Om man gör en förkultur och vill maxa sin tillväxt av jäst är en magnetomrörare ett måste. Det är väldigt dyrt att köpa professionella varianter även om enklare magnetomrörare för hembryggning dykt upp på hembryggarbutikerna nyligen. Detta är dock ett av de roligare och enklare hemmabyggena som går att göra med proffsigt resultat. Jag har sedan tidigare en ful hemmabyggd magnetomrörare gjord av en gammal matlåda och även om den fungerar mycket bra, blev jag tvungen att bygga en ny när jag såg Tobias Fagerlunds variant på Facebook. Jag tar ingen cred för designen utan vill bara dela med mig av resultat, inköpslista och montering. Totalpris ca 160kr vilket får anses väldigt billigt och svårighetsgraden på bygget ger jag en tvåa av fem humlekottar. Har blivit varnad av några som gjort precis detta bygge att det kan finns viss magnetism i just denna låda för att den inte är gjord i helt ren aluminium. Jag har fått den att lira men en annan låda kan vara ett säkert kort. Finns billiga av plast på Kjell & Co.
Delarna som behövs från vänster; låda, fläkt, starka magneter, voltregulator, honkontakt, strömadapter.
Vy uppifrån. Notera att sladden på honkontakten redan är fastlödd här. Sladden ingår i voltregulatorpaketet.
Borra två hål i lådan med metallborr. Jag satte lilla hålet på framsidan något högt upp så det blev tight inuti med locket men det fungerar. Det går att sätta lilla hålet på högra kortsidan också så blir det luftigare i lådan, så hade Tobias gjort i originalvarianten.
Här är honkontakten. Röda sladden i mitten och svarta på sidan.
Trä igenom sladden i det stora hålet och skruva fast med de medföljande muttrarna.
En liten knut på sladden så slipper den vara i vägen senare.
I med voltregulator och koppla strömsladden på. Här ser ni varför jag borde satt den 3-4mm lägre.
Magneternas position på fläkten får att testa sig fram med häftmassa innan man tar fram limpistolen. Jag har två stycken på varje sida men är inte helt nöjd med styrkan här ännu. Här får man labba sig fram beroende på storlek på magnetloppa och e-kolv. En hårddiskmagnet kan vara mer lämpligt för de med stora behov.
Vik ner fläkten i lådan och anslut till uttaget med tre pinnar på (den passar enbart där dessutom).
Skruva ihop lådan och kör. Vill man ha en större knopp istället för metallen som jag föredrar finns även detta på ebay för en femma.
Såhär ser den ut bakifrån.
”tada.wav”. Redo att odla jäst, bara att vrida på ratten och ställa in sin hastighet. Fördelen med denna låda är att den är liten och snygg. Nackdelen är även att den är liten så en stor e-kolv står något farligt om man har småbarn eller husdjur i hushållet.
Inköpslista
Strömadapter, 19kr
Neodymium magneter, 8x2mm, 15kr
Strömregulator/potentiometer, 21kr
Låda i aluminium, 120mmx95mm, 72kr Ev byt denna mot en plastlåda från t.ex. Kjell&Co.
Snyggt!! Och tack för inköpslänkarna…
[…] ett 10-tal gånger per dag men då får man göra nästan dubbelt så stor förkultur. Hur man bygger en billig magnetomrörare har jag skrivit om här och det man behöver är en burk, gammal mobilladdare, trasig hårddisk, en pc-fläkt, lim och för […]
Också provat att bygga som ovan. Blev inte alls bra. Då aluminium’en inte verkar vara helt ren, utan lite magnetisk. Så den fungerade inte alls, med denna låda. Kör utan låda idag vilket jag tycker fungerar hur bra som helst.
Det var intressant. Min lirar här iaf. Ett varningens finger får väl utlysas tills fler har testat.
Jag testade med den adapter som rekommenderades på facebook först men den var för klen så jag köpte en större som fungerar mycket bättre.
Strömadapter för 19 spänn på ebay hade jag väl kanske avrådit ifrån. Man får vad man betalar för och i värsta fall en elchock eller en brand. Med LM317 är det ju så bra att man kan välja ganska många av de nätadaptrar som ev. ligger i släng-lådan hemma. Man får bara tänka på att vad LM gör, är att göra om skillnaden i spänning till värme. Väljer man en nätadapter som har högre utspänning kanske LM också blir varmare, men det märker man ju och får välja en annan om det blir för varmt i lådan.
Vill man köpa en regulator i butik är Kjells billigaste denna. En bonus är att denna inte jobbar enligt principen att göra om spänningsskillnaden till värme. Man skulle istället kunna säga att den arbetar med svart magi. Eller magnetfält om man så önskar kalla det…
http://www.kjell.com/sortiment/el/elektronik/mikrokontroller/arduino/lm2596-spanningsregulator-p87896
Lite passande att du postade just det här Lindh, för jag kom precis på ett förslag till dig som jag tror är lite i din stil. Själv är jag inte tillräckligt duktig på att brygga för att få några vettiga resultat på testet vs. kontrollölet 🙁 Bakgrunden är att jag läste detta: http://www.brewcrazy.com/hull-olive-oil-thesis.pdf och tänkte att man kanske kan applicera det där på en förkultur istället (inte bara för att slippa syresätta vörten som de nämner i länken, utan jag tänker på förkulturens tillväxttakt här).
Någon som har några tankar om detta?
Hej Lindh och resten av brew folks.
Tänkte bara nämna att jag valde plasten från kjell o comp, men den är dock lite tunn och man får bygga upp vid fläkten så den inte ska gå emot och stanna rotationen på fläkten. Jag limmade dit en liten skruv vid varje fläkthål så det blir en mellanskillnad mellan plast och fläkt! Funkar fint efter lite pill! 😉 bara en heads up 🙂
Tack Jocke! Jag tror det alltid blir lite småmods för att få det att lira riktigt bra.
Nu har jag byggt min, exakt med samma delar som du länkade till. Den fungerar utmärkt. Tack för bra guide som sparade mig några hundringar!
Grymt! Hur gjorde du med magneter? Vilken storlek och hur många?
De magneter du länkade till, två på var sida, ungefär som på din bild. De fixar virvel!
Härliga tider!
[…] https://www.lindhcraftbeer.com/2015/02/bygg-dig-en-snygg-magnetomrorare-med-hastighetskontroll/ […]
[…] Allt detta sammantaget innebär att vår förkultur ska hålla ca 1.040, syresättas ordentligt, ha tillgång till syre och hållas i suspension (konstant omrörning) under jäsningen. Suspension görs antingen genom att man skakar förkulturen en gång i timmen eller med hjälp av en magnetomrörare, dvs en roterande magnet som rör om en annan inplastad magnet (magnetloppa) man lägger ner i sin E-kolv. Med magnetomrörare ökar tillväxten av jäst ungefär dubbelt mot skakmetoden men bägge fungerar. Man kan köpa magnetomrörare eller bygga en egen. […]
Vilken storlek på magnetloppa kör du med?
Den lilla. Tror den är på 27mm. Har den stora också men den har aldrig lirat riktigt bra för mig men det beror på vilka magneter och strömstyrka på fläkten
Hej,
Jag undrar bara vad ni har som omrörare? Neodynmagneter? Jag hade sådana i akvariet och de rostade på nolltid! Eller plastade ni in dem på något sätt? Eller något annat material som inte reagerar på öl eller akvarie vatten?
Mvh
Gustav
Magnetlopporna från humlegården är inplastade i livsmedelsgodkänd plast och är labbstandard. Billiga och funkar superbra. Jag har både 27mm o 45mm men gillar den mindre bättre.
TACK! Härligt med människor som bidrar till ett fungerande samhälle! 😉
Beställde rakt av, tror det blir bra. Kontroll boxar behöver man alltid till annat ifall den inte fungerar…
Tycker den funkar bra. Vill man ha starkare magnet, dvs en hårddiskmagnet, kan man skärma av med en magnetisk peng mellan magnet och fläkt. Jag tog en brittisk 10 pence (kopparfärgad), våra svenska mynt går inte alls. Utan peng stör magneten fläkten av någon anledning.
Hejsan, har just satt ihop alla delar men får ej fläkten att snurra. Lampan på voltregulatorn lyser och fläkten fungerar fint när jag kopplar den till datorn. Tror du det kan vara regulatorn som är trasig?
Låter som transformatorn eller kontrollern är trasig. Jag hade problem med en transformator som surrade lite men inget mer hände så jag fick en ny. Då tog jag en lite starkare när jag ändå var igång. Magneten kan störa fläkten också, jag satte en magnetisk peng emellan som avskörmare nör jag bytte till starkare magnet (hårddiskmagnet)
Tänkte bygga en sån här i dagarna, men tänkte köpa allt i sverige, men jag hittar inte strömregulatorn. Har du något tips på vad jag kan köpa istället? Tänkte inhandla allt på kjell o company.
Hälsningar Christoffer
Tror frågan varit uppe på SHBFs forum men jag minns inte vad de kom fram till. Kanske Elfa har något? Jag är ingen vidare elkille om jag ska vara ärlig. Min gamla omrörare kör jag utan någon dimmer. Funkar bra det också när man väl fått loppan i magnetens våld.
[…] kommer ifrån LindhCraftBeer. Har använt mig av följande för att få ihop […]
Kanske skruvarna som håller ihop lådan är magnetiska? Det kanske är tillräckligt för att störa ut omröraren.
Hej Lindh!
Jag byggde en magnetomrörare enligt din idé, och den fungerar kanonbra. Men, jag fick hem min e-kolv (SIMAX 2 liter) och magnetloppa (27mm) igår.
Testkörningen var ingen hit. Magnetloppan vill inte fastna mot magneterna riktigt. Dels känns magneten i magnetloppan rätt svag, men jag tror att ett av de stora problemen är att min e-kolv är lite konkav i botten. Resultatet av det är att magnetloppan kommer lite längre ifrån magnetomröraren, samtidigt som centrifugalkraften tvingar loppan utåt och neråt.
Förslag?
Lindh, är din E-kolv konkav i botten? Vilken storlek använder du?
Jag antar att jag behöver testa mig fram, kanske sätta magneter längre ut på ”vingarna”. Jag kan tänka mig att en mindre magnetloppa har lättare att rotera över den konkava bottnen eftersom den sannolikt inte är lika tung, trots att den säkert har sämre magnetisk förmåga en de större.
Nu har jag moddat fläkten något, och satt två magneter längst ut på ”vingarna”, men det fungerar lika dåligt. Magnet loppan vill liksom inte fastna mot magneterna på fläkten. Jag upplever det som att det är magnetloppan som är problemet.
Jag är extremt intresserade av hur ni har gjort för att lösa det här. Vilken storlek på e-kolv, storlek på loppa etc etc
Min ekolv är helt rak i botten vilket de SKA vara, mycket vintig egenskap.
Jag tycker lilla loppan funkar bäst. Bögge sitter lika bra hos mig men lilla snurrar dubbelt så fort.
Jag har bytt magneter till en bananformad hårddiskmagnet istället. Håller stenhårt i loppan men kan störs fläkten lite så en ickemagnetisk peng som avskärmning emellan är ett måste.
Vingarna på fläkten har jag klippt bort.
Hej Lindh, tack för återkoppling. Började misströsta lite när jag inte får någon som helst ordning på det. Har beställt den lilla loppan nu, hoppas att den fungerar bättre men jag får kanske titta på hårddiskmagneter också.
Jag tror att jag har en likadan e-kolv som du har (kanske samma fabrikat till och med) men på 2 liter, din är väl på 3 liter (https://goo.gl/photos/UzPnHb493GFWe9Pr8)
Jag har kanske överdrivit den konkava botten något, men helt rak är den inte!! Svårt att se på bilden dock (https://goo.gl/photos/whC1FgXcFFhXBVrC6).
Hej Lindh!!
Nu fick jag till det, men det krävdes en liten loppa och en hårddiskmagnet med en djävulsk kraft (använde två nya omagnetiska femkronor som distans mellan fläkt och magnet). Däremot så blev det mycket vikt för den stackars fläkten så nu snurrar det inte med någon vidare fart. Jag såg att du pimpat med en transformator med lite mer ström, vågar man använda 2A (1A har jag nu)?
Locket till metallådan (samma låda som du har) verkar också begränsa farten trots att den inte är magnetisk, men eftersom jag har en sån pass stor e-kolv så vilar den på chassits sidor, så jag ska klippa till ett tunt plastlock för att skydda innehållet.
I övrigt, tack för en kanonbra guide. Tror att jag börjar närma mig en egen magnetomrörare.
[…] Förkultur på min gamla och fula magnetomrörare. Jag har kvar den gamla eftersom fläkten är lite kraftigare och ger ett bättre flöde än min snyggare magnetomrörare. […]
Så, nu har jag gjort lite ytterligare modifikationer. Jag köpte en annan fläkt, den från ebay var väl kanske inte den kraftigaste varianten. Köpte en på Kjell som inte har några problem att få upp hastigheten. Men likt förbannat, trots två (!) hårddiskmagneter (!) på fläkten orkar inte lopporna hålla sig kvar när man ökar hastigheten lite, utan tack vare centrifugalkraften tvingas de ut i kanten av E-kolven och stannar. Jag har provat med och utan lucka, lopporna kommer alltså någon millimeter eller två från magneterna men med samma resultat.
Jag tycker att det är jättekonstigt, jag har provat med andra kärl för att utesluta att det inte är E-kolven som är boven, men jag får mer eller mindre liknande resultat.
Om det är någon av er läsare, eller Lindh själv, som har ett idé eller ett förslag så tas det tacksamt emot. Annars provar jag att köra med den lilla loppan som i alla fall får vätskan att röra lite på sig.
Tack på förhand!
//Henke
Jag har aldrig fått bra ös med stor loppa med lilla rockar alltid. Inga problem med virvel på 3l vört.
Testade att bygga denna också. Fick dock små stötar av lådan så den bytte jag till förmån för en gammal plastlåda för skruvdragar-bits. Inga stötar mer.
Voltregulatorn la av direkt. Är nu inne på den tredje och den fungerar finfint. Man får väl lite vad man betalar för antar jag men nu funkar det som det ska iaf!
Hur ofta skruvar du på potentiometern?
Använder du den för att få en ”försiktig” start?
Annars skulle man kunna använda en ställbar nätadapter typ:
https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/stromforsorjning/nataggregat/ac-dc/stallbar-utspanning/stallbar-natadapter-3-12-v-(dc)-12-w-p44264
…och koppla direkt till fläkten, det blir inte lika billigt, men det blir ett enklare bygge.
Jag maxar alltid men det är smidigt att ”smyga igång” starten så loppen håller sig kvar. Min gamla och fula magnetomrörare som har kraftfullare fläkt (och är den jag använder mest) har varken start/stop eller potentiometer. Den startar jag genom att sätta i kontakten i väggen.
Däså, då ska jag bara välja om jag ska bygga så enkelt som möjligt eller gå all-in med Arduino, varvtals -räknare/reglering oled-display… 🙂
Hej Lindh. Ville bara dela med mig av en liten video från första testen av min magnetomrörare som jag byggt helt enligt dina instruktioner. Låda från Kjell & co. Funkar kanon. Tusen tack!
https://www.dropbox.com/s/unuxmnm2oaxcogf/Fil%202017-11-21%2013%2027%2014.mov?dl=0
Perfekt, snyggt jobbat och bra box! Den jag har med i beskrivningen är lite för liten…
Blev inspirerad av ditt bygge och har byggt en liknande men med en tjusig cigarrlåda!
Gjorde min första förkultur ikväll men tycker att magnetomröraren väsnas en hel del, gör din också det?
Ibland väsnas loppan lite precis i början men brukar tystna helt efter några timmar. Så nej det är inget jag störs av. Finns loppor utan midja som ibland låter mer och ibland är tystare, jag har inte forskat i det där så mycket eftersom mitt är tyst…
Okej, tack för snabbt svar. Jag har en gjutkant mitt på min och den väsnas något förskräckligt,
det klingande ljudet från glas sprider sig bra. Ska se om jag kan åtgärda det.
Ikväll har jag krossat malt för att brygga stout till min förkultur imorgon 🙂
Ett tips är att inte krossa förens precos före inmäskning så kommer maltsmakerna bli böttre pga mindre oxidation. Tänk dig att ta en tugga av ett äpple ikväll som du ska äta i morgon. På samma sätt sätter oxidationen igång när maltskalet är krossat.
Lite sent med svar på personen vars loppa bara flög av. Lösningen är enkel. Vänd ena magneten. Gjorde experiment igår och det är absolut det som är felet. Man vill ha motstående magnetpoler så att man låser fast sin omrörare i magnetfältet.
Tjena Lindh! Jag byggde en omrörare för några år sedan med hjälp av ditt inlägg. Tack för det! Har funkat perfekt fram tills igår. Jag lokaliserade felet till att nätadaptern var trasig. Hittade en ny med samma specifikation (12V, 1.0A) vilket bara vore direkt utbytbart. Fläkten funkar igen, men går nu bara på full hastighet oavsett hur jag ställer potentiometern vilket är lite konstigt.. Måste fråga om du har stött på detta förut i dina byggen? Försöker googla men hittar inge riktigt vettigt heller. Allt är kopplat precis som innan. Inget ser bränt eller skadat ut.
Ingen aning tyvärr. Jag skulle skaffa en ny potentiometer om jag vore dig.
Jag har en annan nätadapter och hårddiskmagnet samt höjt locket lite men annars kör jag fortfarande samma.
Tack! Jag får prova mig fram!
Ville bara återkoppla och säga det var potentiometern som var kass, och jag gissar att den måste ha gått sönder i samband med att nätadaptern pajade. Den släppte igenom ström men utan att reglera ner den, så det var lite lurigt med felsökningen. Nu snurrar en förkultur lugnt och sakta igen! Tack för råd!
Jag gjorde en magnetomrörare tagen efter denna men allt inköpt på kjell.com då det är så krångligt med ebay idag.
Jag struntade potetiometer det fungerade utmärkt ändå.
Använde fyra magneter två staplade på varandra på fläkten för att få rätt höjd
Magneter
https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/gadgets/neodymmagnet-12-mm-6-pack-p50071
Låda
https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/elektronik/elektroniklador/inbyggnadslada-140x110x35-mm-p89064
Fläkt
https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/elektronik/elektromekanik/flaktar/12-v/axialflakt-12-v-80x80x25-mm-p36175
Dc kontakt
https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/stromforsorjning/natadaptrar/dc-kontakter/terminalblock-med-dc-hona-55×21-mm-p39981
Hade redan en nätaadapter motsvarande den här
https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/stromforsorjning/natadaptrar/acdc-natadaptrar/fast-utspanning/switchad-natadapter-12-v-dc-12-w-p44382
Kostar då ca 465kr
Inget lödande behövs då fläkten har sladdar ut och dc kontakten har skruvar
Sedan limade jag fast fläkten med limpistol och magneterna på fläkten med den samma.
Köpte magnetloppa på humlegården
Tusen tack för tipsen