Bryggning och jästätarmetoden

Hinner man klämma in en till bryggning före jul? Ja uppenbarligen hann jag det. Jag har fått upp ett bra tempo på bryggningarna nu men jag har inte riktigt någon förklaring till varför, mer än att det kliar något vansinnigt i ölbryggarnerven. Jag har den senaste tiden möblerat om en del fram och tillbaka i bryggeriet vilket har lett till ett ryggskott. En del av anledningen till ommöblering var just att jag skulle slippa tunga lyft på bryggdagen, och då framförallt lyftet av den 60 kilo tunga jästanken från marken och in i jäskylen, så lite typiskt att det var just denna ommöblering som knäckte min rygg. Genom att flytta jäskylen närmre Braumeistern kan jag ha den tomma jästanken redan på plats i kylen, för att sedan kunna pumpa vörten genom plattvärmeväxlaren och rakt upp i jästanken via kranen. Ryggen är påväg att läka så förhoppningsvis är de tunga lyftens tid nu förbi med stationär jästank och med Speidel Roller Base som gör att jag slipper vända på Braumeistern vid disk.

För att kunna komma nära med kylen fick jag skruva ner den stora vägghängda hyllan som satt i garaget när vi köpte huset. Bakom var det den gamla färgen kvar så jag måste måla där men det går ju inte med öl i kylen så det får vänta några veckor. Efter att ha rensat lite allmänt stök i bryggeriet insåg jag att jag kunde flytta en av hyllorna till matkällaren och lägga undan en hel del bryggargrejer som används väldigt sällan (påfyllning av rengöringsmedel, reservdelar och extra diskborstar t.ex.). Plötsligt ekar det lite tomt i den bakre delen av bryggeriet så det är inte färdigt med “bryggeristylingen” ännu med andra ord.

Juklapp: Rabattkod lederhosen
Den 15e februari ska jag och Norbert Lang hålla i ”Ein öl- und matupplevelse” på Almåsa Havshotell, vilket jag skrivit om tidigare, och som en liten julklapp till er har jag fått en kampanjkod ni kan använda för att få en rabatt på 295 kr per person. Ange bara “lederhosen” när du bokar, vilket du gör genom att gå in på denna länk (där du även kan läsa mer): https://almasa.se/paket/tysk-februarifest/.

Bakjäst?
Jag vill börja med att säga att denna metod jag beskriver nedan är totalt onödig om man inte brygger med lågsyremetoden (LoDO) så gör ni inte det kan ni hoppa till nästa stycke.
Jag kan ju inte låta bli att ständigt fila på min process och min utrustning och det har att göra med både förbättring och förenkling av allt bryggrelaterat. En av de mindre roliga delarna av bryggdagen har varit att förkoka vattnet för att reducera syre. Det finns en alternativ metod för detta och det är att låta helt vanlig bakjäst äta upp syret. Jag har testat den meoden en gång tidigare men då fungerade det inte tillräckligt bra så jag återgick till förkoket. Men så under en lång och regnig bilfärd till Borås kom jag på vad jag gjorde fel; jag hade för kallt vatten. Så genom att först värma upp vattnet till över 20°C och sen ha i jäst- och sockerblandningen så fungerade metoden galant!
Metoden fungerar så att man häller i dubbla mängden bakjäst och socker i gram som ens sats är i gallon. Räkneexempel; brygger man 20 liter, dvs 5 gallon så har man i 10 gram jäst och 10 gram socker. Jag som brygger 60 liter (15 gallon) har i 30 gram. En påse kronjäst innehåller 14 gram så två påsar blir perfekt för mig och kostar endast 7,5kr.

Färdig till lunch
Genom att låta jästen reducera allt syre i mäskvattnet och sen sätta timer på bryggstarten kunde jag mäska in direkt när jag vaknade på morgonen. Så inklusive att ta hand om barn på morgonen, lämna på skolan, städa i bryggeriet, laga lunch till sonen, brygga två olika sorters öl och ta hand om all disk så var jag ändå färdig med hela bryggdagen till strax efter lunch. Börjar få upp flytet i det här nu!

Receptet då?
Det får ni inte denna gång. Istället bjuder jag på receptet till en fantastisk gubbröra!

Lindh Gubbröra (mammas)

2 hela matjesfiléer 125-150g (traditionellt Anjovis)
2 hårdkokta ägg
2 kalla kokta potatisar
1 liten rödlök
1 dl majonnäs (Hellmans, annars kan du skita i hela projektet och köpa en Billys istället)
2 dl créme fraiche
1 tsk svensk senap
2 msk hackad dill
1/2 tsk spad från sillen

Torka filéerna och skiva i tärningar.
Hacka potatis och ägg i mindre bitar.
Finhacka löken.
Blanda majonnäs och créme fraiche och vänd ner resten försiktigt.
Kyl och servera kall på rostat bröd. En kall pilsner till är inte en option utan ett krav.

Förfuktning av malten med 1% vatten för att ge mjukare skal, vilket ger hela skal och bättre krossning.

Det ni ser är hela skal, inget är okrossat…

Mitt hatmoment jag inte lyckat ta mig förbi; den temporära flytten av 10 liter vatten vid inmäskningen.

Undrar var sista två raderna i displayen är påväg? Snart är de på diskbänken istället…

De tio litrarna vatten som denna gång flyttades manuellt och inte via någon pump.

-Är det en skateboard längst till höger i bild?
-Japp.
-När åkte du skateboard senast?
-Högstadiet.
-Är inte det typ 25 år sedan.
-Jo. Käften.
-Ska du ut och åka en sväng under julledigheten?
-Inte troligt utan att först ha skrivit ned mitt testamente…

Saniclean. Plattvärmeväxlare. Ballongvisp för syresättning. Och en slang…

2stegsodlad förkultur som dekanterades först

Grå kulkoppling för gas, fast rostfri.

Temp ut från plattvärmeväxlaren? 8,2 välkalibrerade grader! Nej det är inte en saison som ska jäsas direkt…

Flytt av vört rakt in i jästanken.

 

Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

10 Comments

  1. Marcus 2020-02-10

    Märkte du någon skillnad smak eller utseendemässigt jämfört med att koka mäskvattnet?

  2. Lindh 2020-02-10

    Nej ingen märkbar skillnad, iallafall inte åt det sämre. Jag tvivlar starkt på att jag går tillbaka till att koka istället för jästätarmetoden. Enda fördelen är för bloggens skull eftersom det först ser lite trist ut med bryggvattnet men denna metod ger jag dubbeltumme upp för!

  3. Marcus 2020-02-10
  4. Lindh 2020-02-10

    Yes det går riktigt snabbt men jag föredrar att köra över natt så vaknar man till syrenoll och inmäsktemp.

  5. Daniel 2020-09-19

    Tillsätter du sbt ihop med jästen och sockret? Tänker att det borde göra nytta att ha det i redan när vattnet syrereduceras.

  6. Lindh 2020-09-19

    Nej utan jästen äter all syre effektivt. Sen fungerar sbtn som en buffert när malten åker i och när jästen inte skyddar längre.

  7. Daniel 2020-09-19

    Så långt tänkte jag inte! På det viset är ju tom jästätarmetoden bättre än att förkoka.

    Jag är på gång att göra min fösta syrefria batch. Jag har en grainfather och en 10 gallon igloo med kulventil och falskbotten. Jag tänkte syrereducera vattnet och värma det till strike temp i bryggverket. Behöver jag flytande lock både till mäskkärl och bryggverk? Eftersom jag kan hålla vattnet i optimal temperatur medan jästen konsumerar syret kommer ju syrereduceringen gå ganska fort.

  8. Lindh 2020-09-21

    Är syret (eller främst sockret) är uppätet minskar aktiviteten på jästen och syre tar sig tillbaka i vattnet med ca 1ppm/h. Hur du löser det finns olika sätt där flytande lock är en variant. Bra timing en annan.

  9. Erik 2023-05-22

    Nu är det ett gammalt inlägg men frågan dök upp och jag har inte lyckats googla mig till svaret: Hur påverkas PH i vattnet av jästätarmetoden, är det något man bör ta i beaktning när man planerar sitt recept?

  10. Lindh 2023-05-22

    Bra fråga! Nu är pH:t i vattnet inte så superviktigt eftersom det är bufferförmågan (motståndskraftigheten mot pH-förändring) som kommer påverka mäskens pH. Att pH:t sjunker lite med jästätarmetoden men jag har inte märkt någon skillnad i mäskpH så jag antar det är försumbart eftersom det är så pass lite jäsning som sker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *