Ölglas

Jag har utvärderat ölglas från Barshopen, Sejdelshoppen, Smaka Mera och Bryggeributiken och min första tanke var att göra ett jämförande smaktest. Sen kände jag att det redan är ganska bra behandlat (härhär och här) och att ytterligare ett jämförande test inte tillför diskussionen något nytt. Ett sånt smaktest visar dessutom egentligen bara vilket glas som passar bäst till just den ölen man gör testet med och att en kupa skulle vinna över t.ex. en pokal med ett välhumlat öl är rätt självklart. Ett veteöl kommer kännas fel i vinglas och en IPA kommer kännas så pass fel i ett Weißbierglas att smaken kommer upplevas annorlunda även av den anledningen. Så, därför tänkte jag göra individuella bedömningar där glasen får stå för sig själva. Utseende, egenskaper och helhetskänsla får ligga till grund för testet istället för doft och smak. Jag slänger in några av mina gamla glas i mixen också. För visst tycker ni väl att glasen påverkar både smaken och helhetsupplevelsen?

Hofbräu 40 cl
Klassiskt ölmärke för Oktoberfestöl som har en stor ölhall mitt i centrala München. Glaset är väldigt tunt för stilen och har därmed ganska låg vikt. Det gör att det känns elegant, lätt plastigt men ändå så glaset ligger jätteskönt i handen. Funkar bäst till öl man dricker lite större volymer av med hög hinkabilitet, dvs långt ifrån ett provsmakarglas. Bra allroundglas för ljus öl med maltbetoning typ helles eller internationell pilsner. Till välhumlade öl finns det dock bättre glas. Ett glas som kommer gå varmt till grillen i sommar! Elegant var ordet.
59 kr på Barshopen

Jever 40 cl
En klassisk flöjt till Tysklands beskaste kommersiella pilsner. Perfekt tjocklek i glaset, dvs ganska tunt med inte allt för rundad kant. Jag ogillar när det är som en badring på glasets öppning, helst ska det vara fasat eller slipat så det nästan är vasst. Jeverflöjten har nätt fot och ganska liten hals men är ändå ett stadigt glas. Det känns välavvägt i handen med bra viktfördelning och vinkeln när man dricker känns som den följer strupen störmlinjeformat. Ett glas att dricka lite större mängder ur och kanske inte just Jever som ju är något av finsmakarens beskpils men jag ger ändå glaset nästan full pott. Välavvägt och smäckert!
59 kr på Barshopen

Berliner Kindl 40cl
Kristall-slipad fot vilket ser elegant ut men är förvånansvärt oskönt att hålla i, det vill liksom snurra sig ett åttpndelsvarv i handen om man fångar det fel. Glaset är oerhört högt och går inte in under mitt tapptorn utan att först vinkla det likt ett veteölsglas. Stort och klumpigt och känns obalanserat då det väger på tok för mycket. Mitt i särklass högsta glas, högre än alla veteölsglas till och med! Väldigt vackert på bild men inte en favorit att dricka ur på grund av klumpigheten. I 20-cl-tappning kunde den varit riktigt elegant och vackert likt ett champagneglas men nu blir det lite av en ”Burtan som varit på Tacobuffé”, fast vacker på bild då det vill säga…
69 kr på Barshopen

Radeberger 40 cl
Medelstort glas åt flöjthållet som nästan rymmer en stort stark. Avsmalnande fot som ligger skönt i handen och kupan har en fin sensuell form, lite sådär nygravid. Guldkanten runt munnen är lagom accentuerad och inte alls vräkig som de är ibland. En tjocklek som är diskmaskinsäker även om jag föredrar något tunnare gods. Trevligt standardglas som är bra allround till all lättdrucken ljus öl. Passar mindre bra till välhumlat eller stout såklart. Dock belgare då kupan och vinkeln gör att ölet kommer till sin fördel. Halsen kunde varit lite smalare.
79 kr på Barshopen


Spaten 50 cl
Jag har nästan svårt att vara objektiv med Münchenglas då det ligger så mycket känsla och tradition bakom att dricka de här ölen som t.ex. Spaten som uppfann ölstilen Helles och lanserade den 21e mars 1894. Historiens vingslag, precis som den trötta IPA-engelska-båt-skeppar-historien var het för 5 år sen, ger alltid öl ett mysteriskt skimmer och när det gäller tyska öl blir jag lite extra blödig. Denna sejdel är liten för stilen då Bayarnerna gillar sina enliters Maß (Maßkrug). Glaset är ändock kraftigt och ganska tungt. Handtaget är skönt svängt och ligger bra i handen med ett ovanligt bra tumgrepp med en liten pistolhane på (ja du kommer titta på bilden igen). Vackert slipat och alla designdelar är på insidan så man slipper den bubbliga utsidan. Garanterat diskmaskinsäkert och skålsäkert. Bra för oktoberfesten och kanske en kräftskiva eller två. Inte så elegant sejdel men ändå stilren och trevlig, odödlig och klassisk.
79 kr på Barshopen


Schneider Weisse 50 cl
Jag har ganska många veteölsglas och de är alla både lika och samitdigt olika. Just detta glas från Schneider skiljer sig då det nästan är helt rakt, de flesta andra weizenglas har någon form av kurva eller midja. Glaset är tungt och har rejält gods. Det är lättdiskat och utan krusiduller eller pretentioner. Lite som veteölsglasens 101. Jag tycker om det för det ger en bra skumkrona och är lätt att hälla upp veteöl i, utan överraskningar eller svårdiskade partier (jag tittar på dig Franziskaner!). Bra tyngd i botten där tyskarna gillar att skåla och det står stadigt på bordet. Ett trevligt veteölsglas dock utan större elegans.
79 kr på Barshopen

Schofferhofer weizen 50 cl
Det som urskiljer detta glas mot alla andra veteölsglas är dess markerade midja. Glasets medelpunkt viktmässigt är högre än midjan vilket gör det något ostabilt. Samtidigt är glaset något tunnare än många veteölsglas och dess öppning gör att man inte måste skicka foten mot himlen för att dricka vilket en snäv kupform gärna gör. Skönt att hålla i med det naturliga greppet under midjan men för den konservative tysken är glaset kanske lite för modernt. Bra tjocklek på glaset och rejält tilltagen botten.
65 kr på Barshopen

Weihenstephaner 30 cl
I Tyskland finns en hel del veteöl även på 30cl-flaska vilket kräver ett mindre veteölsglas än standardstorleken. Som svensk systembolagskonsument är detta glas mindre lyckat då man gärna vill ha hela ölets från flaskan i glaset för att inte missa jästfällningen men som hembryggare finns ju inte det problemet. Däremot händer det ofta att jag bara vill ha en kleine hefe och inte en halvliter. Då är detta glas helt suveränt! Jag tycker slipningen är väldigt vacker på både detta och det större halvlitersglaset som jag också har även om grumlig öl som veteöl inte ger glaset den rättvisa bedömningen det förtjänar. Svårdiskat tyvärr då en vanlig diskborste inte går ner i foten så min barnflaskeborste får åka fram (inte kör ni väl öl glas i diskmaskinen? Jo jag har några fulglas jag gör det med faktiskt om jag ska vara ärlig). Summa sumarum ett väldigt trevligt veteölsglas som jag verkligen rekommenderar. Nätt och fint!
59 kr på Barshopen

Bitburger 50 cl
Bitburger är en av Tysklands största pilsnerproducenter och ölet var tidigare stilförebild för Tysk Pils hos SHBF innan man i senaste versionen tog bort den och kvar blev endast Jever som, även om jag tycker den är väldigt god, är i överkant för vad alla andra pils åstadkommer i beska. De traditionella Bitburgerglasen är väldigt speciella med sin raka form och lilla fot där man gärna ska sätta en liten pappersbit (kjol?) som samlar upp skum som rinner längs kanterna. Detta glas är på 0,5l och är ganska ovanligt att få på krogen i Bitburg/Trierområdet där 0,2l och 0,3l är vanligast. Glaset är tunt och lätt för sin stora storlek. Det är skönt att både hålla i och dricka ur och det framhäver ljusa öl bäst. För att vara just Bitburger gillar jag de mindre storlekarna lite mer och 0,2-varianten är faktiskt mitt absoluta favoritglas (inom alla stilar) just nu. Bitte ein bit!
69 kr på Barshopen

Spiegelau Craft Pils

Spiegelau har tagit fram ett nytt ”Craft Beer-glas” tillsammans med det österrikiska bryggeriet Trumer Privatbrauerei. Detta glas är tänkt till hantverksmässiga pilsner, ett något udda begrepp kan tyckas. Glaset är långsmalt, tunt och elegant med fina kurvor.

+Plus
Tunt glas
Skön att hålla i
Smal och elegant
Ölet kommer långt bak i munnen
Framhäver den ljusa färgen hos en pils
Bra lacing

-Minus
Svårdiskat
skört (antar jag)
Lätt vikt, känns lite flamsligt
Lite liten öppning, näsan tar i. Jag får svårt att sniffa och dricka samtidigt (vilket jag inte tidigare tänkt på att jag faktiskt gör ofta när jag sippar).

Kommentar
Lite oklart hur många craft pilsner jag dricker förutom mina egna men detta är ett trevligt glas att sippa ur. Det enda som stör är egentligen den lite för lilla öppningen för mitt stora ansikte och att diskborsten inte når botten. Annars känns glaset väldigt elegant och nästan lite sexigt med dess kvinnliga former. Om Teku påminner om ett vinglas i utseendet så känns Craft Pils som ett elegant champagneglas när man håller och dricker ur det. Lite svårflörtat i början men växer med tiden!
89kr styck hos Sejdelshoppen

Nils Oscar

+Plus
rak och trevlig form
lagom tjockt glas för att kunna diskas ofta
perfekt stor öppning
bra allroundglas, passar bra även till välhumlat
“Snabbdrickaglas”

-Minus
Något ocharmigt

Kommentar
Kanske tillhör jag inte målgruppen men texterna på glaset (“Nils Oscar är här” istället för volymindikatorn och “Nils Oscar var här” i botten av glaset”) känns inte supercoola. Hade de varit ljust gråa så man kunde precis kunde skönja dom (i nyktert tillstånd) hade det fungerat bättre
69kr styck hos Sejdelshoppen.

DAB – Ölkupa

+Plus
Skön storlek
Bra storlek på öppningen

-Minus
Lite för oproportionerligt stor fot
Lite osnygg kant på foten från gjutningen
Känns inte så elegant eller graciöst, hade gärna sett att det var lite smalare och utdraget på höjden.

Kommentar
Det är ganska ovanligt med små pilsnerkupor. Just detta är ett trevligt vardagsglas, kanske främst ihop till mat. Ett okomplicerat glas att dricka ur som står snyggt bredvid en pyttipanna med dubbla råa äggulor (mycket viktigt).
59kr styck hos Sejdelshoppen

160215_lindhcraftbeer_glassware_0003Denna sejdel på 0.3l känner jag egentligen är mer tjeck än tysk. En klassisk sejdel som är som gjord för en Urquell. Ganska kraftigt glas med rejält handtag och stor öppning. Fasetterna eller vad man ska kalla mönstret på glaset ger ölet ett mycket trevligt utseende. 59kr på Sejdelshoppen.

160201_lindhcraftbeer_schneiderSchneider 0,5l för veteöl. Rakare än de flesta andra veteölsglas och just detta tycker jag framhäver kristall-weizen mer än hefeweizen, avsaknande av kupa framhäver inte de flyktiga bananestrarna. Tyskt rakt glas med fin tyngd. Helt okej men inte favoriten bland veteölsglas. 49kr på Sejdelshoppen.

160205_lindhcraftbeer_bitburgerJag var i Bitburg i höstas och fick upp ögonen för den tyska klassiska pilsnern. Den serveras ofta med en liten krans av papper runt foten för att fånga upp skummet. Bitburger är ensamma om detta glas tillskillnad från en del andra glas där man bara smackar på sin logo på ett befintligt glas. Jag har denna version på 0.4l och sen ett mindre glas jag köpte på Bitburget-bryggeriet på 0.2l som är identiskt i formen fast mindre. Ett av mina favoritglas till pils och det jag gillar är formen, det tunna glaset och hur det känns i handen. Ett elegant och stilrent glas som kommer få jobba mycket i år! 75kr på Sejdelshoppen.

160215_lindhcraftbeer_glassware_0002Helsinge Ångbryggeri har satt sin logo på det tyska Sahm-glaset Salzburg (high). Skönt smal som gör det lätt att få till en bra skumkrona. Tungt och kraftfullt med bra ”klonk” om man skålar. Känns riktigt gedigen och stabil, perfekt till en frankisk lager eller kanske vienna lager. 79kr på Sejdelshoppen.

Teku
Unknown
Ser tunt ut men är faktiskt ganska tjockt. Klarar diskmaskin vilket jag inte rekommenderar för något glas, men det håller för det iaf. Elegant och har nästan en vinglaskänsla över sig. Ett av mina favoritglas till välhumlade pale ale/ipa/dipa men även någon imperial stout och lambic har glidit igenom med bra resultat. Den kupade formen framhäver humlen elegant och halsen är väldigt skön att hålla i. Läppen på kanten gillar jag extremt mycket men vet att det är en delare bland folket. Mycket fint för ögat också men framhäver tyvärr inte klarheten i drycken. Ett av mina favoritglas alla kategorier. Så här står det på Birra Baladins hemsida där bryggmästaren Teo Musso varit med och tagit fram glaset:

It’s fundamental to have a glass that meets specific requirements. That’s why, after tasting dozens of beers – from the most famous lagers to the great Abbey beers – in dozens of different containers, our Teo (Musso), the most eclectic Italian brewer, and the legendary Kuaska (Lorenzo Dabove), the top Italian beer expert, have designed the shape of the “universal beer glass”. At the dawn of 2006, “TeKu” was created. Its name is the rather straightforward acronym of Teo and Kuaska (Lorenzo Dabove). Manufactured by our friends at “Rastal” – an industry-leading company – TeKu is considered THE official Italian glass to taste beers. Its particular shape enhances their aromas and tastes and is therefore a valuable companion for brewers, beer tasters, or simply beer lovers.
99kr/st.


Spiegelau ”IPA-glaset”
140303_little_mac
Glastillverkaren Spiegelau har bett hantverksöllegenderna Sam Calagione (Dogfish Head) och Ken Grossman (Sierra Nevada) att hjälpa till att ta fram det optimala IPA-glaset. En reklamfilm om projektet:

Detta glas skjuter aromen in i munnen när man dricker (enligt tillverkaren) och ribborna ska öka friktionen för kolsyran vilket frigör smakerna. Jag gillar verkligen kupformen som är skönt avlång och den framhäver klarhet en del. I princip alla öl får en fin skumkrona i glaset eftersom det är så smalt upptill men kör man med ett välkolsyrat glas kommer du få för stor krona. Inget för pilsner eller veteöl med andra ord. Det jag ogillar är att man gärna håller glaset i den ribbade foten vilket värmer ölet väldigt snabbt. Och hur är det egentligen med formen? Det ser ju lite ut som en dildo, eller är det bara min snea hjärna som ser det? Elegant är kanske inte ordet jag skulle slänga in i tombolan om man säger så… Hur som helst så är det är ett tunt glas med skarp kant vilket är skönt för läpparna på något konstigt sätt. Samtidigt känns det ganska ömtåligt och det går dessutom inte diska nere i ribborna utan flaskborste. Rymmer 0,57l vilket man definitivt inte tror när man håller i det men tanken är inte att fylla det med öl utan att skumkronan ska få ta för sig ordentligt. Sammanfattningsvis är det ett specialglas som kommer användas främst till IPA/DIPA för min del. Jag är inte helt såld ännu men jag tror det kommer växa med tiden. 99kr/st.


Oppigårds
 0,3l
140305_little_mac
Mitt smalaste glas. Oppigårds förknippar jag mest med olika pale ale men detta glas drar mer åt Kölschhållet, eller kanske tysk pilsner, med sin raka form. Lite störigt stor logga (vänt bortåt på bilden) är tyvärr det första som slår mig. Glaset framhäver verkligen klarheten på ölet med dess smala hals vilket passar de svagare ölen och gärna lagrade saker. Skön höjd är det också på det. Det är väl kanske snyggt med den något smalare midjan men jag hade nog föredragit ett helt rakt glas, lite tyskt strikt sådär. Inte det första glaset jag tar på dagen med dess ganska lilla storlek men gärna som nummer två. Ett trevligt lunch-pilsnerglas! Finns även i 0,5l-storlek. 55kr/st.


Brooklyn Brewery
 0,4l
140218_Ranelids-lager_0001
En bra, lång kupa med smal öppning som gör att man måste höja glaset ganska högt vilket i sin tur skickar bak ölet till tungans bakre delar. Ett väldigt trevligt pilsner och pale ale-glas. Skön storlek, lättdiskat och ger fina skumkronor. Inte helt olikt mitt Orreforsglas nedan men lite kraftigare gods och inte alls lika elegant. Inte så lätt att snurra ölet i för att framhäva arom, då skvätter det gärna lite utanför… Ett skönt allroundglas när man står och lagar mat. En av mina favoriter trots loggan. 69kr/st.

Chimay 0,3l
140314_glas
Ett specialglas gjort för belgiska skönheter, har en rejält tilltagen öppning. Pokal kallas dessa glas ibland inte helt ologiskt. Ett vackert glas som tyvärr inte är helt lätt att dricka ur. Man kommer verkligen ner i ölet men skumkronor dör ut snabbt och aromen blåser lätt bort. Skum föresten, det blir det knappt något med detta glas. Ölet på bilden är ett veteöl (det var det jag hade hemma för tillfället) och skumkrona blev det aldrig någon riktigt. Men sammanfattningsvis är det ett trevligt glas för lite starkare och ofta sötare drycker, trots att det rymmer ganska mycket åt gången. 79kr/st.


Orrefors Pilsner
Ranelids-AleEtt av mina absoluta favoritglas är Orrefors Pilsnerglas. Det finns några större varianter som rymmer mer men de känns lite klumpiga. Tyvärr tror jag att denna modell har ersatts för jag kan inte hitta den någonstans. Detta är ett mycket skört och elegant ölglas som framhäver arom, är lätt att snurra i, rymmer en bra mängd, ger fin skumkrona. Den tunna, skarpa och nästan lite vassa kanten är klockren. Nackdelen är såklart priset och att det är strikt handdisk. Annars hade jag haft fler av denna helt klart. Eller ska sanningen fram så hade jag två men ett gick åt helvete tyvärr… Bäst till ljusa öl med liten till medelstor humlearom. Priset tror jag ligger runt 250kr/st men jag vet inte då det var en bröllopsgåva.


Veteölsglas
 0,5l
140305_hefe
Jag har tre olika veteölsglas (Weihenstephaner, Fransiskaner och Erdinger) men jag drar alla i ett svep här. De passar olika bra till olika tillfällen, mest beroende på humör och inte så mycket pga smak. Weihenstephanerglaset är tjockast och är lite ribbad på vertikalen, det är lättdiskat eftersom borsten når botten och det är det enda av dessa glas som ibland används till annat än veteöl. Det passar nämligen ganska bra när man vill dricka pale ale i större mängd ungefär som en sejdel. Handtaget/halsen är ganska bred så man får ett grabbigt skönt grepp. Fransiskanerglasen är elegantare med tunnare glas, smalare hals och något kupad topp. Den sköna foten är trevlig att skåla med på tyskt vis och smalheten nära foten framhäver färgnyanser som kan vara svåra att se i de andra glasen. Erdinger har en väldigt stor öppning vilket ger utrymme för en massiv skumkrona. Extra bra för veteöl som fått lite Carapils och därmed behållet skummet längre tid. Framhäver färg ganska bra också men känns lite ostabilt i början när mycket vikt hamnar i toppen. Ganska tjock glas gör att det känns som man sitter i en biergarten en sommarmorgon och tar sig en frühstückbier. Jag har egentligen ingen favorit bland dessa utan kör helt random. 75kr/st för Weihenstephaner.


Rastal Lüttich, Provsmakarkupa 33cl
0GL_4307
Just dessa glas har jag med Humlegårdens logga på men det är de vanliga provsmakarglasen som brukar användas på tävlingar (t.ex. senaste Beer Expo) och en del mässor. En söt liten kupa som jag gärna bedömer och provsmakar öl i. Lätt att snurra ölet i och den framhäver arom väldigt bra. Pale Ale, IPA, Imperial Stout, Barley wine, ja det finns nog få öl som inte går i dessa glas. Skumkronan brukar bli bra men det är svårt att bedöma klarhet med dess tjocka glas och tjocka kupa. Smidig storlek och bra fot. Alla borde ha några stycken hemma! 49kr/st.


Nonic, Falcon reklamglas 0,25l
Fords Wild Years 1De här reklamglasen har jag rätt många av (15 kanske?), mina föräldrar fick dom av någon bekant för en evighet sedan. Ganska söta, stabelbara, med mjuk och tjock kant men inte så spännande. Passar rätt bra till Imperial Stout och det händer att jag dricker ale i dom. Ibland väger jag humle i dom och ibland blir det vatten i dom. Namnet kommer från att utbuktningen gör att de inte fastnar i varandra som man staplar dom direkt varma efter disk vilket är vanligt på krogen (no nic). Mina slit-och-släng-glas som mest används för variations skull och även för att mäta humle/salter när jag brygger. De här åker in i diskmaskinen kan jag lova. Pris? Tror de slängs in på pizzerior och lunchhak…


Sejdel 0,5l, Falcon
140306_02
De här rackarna har varit med länge. De är enormt kraftiga och näst intill okrossbara. Det här är glaset för att supa eurolager såklart. Smaker är av sekundär betydelse när dessa pansarvagnar tittar fram. Används till fördel ihop med flottig mat då man inte ser fettfläckar på handtaget. Tänk Carlsberg Export framför TVn med en färdiggrillad kyckling, vitlöksbaguette och crème fraische-dipp. Ålder på dom är oklart men skulle gissa på 20-25 år minst. Jag dricker ungefär dubbelt så snabbt med dessa glas än med andra glas. Eller dricker och dricker, spolar i mig…


Vinglas IKEA Svalka
0GL_3870
Det här är IKEAs vanliga, billiga vinglas. Jag körde hårt med dom för ett halvår sedan, framför allt till IPA då jag gillar halsen och de är klockrena att snurra i. Dock är de lite låga i kupan och inte tillräckligt smala i öppningen för att vara optimala. Jag har rätt många så blir det större provning brukar de få vara med. Så speciellt snygga är dom ju inte men kanske tidlösa? Passar bra till dukningen vid en middagsbjudning men man dricker inte så snabbt i dom. Sjukt billiga på 39kr/6st så man kan lätt ha ett gäng hemma till provsmakningar.

 

Världens fulaste glas, Åbro 0.5l
140306_01Jag blir nästan lite arg när jag ser det här glaset. Det är riktigt tjockt, som ett barnglas, och det har en rejält oskön rundad kant som bara är fel. Känns som en kaffemugg! Inget öl blir till sin fördel i det här glaset och det enda jag kan tänka mig att någon tänkt på när det designats är att det ska klara av det tuffa livet på en pizzeria (självklart med ”fulla rättigheter”) där glaset diskas flera gånger per dag i industri-diskmaskin. Att jag fick 12 stycken av dessa glas gör ändå att jag sparar dom, fast i garaget, till något grillspektakel utomhus framöver… Faktum är att efter att ha haft dessa en tid så börjar de växa lite på mig. Jag har även fått veta att glasen tillverkades för att vara en glaskopia på de klassiska festivalölplastmuggarna.

 

SM-glaset 2014
140506_american_dreamDetta är det officiella SM-glaset 2014 och det är en provsmakarkupa. Jag tycker att formen är ganska snygg men glaset är lite litet med sina 20cl. Som provsmakarglas hade jag önskat lite snävare kupa likt Rastal Lüttich, men till starka belgare passar det väldigt bra. Stadig fot och lättdiskat.

 

Åbro reklamglas
1400504_lindhspalealeiv_0002Dessa glas delades ut på SM 2014 när de ordinarie glasen tagit slut. Först gillade jag inte alls dom här ”stor stark-glasen” men som vardagsglas som går i diskmaskinen är dom ganska trevliga. Skön form som ligger bra i handen, rymmer 33cl och är lättdiskade. Något tjockt glas för min smak om jag ska vara petig. Snygg, klassisk form. Passar bra till pilsner och cleana ales.

 

Stoutglaset
140610_stoutglas Precis som med IPA-glaset har Spiegelau, tillsammans med bryggerierna Left Hand Brewing och Rogue Ales, utvecklat ett Stout-glas där porter och stouts ska komma till sin fördel. Ett skönt glas att hålla i med en kupa som känns mjuk och fylls med arom. Just den ölen som är i nu saknar i princip kolsyra och bildar ingen skumkrona men glasets form är designat för att främja skum och ”fälla ut” så mycket arom som möjligt. Just i detta glas så passar handtaget bra då man ofta vill ha sin imperial stout något uppvärmd så smakerna verkligen får blomma. Jag tycker detta glas är betydligt snyggare än IPA-glaset då man slipper se ribborna som får mig att tänka på helt andra saker än glas. Lite stort och lite knubbigt/tjockt är mina enda minuspoäng. 99kr på Sejdelshoppen.

 

Pilsnerglas 0.3l
140705_pilsnerglasTill lager och rena, enkla ales gillar jag ett mindre pilsnerglas, gärna tunt och smalt för att framhäva färg och blankhet. Detta glas är snyggt för ögat men jag hade gärna sett en något rakare form men framförallt tunnare gods. Rymmer lagom mycket men kommer på andraplats efter Oppigårds-glaset ovan. Kanske att det är Kölschglas jag ska leta efter framöver. 49kr på Sejdelshoppen.

Lager/Wheat
140731_smakamera_0004I glaset är en amerikansk veteöl vilket passar perfekt då skumkronan verkligen får komma till sin rätt. Jag är väldigt förtjust i detta glas både till veteöl och till pilsner. Det är bra tyngd men inte för tjocka kanter. Den raka formen framhäver skumkronan, eller kanske förstärker uppkomsten av den, även om den större storleken inte framhäver ölets blankhet och ljusa färg som ett Kölschglas eller premium pils-glas gör. Halsen är något kort för mina stora händer men ändå härlig att hålla i för att slippa värma ölet vilket jag ogillar med en rad glas på marknaden. Vissa glas håller man i hela tiden när man dricker, andra står på bordet. Glaset är lättdiskat vilket gör att jag använder det ofta. Ett av mina absoluta favoritglas. Pris hos Smaka Mera ligger på 139-99kr beroende på hur många man köper.

Offero Omnis
140820_offero_0001I Göteborg har Bryggeributiken slagit upp portarna men jag har tyvärr inte haft möjlighet att besöka den ännu. Det jag däremot hunnit är att testa ett ölglas som Bryggeributiken är ensamma i Sverige om att sälja, nämligen Offeros Omnis. Tanken är att glasets 45-gradiga skärning ska förstärka aromupplevelsen av ölet genom att sluta tätare mot ansiktet. Man dricker alltså på den låga änden av glaset och den högre trycks mot näsroten. Glasen är handgjorda men inte handblåsta (om jag förstått rätt) eftersom den unika patenterade designen inte fungerar i maskinformar. I botten på glasets kupa finns en svag laseretsning med Offeros logga vilket ska göra att loggan framträder i skumkronan, jag har inte lyckats fånga det på bild men idén är lite cool. Hur känns de att dricka ur glaset då? Det tog mig några gånger att lära känna dess speciella form. Jag blir sugen att fylla upp glaset mer än vad som ryms eftersom det känns halvtomt (halvfullt) så någon gång har jag fått för liten skumkrona av misstag. Doftmässigt håller jag med om att glaset levererar eftersom man fullständigt dyker ner i glaset som omsluter halva ansiktet. Jag tycker glaset lämpar sig bäst till belgiska öl eftersom det känns lite som ett pokalglas. Den vassa skärningen av kanten tycker jag mycket om och doftegenskaperna är topp. Glaset står inte så stabilt i diskstället med sin sneda kant och glaset är något tjockt för min smak, annars ett mycket trevligt glas. 129kr/st hos Bryggeributiken.

Früh Kölsch
141124_fruh_kolsch_0012Till en kölsch, som är som en överjäst lager, ska det vara små och raka glas. De här är så små att det går två klunkar på dom. Söta och fina men inget för stordrickaren. Eller ja, man kan ju ta flera på en gång… Finns ej att köpa i Sverige vad jag vet tyvärr.

150307_glastest_0029Jever 0,5l. En stadig pjäs som rymmer 0.65l om man inte kör på med för hög skumkrona. Ganska tung och med långt handtag blir det lätt lite obalans men den är trevlig att dricka ur ändå. De slipade fasetterna känns bra när de hamnar rätt i munnen men något konstiga om man får en skarv i mitten av läpparna. En stadig tysk pilsner eller lättare pale ale rekommenderas till detta glas, gärna ihop med tacos. 59kr på Sejdelshoppen

150307_glastest_0028Spiegelau är nu inne på sitt tredje glas som känns riktat till CraftBeer nörden; först kom IPAglaset, sedan Stoutglaset och nu kommer Witbierglaset jag direkt döpt till Ägget. Tillsammans med bryggeriet Bells har de tagit fram ett glas som ska rymma aromer och utmana normer. Laserskuren kant ska ge användaren en krispigare upplevelse och jag är beredd att hålla med. Mysigt runda former och en rejäl kupa gör detta till en trevlig kompis när man njuter av doften av koriander och apelsinzest. Jag har testat glaset med IPA och det funkar bra men rymmer lite för mycket för min smak där. Den stora volymen gör att man kan skumma ur en wit ganska ordentligt vilket ökar stabiliteten på skummet. Lite svårhållet men blir mitt självklara val till belgiska veteöl framöver. 109kr på Sejdelshoppen

150307_glastest_0030Nils Oscar har tagit fram eller åtminstone låtit sätta loggan på en rak historia som rymmer en halvliter. Verkligen ett no bullshit-glas. Relativt rakt, rejäl öppning, rundad kant och som gjort för att avnjuta en hamburgare med. Pilsner, Kölsh eller välhumlad lager (modern ljus lager) rekommenderas. Finns även i 0.3l-variant. 69kr på Sejdelshoppen

Vad får man om man parar IPA-glaset och klassikern Teku som redan funnits på marknaden i 9 år? Jo man får Craft Master One, det senaste glaset från tyskarna på Rastal. Formen på kurvorna motsvarar 10 och 15cl och tanken är att detta ska vara ett allroundglas för ölprovningar. 47,3cl rymmer det enligt tillverkaren och är med andra ord ganska stort. Man får handtaget från IPAglaset men kurvorna från Teku. Jag tycker det är betydligt mer lättdiskat än IPAglaset (som för övrigt ser ut som en sexleksak) men det är inte lika elegant att dricka ur som Teku. Det framhäver blankhet bra och det är en bra storlek på kupan men har man bara lite i glaset går det inte snurra ölet för att få upp aromen som i Teku. Sammanfattningsvis, petar Craft Master One ner Teku från tronen? Inte som provglas men det glider ändå upp på topplistan över glas jag gillar att dricka ur.
139kr hos SmakaMera.se

141126_lindhs_pale_ale_9_citra_simcoe_0024I giftshoppen på Meckatzer Löwenbräu delades det ut lite glas efter rundvandringen och detta är ett glas tänkt till Helles eller annan ljus lager. Svagt rundad form och lagom storlek på 0.3l gör detta till ett trevligt allroundglas. Lättdiskat och okonstlat samt framhäver blankhet. Pris okänt.

150518_hefe_meckatzerEtt till Meckatzer Löwenbräu men denna gång ett veteölsglas på 0,3 vilket är väldigt ovanligt. Nätt och trevligt med skönt grepp. Perfekt när man vill ha en liten weiß före maten. Helt odugligt om man köpt en veteöl i affären men har man på tapp så har man. Köpt direkt på bryggeriet och för en peng jag inte minns storleken på men kanske 40 pix?

150513_altruisten_ipaPiston Heads raka 0.4l-glas är perfekt till en modern ljus lager eller annat välhumlat med ren jästprofil. Lite annorlunda storlek för att kunna få plats med en rejäl skumkrona vilket jag gillar. Jag hade önskat att kanten var lite vassare skuren och inte rundad men det är de flesta glas å andra sidan. Finns för 45kr hos Sejdelshoppen.

150512_lindh_craft_beer_hefe_xvi_0001Ska man ha en stadig belgisk tripel får det gärna vara i en stor kupa eller en pokal. Denna stora rackare på en halvliter från Duvel är elegant svängd i toppen och känns betydligt större och stadigare än Rastal Lüttich, bilden gör inte storleken rättvisa helt enkelt. Den stora kupan gör det lätt att värma ölet med handen när man närmar sig slutet för att få fram ännu mer arom. Denna tar jag gärna fram till jästintensiva öl som t.ex. en Saison. Finns för 69kr hos Sejdelshoppen.

150730_leffeEn av mina favoritbelgare är faktiskt Leffe. Ni får tycka den är mainstream med sitt styre från makroproducenter men jag tycker den har en väldigt fin balans. Den här pokalen har en stadig fot och dess lätt inåtsvängda öppning gör att man gärna lyfter glaset lite högre, något som skickar bak ölet längre bak i munnen där det träffar receptorerna mellan sött och beskt. Trevlig men kanske fräst snygg pokal! 65 kr hos Sejdelshoppen.

150730_viticolNär det kommer till provsmakningsglasen finns det några som är extra vanliga. Detta glas är vanligt vid vinprovningar men det förekommer även på ölprovningar. Det är inte helt olikt årets SM-glas dessutom. Viticole är på 0,2l och är tänkt för provsmakningsslattar. Glaset är lätt, nätt och elegant men lite svårt att snurra upp ett bra skum i. Ett bra provsmakningsglas men jag föredrar Rastal Lüttich eller Teku. 55kr hos Sejdelshoppen.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

9 Comments

  1. Patrik 2014-03-18

    Tekun är vardagsfavoriten till ale och imp stouts! TIll veteöl är det franziskaner, belgiska är det maredsous kupa och till pilsner/lager kör jag fortfarande på mina väldigt ovanliga lasse åberg glas…

    En helt annan fråga:
    Hur tycker du det fungerar med fat? Du har ju haft dom ett tag nu, ja jag har följt bloggen ett tag, och har du dom fortfarande ute i förrådet? Är det inte lite småmek att gå ut dit för att hämta en vardagsöl? Eller när man har vänner hemma? Är ev lite sugen på fat med men undrar lite hur du känner att det funkar.

  2. Lindh 2014-03-18

    Jag är grymt nöjd med att gått över till fat. Extremt mycket smidigare och mina öl har blivit många nivåer bättre. Ja faten står fortfarandeute i boden, 20m att gå från ytterdörren, vilket är småsegt på vintern men det är perfekt temperatur utan att behöva ha faten i kylen (som jag ju använder att jäsa i). Jag skulle vilja ha en halvhög kyl med öltorn inomhus men har inte riktigt någonstans att ställa den plus att ölstolparna är lite dyra, det får bli en senare fråga. Har sett billigare stolpar från Aliexpress iof så vi får se. Ska botanisera lite bland lösningar på SM tänkte jag.

  3. Anders 2014-03-21

    Att fat är smidigare än att fylla 60+ flaskor varenda gång kan jag förstå, men vad är det med dem som du menar har gjort dina öl bättre?

  4. Lindh 2014-03-21

    Eftersom jag kan kallkrasha hårt och i princip sänka all jöst har ölen blivit renare i smaken. Sen trivs ju öl i sällskap som man brukar säga, så mer öl ihop mår böttre än i små flaskor. Kan vara inbillning också 😉

  5. […] Mitt stora glastest hittar ni här. […]

  6. […] Jag har fått några nya glas från Sejdelshoppen som jag har kört igenom en rad olika öl i som test. Samtliga är halvliters enbart för jag fick lite sommarfeeling nu när det kommit en föraning av våren. Vissa öl vill jag provsmaka och finlira med, en del öl (och speciellt till viss mat eller efter gräsklippning) vill jag ha en välgjord stor stark om ni hänger med på vad jag menar. Dessa glas återfinns såklart även i mitt stora inlägg om glas som ni hittar här. […]

  7. […] petar Craft Master One ner Teku från tronen? Inte som provglas men det glider ändå upp på topplistan över glas jag gillar att dricka ur. 99-139kr hos […]

  8. […] har väl inte missat att jag provsmakat mig igenom en hel del ölglas? Glaset kan höja eller sänka ett öl och jag tycker att fel glas kan ställa till […]

  9. […] Mitt stora glastest hittar ni här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.