. Jag avråder från att spola av hela bryggverket med slang men något mer stänksäkert bryggverk än G40 har jag nog inte sett.
Det går självklart att styra bryggverket enbart med de tydliga och lättmanövrerade knapparna på kontrollenheter men att koppla upp G40 mot Grainfatherappen öppnar en hel värld av funktioner men även 1000-tals recept. Trådlösa uppkopplingen är oerhört enkel och snabb, vi pratar någon minut från unboxing till att man är ingång här. Bryggverket uppdaterar snabbt sin egen firmware trådlöst på max 10 sekunder vid behov (vilket den gjorde för mig vid första uppstart)..
Allt med bryggverket och dess delar andas kvalité. Handtagen är rejäla, maltkorgen känns stabil, locket är tungt och rejält med perfekt passform, avlastningspinnen som maltkorgen vilar på vid lakning sitter inbyggd i väggen på ett förtroendeingivande sätt, pumpen är kraftfull och t.om. strömsladden imponerade med sin tjocklek. Man förstår snabbt vart den stora vikten tagit vägen, G40 är mer pansarvagn än Biltemagryta så att säga. Även motströmskylaren är rejäl med bra kylkapacitet och dess upplindning på en plasttub är bra med förvaring för alla slangar.
Prislappen på 13990 är betydligt högre än G30 men så är bryggverket nästan dubbelt så stort och på en helt annan nivå helt enkelt. Med dess höga kvalité överlag är detta en utmanare i premiumsegmentet och jag anser det vara ett prisvärt bryggverk även om det inte är en låg prislapp. Hela tre års garanti får man dessutom!
Före bryggverket tas i bruk behöver det få sig en rejäl disk för att bli av med smuts och fett från tillverkningen. Det är ett steg jag gärna hade sluppit, dvs sett att det gjorts i fabrik i redan förväg. Det är förvisso snabbt ordnat med en timmes cirkulerande PBW (eller helst Grainfathers egna “high efficiency cleaner” som tyvärr inte följer med) men är man lite ivrig som jag vill man ju gärna sätta igång och brygga direkt när man fått grejerna, inte börja med en timmes disk.

Så här långt i min granskning och mina tester av Grainfather G40 har jag bara två punkter på förbättringssidan; för det första önskar jag en kran i botten av siktglaset på samma sätt som G70 har men eftersom där sitter en helt vanlig 1/2-tums-gänga med blindplugg är det bara att skruva bort och montera valfri kran. Kranen i botten underlättar främst vid disk för att kunna få ut även de sista dropparna vätska, något som ingen pump klarar av att göra. Den andra avsaknaden är ett koniskt lock för att leda ut ånga från koket utomhus som jag gör med alla mina bryggverk. Grainfather kommer garanterat sälja ett sådant som tillbehör framöver men det är inget jag hittat i dagsläget. Det finns dock en snabb lösning på det problemet vilket jag kommer berätta om i nästa inlägg där jag ger mig ut på min allra första bryggdag med Grainfather G40.

29 kg!

Tre års garanti!

Recirkuleringsslang i silikon och nippel till kylaren för att ha Gardenakoppling. Bruna påsen innehåller extra silikonpackningar.

Dammskyddspåse

Kort men välgjord instruktionsbok för att snabbt komma igång. På Grainfathers hemsida finns utförligare instruktioner för den som vill djupdyka i något moment.

Direkt ur boxen. Skruva upp svarta locket i mitten och stoppa i sladden till kontrollenheten som sen placeras i metallplattan under logotypen. Sen i med strömsladden på baksidan och tuta och kör. Det är all montering som behövs.

Motströmskylaren med dess slangar placerade inuti spiralen (se nästa bild).

Längs sidorna i maltkorgen finns extra hål som tar bort behovet av ett översmäningsskydd i form av mittenrör.

Hålen är inklädda med stål som fungerar som stöd när maltkorgen vilar i lakningsläget.

Humle och druvfilter som placeras i botten av bryggverket under hela processen.

Samma filter fast uppochned.

Rostfri porrbild.

Falskbotten till mäsktunnan. Smidigt litet handtag i mitten för att enkelt ta i och ur filtret.

Bryggverkets koniska botten. Hålet i mitten är utloppet till pumpen.

Här syns de två temperatursensorerna.

”Returen” i brist på bättre ord. Där i kopplar man antingen recirkuleringsslangen eller motströmskylaren.

Den integrereade vilopinnen som maltkorgen vilar på i lakningsläge. Man lyfter enkelt maltkorgen vid utmäskning och roterar den ett kvarts varv för att benen på maltkorgen ska vila på pinnen/stången.

Siktglaset som är skyddat av rostfritt stål.

Det är här, längst ner på siktglaset, man kan installera en tappkran om man känner för det.

Den röda kranen för att helt stänga flödet till pumpen (säkerhetsåtgärd) eller för att styra flödet på pumpen under mäskning eller whirlpool.

Rejäla kontakter. Notera packningen runt powerknappen! Även fast det finns en powerknapp rekommenderar jag att man drar ut sladden till bryggverket när man inte använder det, framförallt med pilliga barn i huset.

Maltkorgen med falskbotten installerad.

Recirkuleringsslangen med dess gummiklädda handtag intryck till hälften för att tydligt visa hur den ska in i silikonpackningen.

Slangen vilar sedan på maltbädden när man mäskat in.

Startupp av kontrollenheten.

Kraftig rengöring innan första bryggningen.

Här ser ni hur PID:en reglerar ner effekten till 54% för att inte skjuta över tänkta 60°C vilket inte hade gjort något just i detta fall med PBW i. Notera också de tydliga knapparna.

Även motströmskylaren fick samma rengöringsprocedur.

Lika så den icke medföljande Wortometern som man enkelt mäter utgående temperatur på vörtkylningen med.

Maxat bryggverk är inte vad kalibreringen är tänkt för utan det är i mäskningsläget och där satt tempen inom 0,1°C genom hela bryggningen.

Grainfather G40 vs S40

Det kanske inte är helt enkelt att välja mellan dessa två bryggverk trots att jag gjort mitt bästa för att förklara deras styrkor och svagheter. Så här kommer en sammanfattning på de som jag tycker är de viktigaste aspekterna att väga in i sitt val.

Fördelar med G40
29kg mot 18kg vikt jämfört med S40, så G40 är en rejält robust pjäs med tjock stål.
Bättre kontrollenhet med Wifi och väldigt bra koppling mot Grainfatherappen.
Bra PID i kontrollern som sköter temperaturen ner till 0,1°C med bra kalibrering.
Mer kraftfull värme med 3300 watt som är steglös.
Allt känns genomtänkt, robust och gediget. Ingen “plåtighet” eller ”klonkihet”.
Rejält glaslock så man ser mäskningen.
Inbyggt overflowskydd så man inte kan mäska torrt.
Väldigt bra humlefilter i botten så man får ut maximal smak av humlen utan att behöva använda humlepåse/hopsipder.
Siktglas som underlättar lakningen.
Motströmskylare som är riktigt bra.
3 års garanti.

Nackdelar med G40
Kräver 16A.
Jobbigare disk, både på grund av avsaknad av kran i botten på bryggverket men även alla lösa delar.
Saknar kran i botten för att kunna ta vörtprover under bryggningen.
Tung att manövrera själv utan extra tillbehör, framförallt med en full maltkorg).
Kostar mycket pengar.

Fördelar med S40
Något enklare att använda än G40.
Färre lösa delar.
2 års garanti.
Billig i inköp.
Kran i botten.
Enklare disk, både bryggverket och kylspiralen.

Nackdelar S40
Klarar inte 40 liters kok på ett effektivt sätt. Det går att koka 40l men räkna med en relativt lång tid från utmäskning till rullande kok.
Pumpen väsnas en del.
Kylspiralen är inte optimerad för grytans höjd.
Locket saknar hål för recirkuleringen.
Något svajig mäsktemperatur

Sammanfattning
Som ni ser finns det för- och nackdelar med bägge bryggverken men överlag så tycker jag prislappen stämmer ganska väl överens med vad man får för pengarna. G40 är en betydligt robustare och kraftfullare maskin som är fullt integrerad med Grainfatherappen som skickar över recept trådlöst och styr hela bryggverket. G40 ger en större frihet när det kommer både till vörtstyrka, satsvolym och mängden humle som smidigt går att hantera. Om man tycker att dessa funktioner samt en mer “pansarvagnslik” maskin är värd det betydligt högre priset är upp till var och en att värdera men det går verkligen att göra väldigt bra öl med bägge systemen med lite kunskap om hur man parerar deras svagheter.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

21 Comments

  1. Benny Mattisson 2021-10-15

    Snygga bilder och en trevlig recension!

    Hade precis beställt en G40 och väntar nu på leverans!

  2. Mikael 2021-10-15

    Trevligt inlägg!
    Nu väntar vi ju bara på att du skall brygga LoDO med G40! 🙂
    Vad hände förresten med Brewtools och LoDO..lade ni ner det projektet?

  3. Lindh 2021-10-15

    Lugn bara lugn, det kommer.
    Jag lyckades brygga lodo med Brewtools så projektet var lyckat. Varför de inte valt att gå vidare med lodo-kittet vet jag inte.

  4. Anders 2021-10-15

    Jättebra genomgång, tack för detta!
    Hela pjäsen väger 29kg, men har du nån uppfattning av vad den tyngsta delen väger? Jag bär fram och tillbaka mina grejer varje gång jag brygger och ett diskbråck gör att jag inte kan bära supertungvikt, men jag kan ju gå flera gånger med delarna för sig.

  5. Lindh 2021-10-16

    Grainfather själva säger att bryggverket väger 29 kg men på kartongen står det 29 kg totalt. Man kan lyfta ur maltkorg och ta locket+motströmskylaren för sig men det är fortfarande en ganska tung maskin. Har du diskbråck så rekommenderar jag starkt någon form av hjul likt det jag har på översta bilden. Du kan lätt köpa en mindre platta och fyra hjul på Biltema för en billig peng.

  6. Anders 2021-10-16

    Tack för tipset om platta med hjul, kanske borde bygga en sån. Och en för jäskärlet 🙂

  7. Klabbe 2021-10-21

    Härlig text och bra bilder som vanligt 👍
    Vad tror du om framtida LoDo uppgraderingar till g40 eller går det redan nu att få till?

  8. Lindh 2021-10-21

    Jag har bryggt två gånger med den, sitter och finslipar första bryggningen nu så den kommer på bloggen i morgon. Första gången var generellt test och andra bryggningen ett lodoförsök. Det är inte omöjligt att få till lodo med den men räkna med max 20 liter batchsize då. Jag är inte säker på att det kommer vara tillräckligt tillförlitligt dvs att man inte lyckas så ofta. Inget enkärlsbryggverk är bra för Lodo är viktigt att komma ihåg. Framförallt när man lyfter maltkorgen så går det åt pipan väldigt snabbt.

  9. Johan 2021-10-21

    Om man lyfter maltkorgen sakta likt en underlet fast uppåt när man lyfter upp den efter mäskning och låter vattnet sakta sjunka ner genom maltbädden utan att det plaskar? Eller blir det en Lodo dödare ändå? Tänkte är det inte i så fall lika stort misstag att göra whirlpool efter kylning och exponera vörten mot syre när man rör om för att bilda konen i botten med humle och druv?

  10. Kjell 2021-10-28

    Ett par frågor: Kommer test av S40 också? Vad motiverar den stora prisskillnaden förutom high tech?
    Finns ingen löstagbar termometer som på G30 som man kopplar till wortometern, mao behöver man en extern?

  11. Lindh 2021-10-28

    Ja det kommer test på den också. Förutom kontrollpanelen skiljer det sig ganska kraftigt på byggkvalité på alla delar. Skiljer 11 kilo i vikt på bryggverken!
    Nej det finns ingen löstagbar termometer utan de två givarna sitter fast i botten.

  12. Tony 2021-12-29

    Bra genomgång av för o nackdelar, har bestämt mig skala upp lite o din analys fick mig att ta beslutet att beställa ett G40, så man slipper bo i garaget hela tiden 😁

  13. Ramon 2022-01-27

    Hi Lindh,
    A few weeks ago I reached out to you with regards to the lid on the G40 (but I can’t find the topic and comments anymore).
    Nevertheless, because of your advice, I can now say I’m the proud owner of both a G40 and braumeister 50L ss hood. Thanks for that! It helped a lot :). Secondly, in your brewing day videos there is some sort of support bracket/ring between the G40 and the braumeister lid, probably to prevent a boil over I guess? What support ring are you using? Ain’t the support ring of the G40 itself, or is it? Cheers and happy brewing days! Ramon

  14. Lindh 2022-01-27

    Hi Ramon, glad it worked out.
    The support bar is from the Braumeister but you can put whatever you have in between (like a mash paddle)..
    https://shop.humle.se/utrustning/reservdelar/braumeister/50-l/stodfaste-till-braumeister-50-l

  15. Ramon 2022-01-27

    Aah perfect, it looked like a really stable solution. Thanks again for your quick response!
    Br, Ramon

  16. Mats H 2022-01-30

    Har du noterat någon differans mellan siktglasets märkning och riktig volym ?

  17. Lindh 2022-01-30

    Inte kontrollmätt men heller inte noterat någon avvikelse i volym.

  18. robert karlsson 2022-02-03

    hej! tack för en mycket intressant genomgång. jag är på väg att beställa en g40 och det enda som hindrar mig är att jag vill ha koll på vörtens temp efter kylning. om jag förstår saken rätt så saknar g40’n en löstagbar tempsensor som g30’an har, stämmer det? men i din artikel ser jag att du använder en vortometer ändå, kör du någon annan tempsensor än bryggverkets egen helt enkelt?

  19. Lindh 2022-02-03

    Det stämmer, G40n har inte lös termometer. Jag körde med en extern labbtermometer istället.

  20. Fredrik B 2022-03-12

    Första boken jag läst om bryggningens oändliga värld var av dig Gustav, så tack för en grym introduktion.
    Jag har bryggt två gånger på G40n. Jag fick problem under mäskningen när jag bryggt 36L batch med 9kg malt.
    recirkulationspumpen och mäskkorgen vill inte riktigt fungera för mig. Pumpen fungerar tills den inte gör det.. Med det menar jag att recirkulationen fungerar. Men så släpper inte korgen igenom vattnet tillräckligt fort. Det skapar då ett överflöde i mäskkorgen som har två överflödesskydd likt en diskho. Då sipprar det ner malt som sedan skapar en block i pumpen. Så ett problem som leder till det andra. Upplevde du samma? Har du någon smart lösning.
    Kan såklart brygga mindre batcher med mindre malt, men varför har jag då köpt ett 40L bryggverk 🙂

    Önskar fin helg! 🙂

  21. Lindh 2022-03-12

    Nej jag hade inga som helst problem med recirkulering eller pumpen. Jag tror du har för fint krossad malt så testa att krossa den grövre så kommer cirkuleringen fungera mycket bättre. Du kan dra ner på flödet i cirkuleringen också, det behöver inte vara snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.