Ni som följt bloggen från början eller orkat läsa igenom hela till slutet kanske tycker att bilden ovan känns bekant. Det är nästan på pricken två år sedan jag stod utanför Gotlands Bryggeri och tittade in genom de stora glasfönstren. I år var jag på släktträff på Gotland samtidigt som Ölets Dag firades med öppet hus på Gotlands Bryggeri i Visby och då gick det inte hålla mig borta. Någon rundvandring var det inte direkt tal om utan man fick komma rakt in i produktionen där det precis bryggts en Black IPA som whirpoolades och kördes via värmeväxlare till jästanken. Jag fick tillfälle att verkligen ta pulsen på bryggarna och ställa mängder med frågor. Jag skrev ner några intressanta fakta:
- Ingen vattenjustering görs förutom mjölksyra. Det exceptionellt Kalciumrika vattnet på Gotland får duga åt både mörka, ljusa och välhumlade öl. Faktum är att Wisby Pils, som bryggs i Grängesberg av utrymmesskäl, får motsvarande Gotlands Kalciumnivå för att likna den Pils som bryggdes i Visby tidigare.
- 200kg malt kräver ca 3-4 dl mjölksyra.
- All bryggning sker med hjälp av Excel. Dom ska snart automatisera bryggverket lite och uppgradera till DOS. Vilken version av DOS är oklart.
- Koktid är alltid 90min. Tidigare kördes 105min men efter en rejäl rengöring gick det minska 15 minuter.
- Evaporationrate 4%. Det här får mig verkligen att höja blicken. Det som rekommenderas för hembryggare är 10-15% för att driva ut oönskade ämnen som SMM/DMS. Dock sker ett kraftigt kok men lock/huva på bryggverket gör att avdunstningen blir klart lägre.
- En bryggning där allt går som den ska tar en hel arbetsdag 7-16. Det är inget enkelt jobb att brygga öl småskaligt direkt. Strular något med bryggningen kan dagen lätt dra ut på tiden och dagarna blir betydligt längre. Allt som går att göra för att snabba på dagen görs såklart, värmeväxlarvatten åker tillbaka till kokaren och håller ca 50c dagen efter t.ex.
- Två jästsorter som husjäster. Lagerstammen mindes inte bryggaren vad den hette konstigt nog men ale-stammen de kör med är Scottish Ale från WyeastDet vackra Tyska bryggverket som är byggt i rostfritt stål men klätt i koppar för utseendets skull. Det består av två stora pannor som fungerar på följande vis: Den högra är mäsk- och kokpanna. Den vänstra är silkar översta halvan och sedan en skiljevägg, under är whirlpoolen. Vattenvärmning sker i kokaren till mäskning, en del av vätskan flyttas till whirlpool innan inmäskning. Mäska in med armar, malten kommer uppifrån. Mäska 60-90 min. Flytta mäsken till silkar ovanför whirlpool med hjälp av pump. Flytta whirlpoolvattnet till kokaren och värm något. Laka från kokare över silkar ner till whirlpool. Flytta vört från whirlpoolkaret till kokaren och koka 90min. Flytta till whirlpoolkar för whirlpool. Flytta till jäskärl via en plattvärmeväxlare. Plattvärmeväxlarens varma vatten fyller på kokaren inför nästa kok. Vattnet håller ca 60c men räcker inte helt till ny batch utan måste fylla på med lite mer.
Gamla analoga termometrar gäller och kompletteras inte med något mer avancerat.
Bryggeriet ägs och sköts av Spendrups, framförallt Johan Spendrup som har detta som ett sidoprojekt.
Jag blir lite ledsen när jag ser en sån här pjäs stå och skräpa i ett hörn. Den används inte för testbatcher för det görs på ett 100-literssystem på annan ort.
En titt in i whirlpoolen. Detta är waste och kommer spolas ut i avloppet.
CIP står för Clean In Place och finns inbyggt i bryggverket. Det behöver dock kompletteras med lite slangar manuellt för att spola ut det sista.
Den massiva plattvärmeväxlaren. Den flyttar man inte på i onödan…
Manuell rengöring av whirlpool.
Flaskningslinjen som de kör 1-2 ggr i veckan. Ölet har då lagrats utan kolsyra och kolsyresätts in-line precis före flaskning.
Rengöring av filter.
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos
Humlegården!
Senaste kommentarer