Frozen Pale Ale

Namnet Frozen pale ale för kanske tankarna till frysdestillering men så är inte fallet med denna öl, utan det är helt enkelt överbliven vört som jag lagt i frysen i väntan på kok. Självklart var denna behandling långt ifrån optimal smakmässigt men jag hade inte mage att vaska 27 liter vört utan tänkte att det säkerligen skulle kunna bli något drickbart av det med lite extra kärlek. Med det i bakhuvudet insåg jag att denna öl behövde kryddas med en hel del humle då den troligtvis inte hade de bästa maltsmakerna kvar. Humlekombinationen Mandarina Bavaria (200 g) och Citra (100 g) var lite överbliven humle jag hade i frysen så de kändes lämpliga att göra mig av med. Likaså jästen, en påse US05 som gömde sig längs kylskåpsväggen, var det som fanns till handa då all min lagerjäst förnärvarande är i en annan jäsning och veteölsjästen inte passade för denna öl.

Bryggningen
Bryggningen gick enkelt till; Först lät jag de frysta vörtflaskorna tina ett dygn från frysningen innan jag hällde ned all vört i min 36l-kastrull och maxade med 3000 watt induktion och 3200 watt doppvärmare. Det gick från ca 10 grader till kokande på väldigt kort tid med all den krämen, halvtimme kanske? Vid koktemperatur tog jag ur doppvärmaren som inte behövdes längre och kokade med enbart induktionsplattan i en timme. Eftersom ena humlesorten var i kottform (slarvigt felköp) la jag all humle i en stor påse tänkt för tvätt av ömtåliga plagg (eller behå:ar) och la i den vid kokslut. Påsen hölls nere med hjälp av min stora kylspiral och en snabbkylning till 90 c gjorde att humlen inte gav fullt så mycket beska som vid fullvarm hopstand/whirlpoolstand. I 40 minuter fick vörten hålla denna långsamt sjunkande temperatur innan jag slog på kylningen och drog ner vörten till 18 c. Den stora påsen med humle sög sig fast lite i utloppet till kastrullen och fungerade därför initialt som ett filter… Flödet ströps rejält så efter ett tag tappade jag tålamodet lite och justerade försiktigt kylaren som höll fast påsen. TJOFF så maxades plötsligt flödet halvliter vört sprutade ut på golvet och rann delvis in under ett kylskåp.
Förutom sista fadäsen så gick hela den här bryggningen sjukt smidigt och går väl närmast likna vid en extraktbryggning med full koktid. Eftersom vörten mest bestod av lakad vört (lakningsrester) hamnade OG på måttliga 1.040 vilket kommer göra denna humlestinna öl ca 4% stark. Att enbart diska ur en liten kastrull i slutet av bryggdagen gjorde att det knappt kändes som jag gjort någon öl. Kan man verkligen brygga öl utan att ha fått blöta strumpor?
Efter att ha jäst denna öl i 18 c omgivande temperatur (bägge jäskylarna är upptagna med annat) så flyttade jag jäshinken till 20 c för att skjutsa på utjäsningen lite. Jag får svårt att få färdigt den här ölen till julafton men kanske blir den perfekt till nyårsfirande istället?

I brist på bättre förpackningar samlade jag all vört i PET-flaskor som förvisso är ganska bra på att hålla syre borta. Flaskorna ser knöggliga ut eftersom jag pressar ut syre före frysning vilket även hjälper till så expansionen inte spräcker flaskorna.

Patina 36 är mig veterligen den enda kastrullen där 1 cm = 1 liter vilket gör volymmätningar både exakta och enkla utan att ha ristat in något i kastrullen.

Ett öppet lock är det enda som avslöjar att det bryggs öl (eller kokas vört), förutom vattenångan då såklart…

…som snabbt fyllde bryggeriet eftersom det är undermålig ventilation i garaget. Jag testade att ha Braumeisterhuvan på och vantilationsrör ut men det hjälpte väldigt lite.

Tvättpåsen

Det finns säkert något fint ord för denna typ av fina maskor men låt oss nöja oss med att tyget duger till kottar menan en del pellets tar sig igenom.






Rehydrerad jäst

En kastrull med prostataproblem…

Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.