Camurri Brevetti har i samarbete med MaltMagnus tillverkat ett 200l-bryggverk avsett för mikrobryggerier och bryggpubar, Camurri CB200 För att göra en reklamfilm och fotografering av bryggverket i action frågade MaltMagnus mig och Chris på Dalarado Brewery om vi skulle brygga en batch öl av deras grundrecept i Malung på Chris bryggeri. Jag behövde inte fundera så länge på den frågan… Min resa till Malung och Dalarado Brewery började hos MaltMagnus i Kumla där vi efter en god lunch och rundvandring på lagret lastade Camurribryggverket CB200 på släpkärra och sakteliga letade oss uppåt Sälen på småvägarna. Vi lastade av bryggverk och film/fotoutrustning i bryggeriet och åkte hem till Chris för middag och ölprovning. Utvilade dagen efter satte vi igång med bryggningen med det glänsande bryggverket. CB200an är ett helautomatiskt bryggverk där grundidén kommer från Camurri CB50 som är anpassad till hembryggare. Bryggmetoden går att likna vid en stor brew in a bag (BIAB) fast med stålkorg, omrörare och automatisk temperaturreglering. Det går att brygga uppåt 200 liter åt gången och även denna stora modell har blåtandsinterface så man med ett tillbehör kan sköta programmering och övervakning av bryggverket via sin Android-telefon.
Magnus, Chris och Veronica. Här ser ni tydligt storleken på bryggverket, smidigt och kompakt!
Behind the scenes. Foto Veronica Lindroos.
9kW säkerställer ett riktigt kraftigt kok, den kräver 3-fas såklart.
De tre värmeelementen syns här tydligt genom mäsk-korgen. Omröraren sätts igenom korgen ner till botten.
Efter mäskningen höjs korgen med en liten vinsch för lakning. Man kan laka med varmt vatten genom korgen om man vill men det är inget krav. Det är kul att det går att brygga på fler sätt efter ens egna behov. Det går även att brygga så lite som 50 liter i den!
Detaljbild på korgen. Som ni ser är det dubbla nät, det stora klarar vikten och det med mindre maskor är såklart silen.
Chris nuvarande bryggverk, som han växt ur, består av 3st 100l-Patinakastruller som är gasolvärmda. För att brygga sin 200l-mängd får han mäska och koka tre gånger på en dag!
En titt in på öllagret.
Chris har fyra öl i produktion för tillfället. En Rye Pale ale, en IPA, en brown ale och en coffeestout.
Trots öppenliggande element blev det ingen fastbränning alls. Varje element är på ca 3000w vilket motsvarar min doppvärmare jag kokar med.
Chris programmerar via mobilen sina raster inklusive utmäskning.
Kontrollpanelen på sidan av bryggverket.
Inmäskning utan någon mäskpaddel. Häller man bara malten i lagom takt så klarar bryggverkets omrörare att fördela malten i mäsken, utan klumpar.
Lakning med 76c-vatten över den upphissade korgen för att nå en större kokvolym. Effektiviteten hamnade runt 82% så bryggmetoden fungerade väldigt bra.
I väntan på uppkok.
Magnus och Chris städar ur korgen med våtdammsugare, riktigt smidigt.
Hotbreak med första humlegivan Northern Brewer
StarSannad plattvärmeväxlare.
Rengöring av bryggverket efter koket, varmvatten och en svamp räckte till kanterna och en lite borsta för att komma åt under värmeelementen.
Bryggverket har två tappkranar, en till öl under kalldruvs-nivån och en till rengöring som här.
Vörtproverna smakade riktigt gott med nobel humle på en knäckig maltbotten.
Det går åt lite torrjäst till 200 liter!
Rehydrering av jästen med kokt ljummet vatten i en ekolv.
Och där sätts vörten på jäsning!
Kul och snyggt reportage. Måste ha varit en rolig resa!
Den var riktigt lyckad och mer reportage kommer i veckan!