Eget recept med MiniBrew (H19)

Det tog lite tid men nu har jag äntligen bryggt ett eget recept med MiniBrew och BrewPortal. För att testa minibryggeriet (ja det är ju både bryggverk, jäskärl, lagringskärl och serveringskärl och tappkran) rejält så ville jag brygga en lager och speciellt en där bryggverkets smakbidrag får komma fram och inte karamellmalt eller humle. För mig finns ingen bättre öl att bedömma utrustning med än en helles. De eleganta, ljusa maltsmakerna och den låga humlehalten gör att det inte finns varken stora karamellmaltsmaker, överväldigande humlesmaker eller jästsmaker som kan ställa till det i provsmakningen. Receptet (eller varianter av det) har jag bryggt massor gånger tidigare så inget konstigt där, pilsnermalt och Carahell. Däremot måste man lägga in hela receptet och alla processteg i Brew Portal för att alla vätskenivåer och tider ska stämma i bryggverket. Så även om receptmakandet just denna gång kanske mest bara var

överföring av text, och går tyvärr inte med hjälp av BeerXML utan måste ske manuellt, så är det hela dock väldigt enkelt. MiniBrews GUI (grafiska gränssnitt eller på svenska; hur hemsidan ser ut) är stilrent, enkelt, pedagogiskt och snyggt. Inte alls som Beersmith eller mer avancerade programvaror, på gott och på ont såklart. Man skriver in sina ingredienser, mäsksteg inkl stegmäskning om man så vill men även jässchema och tom. serveringstemperatur på det färdiga ölet.

När man väl lagt in ett recept kan man brygga varianter på samma, antingen med ändringar eller exakt samma som föregående gång, så man behöver inte skriva in allt igen. Jag hade dock önskat att det gick att ändra i ett redan igångsatt recept men det går inte i dagsläget. Så om ens öl jäst ut lite extra snabbt så finns det ingen möjlighet att skicka ner ölet på lagring i förtid utan maskinen kör sitt programmerade schema helt enkelt.

Bryggningen
När väl receptet är gjort så tar maskinen och appen över och guidar genom processen precis som med ett köpt kit fast med lite mer grafer och info från datorn, om man vill. Jag vägde upp min malt, krossade den som vanligt i min trevalsade MonsterMill MM3, förfuktade den med en del av mäskvattnet och förde sedan över mäsken till mäsktunnan/skålen (den är ju mer i storlek av en hjälm eller chipsskål än en tunna så att säga). Sen hade jag i vatten i Smartkeggen, en humlegiva i humlepåse i humlekarusellen och till sist på med locket. Ett litet tryck på start och sen gjode jag annat i tre timmar medan maskinen mäskade, lakade, kokade och kylde vörten. Jag följde processen via dator och app både från köket men även från mataffären. Bägge har hela tiden en tidsangivelse när min nästa hjälp behövs (“your next action needed at 13.08” t.ex.), väldigt bekvämt.
När då denna tid kommit gick jag ner till bryggeriet, tillsatte min jäst, skakade lite för syresättning och sen fick keggen jäsa ölet och jag fick tömma draven och diska mäsktunnan och humlepåsen. I maskinen sattde jag CIP-enheten med en maskindisktablett och så rengjorde och sköljde den sig självt. Som en liten sidonotering hade jag denna gång ett betydligt lägre flöde på vattnet till maskinen för att minska på vattenåtgången i kylprocessen men detta påverkade inte totala bryggtiden knappt något, så det kommer jag fortsätta göra framöver.

Tycker ni att jag knappt var med och bryggde? För det är lite min känsla. Det är väldigt lättbryggt och det är egentligen bara 30 minuter igångsättning och 30 minuter jästpitch/disk på slutet. Resten sköter sig självt. Nu har jag inte testat detta och jag vill inte tipsa/rekommendera något som potentiellt är farligt, men i teorin skulle man kunna preppa maskinen med vatten, malt och humle före jobbet, åka till jobbet, och sedan på lunchrasten trycka på start i appen för att slutligen komma hem till en vört redo för jästpitch och jäsning. Precis som man inte ska åka hemifrån med kaffebryggaren igång så är detta inget jag vill rekommendera för att inte ha en eldsvåda på mitt samvete, men i teorin så skulle det gå. En annan variant är att mäska in och starta hela processen och låta vörten stå redo för pitch från lunchtid tills man kommer hem. Mängden bakterier som letar sig in i bryggverket lär inte vara så många och oxideringen med de bägge “latmaskmetoderna” är nog de samma skulle jag gissa.

Jag har bryggt fem gånger med MiniBrew nu och de senaste gångerna, innan jag satt igång en bryggdag, har jag först varit lite avigt inställd till att sätta igång för att sedan efteråt, varje gång slås av tanken hur kul jag tyckte det var. Det är så snabbt och enkelt att brygga att det egentligen inte finns så mycket för mig att blogga om, varje bryggdag ser ju likadan ut. Ingen mirakelmaskin för bloggen med andra ord men den har gjort att jag fått ihop flest bryggningar per år sedan 2014!

Ölet har inte lagrats färdigt ännu så det blir ingen provsmakning i detta inlägg men lite bilder ska jag iallafall bjuda på:

Först gör maskinen en rengöring av fatet och bryggverket med enbart varmvatten.

Denna gång körde jag med medföljande kranadaptern (svarta, inte mässingsdelen) och det var inga läckage alls.

Även fatets kulkopplingar rengörs i denna process.

Maltvägning med lite överdrivet stor våg för uppgiften.

Förmixningen av vatten och malt, denna gång 1 liter vatten.

Krossningen på 0,8mm.

Omrörning denna gång med en stor slev som har bättre grepp än min rostfria mäskpaddel.

På med plastlocket på mäskbyttan för att inte få malt ner i vörten senare.

Det placeras bara löst på…

I med malten.

Och av med locket.

Sen på med övre filtret.

Humlevägning.

Ner med humlen i en liten humlepåse.

Placera humlepåsen i humlekarusellen.

På med mäsktunnan, humlekarusellen och locket. Sen är det startknappen som gäller!

Här är det färdigmäskat, kokat med humle och kylt. Allt redo för jästen och disken.

Fatet är på jäsning och mäskbyttan i disken.

Maskinen CIP:ar (clean in place) sig själv medan jag gör annat.

Dessa två bilder (orkade inte limma ihop de i photohop) är hela sidan med samtliga steg för receptskapandet.

 

 

Överblicken över mina recept i portalen. Bara trycka gula knappen längst upp till höger, dvs ”Start brew”.

 

Start på processen i appen ser ut så här med en graf över hur det är tänkt att gå temperatur- och tidsmässigt.

 

Och här är hur det faktiskt gått (en liten kvart kvar av kylningen bara).

Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

7 Comments

  1. Christian Hansson 2019-12-14

    Hej!

    Jag har några frågor om Minibrew. Först undrar jag vad är maxmängden malt som får plats i den och måste den vara kopplad till införsel av vatten under hela bryggningen?

  2. Lindh 2019-12-14

    Detta är från tillverkaren:
    The MiniBrew is capable of mashing multiple times to achieve higher gravity beers. The minimum amount of grain that must be in a mashing step is 1.2 kg DBCG, and the maximum that may be included in a single mash step is 2.3 kg DBCG. The system efficiency will vary between 55 and 70% based on the type of grain used and mass of the grains across all mashing steps.

    Nej vattnet behöver vara på första kvarten för rengöring och sen sista 20 min vid kylningen. Övrig tid kan vattnet kopplas bort.

  3. Christian Hansson 2019-12-14

    Tack för svar. Jag funderar på att köpa den för att kunna fila på recept inför tävlan. Har du upplevt något negativt med den som gör att den inte fungerar som det är tänkt?

  4. Lindh 2019-12-16

    Jag tycker den fungerar som tänkt och jag har nog skrivit ner allt jag kunnat komma på om den i de två första inläggen (review och första bryggdagen). Det är ett låst system så gillar man att tweaka sin process är det kört. Jag tycker den kyler lite för lite då den alltid stannar på 25°C. Det är ingen temp jag vill pitcha lager på. Väntar man lite med att ha i jästen så kommer minikegen kyla ner till önskad temp så det fungerar ju att kallpitcha men man får vänta en timme eller två extra (inte mätt hur lång tid det tar tyvärr).
    Det går att dubbelmäska med den så 4,6 kg malt går att få till vilket är galet mycket för 5l vört så absolut inga OG-begränsningar.
    Jag är inte så förtjust i trub-removal-systemet där man ska tömma jäst och torrhumle underifrån och sen återföra uppsamlaren som man ”purgeat” med CO2. Jag skippar återförandet pga oxideringsrisken men tömmer jästen.

    Det är absolut en trevlig liten maskin bara man följer instruktionerna. För min del är det alldeles för lite öl man får ut så även om en bryggdag går snabbt och man lätt kan köra flera dagar i rad eller tom två bryggningar på en dag, så funkar det inte på långa vägar för mitt hushållbehov med törstiga vänner och familj.

  5. Örjan Hansson 2021-12-04

    Hej Gustav
    Du råkar inte sitta på någon Beersmith profil för MiniBrew?
    eller om du kanske vet vart man finna en sådan?

    Hälsningar
    Örjan

  6. Lindh 2021-12-04

    Nej tyvärr så rensade jag bort den när jag gick över till Beersmith 3. Om du söker på bloggen hittar du en guide till att skapa din egna profil vilket ändå kommer bli mycket bättre än att använda någon annans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.