Lindhs Pils (P17)

Det börjar bli lite tjatigt att skriva om mina pilsnerbryggningar då receptet inte ändrats på länge. Detta är version/bryggning nummer 17 av denna pilsner och enda skillnaden är att jag de senaste gångerna testat med 5% syramalt istället för pilsnermalt, detta för att sänka pH:t i mäsken istället för med mjölksyra. I övrigt är det “same same”… Däremot har jag fixat lite småsaker i bryggeriet. Jag har bland annat bytt kranen på diskbänken till vår gamla kökskran som har ett vred för diskmaskin. Skillnaden mot gamla kranen är alltså att det finns ett extra rör undertill på nya kranen och dit har jag anslutit en slang kopplad till min vörtkylare, oavsett om det är kylspiral, plattvärmeväxlare eller kylmantel som används. Dels blev det ännu bättre ös i flödet (kan ha haft med själva kranen att göra också) men framförallt så kan jag nu kyla vörten och diska övriga prylar samtidigt. Ingen jättegrej men allt som förenklar bryggdagen är ju positivt och det är smidigt att ha kylaren “uppkopplad” redan. Den gamla kranen har jag flyttat till andra sidan av bryggeriet och jag har äntligen kopplat in vatten i lilla diskbänken igen, vad jag nu ska med den till egentligen. Den lilla diskbänken var fast installerad redan när vi köpte huset så det har inget med bryggeriet att göra egentligen men ska den stå där kan den lika gärna vara fungerande. Dessutom kan jag ha MiniBrew ståendes och inkopplad på den diskbänken så jag slipper flytta runt den.

Den här delen av bryggdagen (det kommer en del två i nästa inlägg) var odramatisk och allt flöt på som vanligt och som förväntat. Jag skippade “mittpinnen” som ska förbättra mäsnkningen genom att luckra upp maltbädden denna gång. Jag tycker inte att det verkar bli något högre utbyte utan jag har t.om. börjat tänka i motsatta banan. Vörten kommer, likt elektricitet, följa minsta motståndets lag och risken finns att vörten går genom pinnen först istället för undre hälften av maltbädden och det vill jag ju inte. Jag ska brygga några gånger utan pinnen och så får jag utvärdera igen om ett halvår. Efter vörtkoket gjorde jag min whirlpool som vanligt (röra runt med slev 2-3 varv per sekund i 15 sekunder och sedan vänta i 20-30 minuter). Jag la på det flytande locket på vörten direkt efter jag vevat runt i den men fick en lika fin kon i botten ändå, så jag kommer definitivt använda locket som skydd mot oxidering framöver.

Med vintern på intåg (-4 i natt!) så börjar kranvattnet bli svalare igen men det är en bit kvar. 11°C tyckte bryggverket att det var när jag fyllde upp det kvällen innan men det räckte tydligen för att kunna få 13,8°C vört direkt ur plattvärmeväxlaren med helt okej flöde! Plattvärmeväxlaren är verkligen rejält effektiv men man måste räkna med diskandet av den och alla slangar i totaltiden. Sen blir det en hel del vört kvar i både slangar (beroende på slanglängd såklart), pump och växlare. Jag samlade ihop över en liter denna bryggning men här går inget till spillo inte! Jag jagar inga småslantar men tycker det gör lite ont i hjärtat att hälla ut prima vört i vasken så jag brukar spara överbliven vört i frysen i diverse pet-flaskor. Vörten använder jag sen till att sätta nya förkulturer eller att mata jästslurrys.


Om man kör med den äldre programvaran (firmware) i Braumeistern så kan man via datorn skriva en siffra i fyrkanten (vald temp) istället för att stega upp med knapparna. I vissa versioner har den här funktionen inte fungerat men så fick jag förklarat för mig av Stefan Speidel att så visst alltid varit tanken men att 1.1.27 tydligen buggade med denna funktion. Jag har lite för klent WIFI i bryggeriet emellanåt så jag har även nedgraderat till versionen strax före så jag kommer åt Braumeistern via lokala nätverke istället för via MySpeidel. För mig blir kommunikationen betydligt snabbare och jag slipper logga in. Det gör att när jag kommit upp på morgonen och BM är redo på 85°C (högsta man kan förprogrammera som mäsksteg) så kan jag lätt välja cancel, manual mode, temperature, skriva in 103 och enter. Detta är såklart helt ointressant för alla er som inte brygger LoDO och därför inte kokar mäskvattnet för inmäskning.

Saltvägningen

Kylning av det förkokta inmäskningsvattnet.

”Nya kranen” som blev övre när vi renoverade köket för ganska exakt ett år sedan. Eftersom jag köpte en helt ny kran till bryggeriet har jag inte haft tanken på att byta ut den men så råkade jag se kranen i garaget och slogs av tanken att jag är trött på att ”binda upp” kranen för vörtkylningen vilket brukar vara ett perfekt tillfälle att diska lite småprylar. Själva bytet av kranen tog max en kvart.

Diskbänken som satt i garaget när vi flyttade in. Det fanns dock ingen blandare eller ens kran så det hålet har jag borrat upp själv med stegborr. Väldigt knöligt att komma åt att montera fast kranen eftersom jag inte kan flytta ut bänken från väggen så denna installation tog säkert en halvtimme att få till bra. Nu mera har jag alltså två diskbänkar/diskhoar med både varmt och kallt vatten. Perfekt om man har fyra händer som behöver tvättas samtidigt med olika temperaturer, annars vet jag inte riktigt när det skulle komma till användning.

Vattnet är kylt till 62°C och maltröret placeras vilande på stödpinnen. Tjockt och fint filter placeras i botten.

Malten hälls i men den hamnar på filtren i botten och därför ovanför vattenytan.

Röret med malten sänks sedan ned i vattnet under loppet av 5 minuter. Utan talja skulle detta vara en omöjlighet. Detta gör jag istället för att förkoka och kyla vattnet i ett annat kärl för att sedan pumpa vattnet till bryggverket underifrån. Tekniken kalas underlet och den används för att inte få in syre i mäsken.

Tidshopp två timmar och mäskprogrammet är färdigt. Jag brukar dra åt skruven som håller alla filter på plats lite för hårt och när temperaturen stiger, metallen expanderar, sitter den så hårt att jag inte lyckas skruva loss den med handkraft (kanske pga mina klena nypor). Därför brukar jag lossa den med en polygrip istället.

Maltröret är nu upptaget för att vila på stången igen precis som vid inmäskningen. Sen flytt till ”lakposition” där jag rör om lite i toppen av maltbädden för att störa eventuell kanalbildning för att sedan laka med ca 10 liter vatten. Vörten som blir av detta används inte i stora koket utan antingen till en icke LoDO-sats eller sparas i frysen.

Temp ut direkt från kokande. Riktigt imponerande när kylvattnet bara var 11°C så det ska bli kul om en månad eller två och se vad det går att komma ner till även om jag främst kommer använda effekten åt ytterligare snabbare flöde ut.

Flödet/hastigheten vilket är svårt att illustrera på stillbild.

Jag fick till en finfin whirlpoolkon igen men tog bara en bild med telefonen. Bilden ovan visar den kollapsade konen efter att jag tilt:at/lutat bryggverket för att få ut sista finvörten och sedan tillbaka igen vilket sprider ut allt jämnt längs med botten igen. Cirka 3 liter vört kan jag få ut från den här humlesörjan om jag låter den står i smalt högt kärl i några timmar. Silar jag humlen och druven i saftsil kan jag få ut lite till men det är så kladdigt och tråkigt så oftast låter jag bli.

 

P17. Lindhs Pils (Tysk pilsner)
Batchsize: 54.00 l
OG: 1.052 SG
FG: 1.008 SG
Alcohol by volume: 5.8 %
Bitterness: 33.4 IBUs
Color: 8.1 EBC

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
21.67 ml Lactic Acid (Mash 30.0 mins) Water Agent 1
7.00 g Antioxin SBT (Mash 0.0 mins) Water Agent 2
6.00 g Calcium Chloride (Mash 60.0 mins) Water Agent 3
2.00 g Salt (Mash 60.0 mins) Water Agent 4

 

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
10560 g Barke Pilsner (Weyermann) (4.0 EBC) Grain 5 88.0 %
840 g Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) Grain 6 7.0 %
600 g Acidulated (Weyermann) (3.5 EBC) Grain 7 5.0 %

Total amount of malt: 12000 g

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 68.49 l of water and heat to 62.0 C over 0 min 62.0 C 0 min
Beta-Amylase Heat to 63.0 C over 13 min 63.0 C 45 min
Alpha-Amylase Heat to 72.0 C over 11 min 72.0 C 30 min
Mash Out Heat to 76.0 C over 8 min 76.0 C 5 min

If steeping, remove grains, and prepare to boil wort

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
100 g Perle [5.00 %] – Boil 30.0 min Hop 8 18.7 IBUs

 

Steeped Hops

Amt

Name

Type

#

%/IBU
200 g Perle [5.00 %] – Steep/Whirlpool 20.0 min Hop 9 14.7 IBUs

Total amount of hops: 300 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
1.0 pkg Bavarian Lager [124 ml] Yeast 10

Recommended starter size: 7.27 l / 1038.3 Billion cells.

BrewNotes

 

 

Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

9 Comments

  1. André Peeters 2019-11-07

    Tjena
    Hur viktig skulle du säga att temperaturhöjningstiden är? Är det nån lägsta tid man inte ska komma under?

    För övrigt får jag väl säga som alla andra, fantastiskt bra blogg detta.

  2. Lindh 2019-11-08

    Inte så jätteviktig. För långa ”ramp tider” som uppvärmningen mellan rasterna kallas blir motsvarande att vara kvar på föregående rast. Tex om du kör 62c i 15 min för att sen ligga på 73c i 45 min (för större kropp på ölet) men så tar det 45 min för dig att värma de 11 graderna, då kommer resultatet inte bli riktigt vad du tänkt dig.
    1c/min brukar vara ett riktvärde på lagom värme så man inte bränner fast vört på värmeelement eller i botten på kastrullen.

  3. André Peeters 2019-11-11

    Vid vår senaste lager så låg vi på 4-5 min för 5 graders ökning, vilket då skulle vara ok. Jag var lite orolig för att det skulle vara för kort tid.
    Tack så mycke

  4. Johan 2019-11-17

    Tjena och tack för en bra blogg!

    Jag är lite nyfiken på vilka värden (ppm) på calcium, natrium och klorid du siktar på med de salter du använder.
    Är det något du har lust att dela med dig av? 🙂

  5. Johan 2019-11-17

    Nu såg jag att du redan publicerat din vattenprofil på bloggen! Tack ändå.

  6. Simon 2019-12-17

    Hur jäser du dina pilsners vanligtvis? Börjar du vid en viss grad (runt 9 grader) och sedan ökar tempen något efter några dagar? Eller låter du den jäsa ut helt och sen börjar en diacetylrast?

  7. Lindh 2019-12-17

    Som min metod ser ut kör jag (med pigg jäst) 8c från början till slut inklusive spundning. Sen -1c i minst 2 veckor men gärna en månad.
    Med ny jäst/mindre mängd jäst kör jag 10c i runt en vecka och eventuellt 12c för spundningen. Lagringen samma som ovan.

  8. Jörgen Larsson 2020-01-07

    Hej

    Vilken temperatur har du när du ”steep/whirlpool-humlar”?

    Tack för en bra blogg!!!

    /J

  9. Lindh 2020-01-07

    Främst fullvarm dvs direkt efter kok. Senaste gångerna har jag smygkylt vörten med manteln så då sjunker tempen från 100 till 60 innan jag flyttar till jästank. Ca 15 min väntar jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *