Refraktometer

150707_refraktometer_0000I jakten på att förbättra noggrannheten i mitt bryggande ytterligare har jag äntligen kompletterat min klassiska hydrometer med en refraktometer, detta för att kunna ta fler mätningar under bryggningen och pricka preboil gravity och OG exakt. Jag är trött på att springa med 1 dl het vört till ett kallvattenbad vilket gjort att jag slarvat lite med dessa mätningar under bryggningen. Nu är det äntligen slut med det! Med min nya fina rejäla refraktometer går mätningarna blixtsnabbt och det är lätt att både mäta och justera SG:t under bryggningen. Allt som behövs är en droppe vört man droppar på glasskivan, på med locket och titta i kikaren.
En hydrometer är en densitetsmätare som mäter vikten på sockret i vatten, ju högre densitet desto högre upp trycks hydrometern. En hydrometer är ett billigt och tillförlitligt alternativ för nybryggaren, framförallt om man kalibrerat den, men den är väldigt ömtålig (jag är inne på min tredje) och bör användas runt 20c för att ge ett bra mätvärde. Det finns tabeller för omräkning av mätvärde beroende på högre mät-temperaturer men man bör inte utsätta sin hydrometer för över 60c om man vill att den ska hålla mer än några gånger. En refraktometer däremot mäter hur ljus bryts i vätska annorlunda beroende på sockerhalt. Refraktometern finns i skalorna Brix som är jämförbart med Plato och Balling där sockerhalten mäts i procent men även såklart i Öchsle eller Specific Gravity som är mer vanligt bland hembryggare. Min refraktometer har bägge skalorna i samma kikare vilket är väldigt smidigt… Det finns en massa kina-kopior på refraktometrar men jag skulle rekommendera att köpa en ordentlig som t.ex. tillverkad av Brouwland som säljs hos Humlegården som visar rätt skala. De billiga är kända för att utgå från en gammal uträkning av skalan som visar fel värde vid högre % socker.
Refraktometrar som det står ATC på har en automatisk temperaturjustering och man slipper konvertera mätvärden vid sockerhalt. Refraktometern har däremot svårare att mäta FG eftersom alkoholen i ölet spelar ett spratt för brytningsindexet. Därför finns det verktyg som tar hänsyn till OG:t när man mäter FG med refraktometer så visst går även det värdet att ta fram. Även hydrometern blir påverkad av höga alkoholhalten vilket inte tas hänsyn till av så många. För att mäta FG rekommenderar jag denna konverterare hos Northern Brewer.

150707_refraktometer_0002150707_refraktometer_0004

Kalibrering
Ni vet vad jag tycker om precisionsinstrument vid det här laget; inga mätverktyg är intressanta om de inte mäter rätt. För att se om refraktometern är korrekt ska man droppa lite destilerat vatten på glasskivan som då ska visa 1.000ö. Gör det inte det så skruvar man på en skruv på refraktometern tills den visa 1.000. Jag tycker det är fånigt att köpa en liter destillerat vatten för att få loss de två dropparna som krävs för att kalibrera sin refraktometer så varför inte tillverka lite eget dest-vatten? Det krävs ingen hembrännare utan en vanlig kastrull duger gott för ändamålet.

150707_refraktometer_0010Koka 1 dl vatten i en rengjord kastrull några minuter och låt stå en stund så det blir mycket kondens på insidan.

150707_refraktometer_0011150707_refraktometer_0017Droppa från insidan av locket ner på en sked eller direkt på refraktometern. Det går att använda den medföljande pipetten också men de kan krokna av värmen.

150707_refraktometer_0020150707_refraktometer_0022

150707_refraktometer_0100150707_refraktometer_0101I mitt fall var refraktometern perfekt kalibererad från butik så inga mejsel behövdes denna gång.

Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

14 Comments

  1. Emil 2015-07-07

    Hej!
    Jag har använt refraktometer under ett 20-tal bryggningar och tycker det är värt att poängtera att refraktometerns styrka också är dess svaghet. Det faktum att man bara behöver en droppe vört gör också att det är extra känsligt att denna droppe inte är kontaminerad.

    Jag sköljer och kalibrerar refraktometern i dest-vatten (eller RO-vatten) inför varje bryggning samt torkar den noggrant. Sen sköljer jag även pipetten och refraktometern mellan provtagningarna under bryggningen. Pipetten torkar jag inte då jag istället sköljer den med vört några gånger för att vara säker på att jag endast har den aktuella sockerhalten och inte rester över från förra mätningen.

    Också värt att notera att vört-provet får samma temperatur som refraktometern (då den har en stor massa jämfört med vörten) och att om man brygger i riktigt kalla/varma lokaler så kan detta påverka mätningen. (Då refraktometern får samma temperatur som omgivningen)

    När jag började med refraktometer fick jag konstiga resultat och körde alltid hydrometer parallellt. Efter att utarbetat regimen ovan har resultaten alltid korrelerat och jag har slutat använda hydrometern under bryggningen.

    Som med så många andra precisionsinstrument så kräver dom oftast mer jobb och underhåll samt rätt handhavande. Detsamma gäller pH-mätare och DO-mätare. Men vill man ha bra mätdata finns det inga genvägar!

  2. Gustav 2015-07-07

    Intressant läsning. Har även jag funderat på att skaffa refraktometer för att slippa slabbet vid lakning för att hålla koll på sg. Kände dock inte till att de billiga kina-refraktometrarna räknar fel, var har du läst om det?
    Hälsningar
    Gustav

  3. Lindh 2015-07-11

    Jag har sett det på flera ställen men här är en hyffsat tillförlitlig källa: http://www.morebeer.com/products/brewing-refractometer-dual-scale.html
    Problemet är att det inte bara går att ta plato x 4 för att få OG utan det är en något logaritmisk skala.

  4. Joakim 2015-07-11

    Hallå, kanske lite off-topic men jag drar mig lite för att mäta SG (med min hydrometer) då jag inte vill öppna jäsdunken ”i onödan” pga kontamineringsrisk osv. Skulle det inte funka att ha en deciliter vört/öl i separat behållare som får jäsa i samma temp som den riktiga batchen? Alltså för att smidigt kunna läsa av SG utan att öppna jäsdunken, eller tror du man skulle få avvikande SG-värden i lillbehållaren?

    Mvh
    Joakim

  5. Lindh 2015-07-12

    Tanken är god men du kommer inte få exakt samma jäsmiljö. Man använder en separat minijäsning med lite extra jäst, extra varm när man gör en s.k. forced fermentation för att se vad absolut lägsta fg med just den jästen kan jäsa ut till om allt går som det ska. Mitt tips är att köpa en liten kran och montera. Den använder du för fgmätning och vid flytt till föaskningshink. Är du full-i-faan kan du även flaska direkt från jäshink till flaska om du kör med sockerbit i flaskan eller carbonationdrops.

  6. […] jag inhandlat en rejäl stållinjal på 100cm för att mäta exakta volymer och ihop med min nya refraktometer ta en mängd SG-värden genom hela bryggningen, ingen overnight mash med andra ord. Det visade sig […]

  7. Mikael Andersson 2015-07-30

    Hej.
    Tack för många tips på din sida. Jag undrar hur du får fram Brix värdet i din refraktometer. Jag har ett likadant inåstrument som du med två skalor med Öchsle på ena sidan och %VOL på andra sidan. Hur får man fram Brix värdet som inte är samma som %VOL?

  8. Mikael Andersson 2015-07-31

    Problemet uppstår som du skriver När man ska mäta FG. Det skulle vara skönt att slippa hydrometern helt nu när man köpt in en refraktometer. Vi sen senaste körningen hade jag ett OG på 51 vilket var 6.5 på den andra skalan (%VOL) och FG på 3.5 %VOL. Om jag knappar in dom värdena i kalkylatorn som Original Brix och Current Brix får jag Current Gravity på 1.007 vilket lär vara fel. Hydrometern visar på ett FG på 16

  9. Lindh 2015-07-31

    Den refraktometern jag har mäter rena alkohollösningar (dvs destillerat och utan socker i) på vänstra skalan och Öchsle på högra. Det finns andra refraktometrar som mäter i Brix (procent socker) och Plato (nästan samma som Brix men något omräknat). Det finns kalkylatorer för att räkna mellan de olika värdena. SG delat på 4 ger ett cirkavärde till Plato (12p x 4 = SG 48 = 1.048ö)

  10. Lindh 2015-07-31

    Det är som sagt inte Brix på andra sidan skalan så ta dina SG-värden delat på 4 istället så kommer du nära. Beersmith har ett verktyg för att konvertera Brix men även ta fram FG via refraktometer.
    Specific Gravity under ”Unit Tools” kör mellan Plato och Specific Gravity.
    Refraktometer under ”Tools” tar fram Brix, FG på jäst vört eller OG på färdigjäst öl.

  11. […] på 72c i 10 min vilket gav min 2ö mer vilket visade sig skulle behövas när jag mätte med min refraktometer. Utmäskning blev på 76c istället för 78c för att snabba på bryggdagen ytterligare (tvungen […]

  12. William Blackmon 2016-11-29

    Hur räknar du med ”wort calibration factor”? Har du olika sådana beroende på maltnota? Hur stor blir differensen beroende på maltnota / OG?

  13. […] så långt det bara går, bland annat med Overnight mashing, FullVolumeNoSparge, större jäshink, refraktometer, större våg, STC-1000 med mera. Något som tagit mycket tid i anspråk och som jag inte blivit […]

  14. Fredrik 2019-06-03

    Hur vet man att man har sabbat sin Refraktometer? Sist jag bryggde så fick jag 1.055 på refraktometern och 1.064 med min hydrometer. Vad ska man lita på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *