Jag fick äran att vara med hos Aktiebolaget Centralbryggeriet när deras folköl avsedd för dagligvaruhandeln skulle premiärbryggas. Ett tillfälle att få klämma och känna på ett riktigt bryggverk men även ta lite smaskiga bilder. Centralbryggeriet ligger i utkanten av Linköping trots sitt namn och i skrivande stund har de två öl på marknaden, Folkes Lager och Folkes Ale, men jag kan avslöja att fler goda sorter är påväg (ja jag har även smakat). Efter att ha bryggt lagern och ale:en några gånger har ölen utvecklats rejält och Linköpingsborna har en bira att vara stolta över. Min recension jag skrev för ett halvår sedan gäller enbart den första batchen som kanske ska betraktas som en provbatch. Till dagens bryggning hade bryggmästaren Viktor Hansen med sig Henrik Lindqvist, vars namn och öl ni säkert känner igen vid det här laget.
Bryggverket är helt i rostfritt och består av tre kärl/tankar. Den kombinerade boilern och mäsktunnan (till höger) har sex elpatroner i och en roterande arm, lakningstanken/silkaret i mitten har ingen värme men rejäla roterande knivar för att skära mäsken och en falskbotten som finns på bild längre ner och slutligen första tanken är en hot liqour tank (HLT) som matar lakbädden, antal elpatroner i den okänt. En bryggning går till såhär: Mäskvatten värms i högra tanken och malten hällt i för hand genom mansluckan på toppen. Den roterande armen fördelar malten och ser till att värmen blir jämn genom hela mäsken. Därefter pumpas mäsken till silkaret/laktunnan i mitten där den får vila lite innan recirkulering. Under tiden spolas MLTn ren då den även jobbar som boiler. Mäsken tappas på all vätska som överförs till boilern. Hot liquor tanken (HLT) till vänster matar sen lakkärlet med hälften av allt vatten som sedan rörs runt i mäsken som en satslakning. Denna får stå en kvart och sedan recirklueras den och fyller på boilern som redan börjar värma till kok. Detta upprepas en sista gång och sedan kokar vörten i önskad tid. Efter kok får den stå lite så humle och varmdruv sjunker innan vörten pumpas genom värmeväxlaren och till jäsningstanken där jästen tillsätts.
Bryggassistent/alltiallo Magnus Rapp kommer med den nykrossade malten.
Viktor i inmäskningstagen.
Kontrollpanelen till bryggverket där temperaturen på mäsken precis höjs från proteinrast till försockringsrast.
Den roterande mäsken.
Lakkärlet/silkarets ”knivar” som ser till att vattnet fördelas bra i lakningen och inget socker går till spillo.
Lakkärlet/silkarets falskbotten som läggs in och tas ut inför varje bryggning så den är ren och fräsch.
Centralbryggeriets Folkes Lager så färsk den bara kan bli, direkt från lagerhyllan.
Magnus backar intill för att hämta öl för leverans till en krog i Linköping.
Jag passade på att ta ett litet smakprov av mäsken.
Rengöring av MLTn innan den blir till boiler.
Glasröret är till för att bedöma vorlauf/recirkulering så vörten är hyffsat blank utan några maltskal. Det tar några minuter innan den ser ut som en disig öl istället för jästkultur som på bilden, precis som i ett hembryggeri.
Viktor finjusterar flödet på vorlaufen.
Jästankarna som alla har en mantel med glykol. Den första tanken till vänster är en brighttank som används till vissa öl. De två mindre till höger är reningsverket till jästankarna.
Provsmakning direkt från jästanken av Centralbryggeriets kommande öl Folkes IPA! Riktigt färsk och god, full med humlesmak av två av mina favoritsorter!
Viktor och Henrik inspekterar first runnings, dvs den första starka vörten som kommer från bädden före första lakningen.
Lite mer vattenjustering efter mäskningen. Linköping har ganska kalciumfattigt vatten men det som åker i efter att mäskningen är klar är primärt sulfat denna gång för att snygga-till beskan lite.
Henrik tar ett smakprov på Folkes Ale.
Det här lär inte vara sista gången jag besöker Centralbryggeriet och det ska bli spännande att följa deras resa.
[…] mitt besök på CentralBryggeriet har grabbarna i Linköping hunnit lansera flera nya öl och en av dom, Folkes röda IPA, tänkte […]