Termometrar

Bakgrund
De två viktigaste aspekterna i bra ölbryggning är renlighet och noggrannhet. Därför ska jag gå till botten med termometrar lämpade för hembryggning i denna post. Efter att ha haft sönder två dyra termometrar på drygt ett år börjar min jakt på något med kvalité. Jag vill be om ursäkt till alla ni som jag styrt in på Kjell&Co:s ”Proffstermometer” i tron om att den var hållbar. Den är snabbt och exakt, men tyvärr inte så hållbar. Därför skapar jag denna tråd för gå igenom vilka termometrar svenska hembryggare kör med där ute i stugorna. Vad vill jag ha ut av en termometer och vad jag lärt mig av de jag haft:

Noggrannhet
Många termometrar har en upplösning på 0.1c, men en felavvikelse på 1c i spannet 20+ till 100+ vilket känns lite märkligt. Här vill jag ha max 0.5c avvikelse då skillnaden mellan 67c och 68c har betydelse för ölen. Ibland mäts avvikelsen i procent, då är 0.5-1% rimliga värden för en termometer i spannet 300-1000kr.

Snabbhet
Trådgivare är snabba (1-2 sek) men tråden mår inte bra av att ligga i sockrig mäsk för ofta och länge eftersom de blir stela och metallen inuti går sönder på 15-20 bryggningar, de är dock billiga på Ebay men behöver kalibreras till just din termometer. Detta utgår jag ifrån att man slipper för en trådgivare runt 300kr då det ska vara standardimpedans (motstånd i ohm) i dessa. Spetsgivare är hållbara och lätta att desinficera men tar ca 5-10 sekunder innan de ger ett bra värde, en tid som är lång när man justerar mäsktemp med varmt/kallt vatten.

Kalibrerbarhet
En bra termometer är inställd korrekt från fabrik men kan ändras lite med tiden. Proffsinstrument över tusingen köps ibland tillsammans med ett certifikat som garanterar kalibreringen en viss tid. För oss vanliga dödliga som mäter temp några gånger i månaden är det mer rimligt att kunna kalibrera själv hemma någon gång per år. Det görs lämpligast i isvattenbad som precis håller på att smälta fulständigt (0c) samt i kokande vatten (100c eller egentligen 99.98c). Kalibreringen, på de termometrar den är möjlig, görs med en skruvmejsel, helst på framsidan av termometern, så man landar rätt. Tyvärr är det sällan 0c eller 100c man är så intresserad av i ölbryggning utan runt 20c före jästpitch, 64-68c för mäskning och 75-76c för lakning. Helst ska man kalibrera sin termometer i det område den ska användas men det är väldigt svårt att hitta ett stabilt medium att mäta i och en pålitlig referens att jämföra sitt mätvärde med vårt aktuella spann.
Angående vattens kokpunkt så skiljer den sig beroende på vilken höjd man befinner sig på. Ska man vara extra noggrann med kalibreringen och vet att man bor en bit över havet så går det att räkna ut vid vilken temperatur vatten kokar där man brukar brygga. Det räknar man ut genom följande formel: T=99.98-(h/300) där T är din specifika koktemperatur och h är höjden i antal meter över havet. Jag bor på 27 m.ö.h vilket ger T=99.98-(27/300)=99.89c. Bor man däremot på 500 meters höjd, i t.ex. Kiruna, så blir skillnaden 1.73c vilket plötsligt får en större betydelse.

Genomgång av vanliga termometrar, stigande prisklass
Detta är de vanligaste termometrar jag märkt att svenska hembryggare använder. Det finns ytterligare en del varianter som inte är så vanliga, har jag missat någon temperaturmätare så får ni hojta till så adderar jag dom efter hand.

Labbtermometer, Analog
2287168-origpic-930838Vi börjar klassiskt tycker jag. Som en lång glaspinne, bräcklig och långsam. Fyllda med röd sprit och inte kvicksilver men går de sönder ska man nog giva mäsken/vörten/ölet i soperna. Fördel med denna modell är att den är rejält billig. För mig är de stora nackdelarna hastighet och noggrannhet, plus minus en grad är vardagsmat då den är svår att läsa av exakt. Används av duktiga bryggare som Henok Fentie som skrivit boken Brygg öl och driver ett av mina favoritölmärken Omnipollo. Pris 49kr hos Humlegårdens Ekolager där jag lånat bilden ifrån.

Digital Kökstermometer/Labbtermometer

_GL_5662Dessa minns kanske många från kemilektionerna i gymnasiet. Jag började med denna och trodde väl den var bra. Den har inte gått sönder ännu men jag har ingen aning om tillförlitligheten på den. Just nu mäter den tempen i min jäskyl och det duger den gott till. Minus får den för batteriet som iof håller länge men som är ett knappbatteri av udda modell. Tar batteriet slut mitt i en bryggning blir man inte en glad bryggare.
Pris ca 49-79kr beroende på längd av spetsgivare. Finns liknande på bl.a. Kjell&Co.

Mäsktermometer, analog

254_large-500x500En stabil rackare som är gjord för tuffa tag i framförallt mäsken. Inget jag skulle mäta temperaturen i vörten när den kyls eftersom den är svår att desinficera. Även här röd spritfyllning fast inkapslad i hårdplasthölje. En prisvärd variant som säkert gör många hembryggare nöjda. Upplösning på 1c och noggrannheten är ett frågetecken. Plus minus någon grad bör man räkna med. Används med gott resultat av den flerfaldiga SM-medaljören, i ölkretsar känd som Weinkeller (eller BIABkungen)/Henrik Lindqvist.
Pris 179kr på Maltmagnus.se där bilden är tagen ifrån.

Stektermometer
_GL_7295
Alla har väl en liknande hemma i någon låda. Jag har bryggt en gång med en stektermometer och den var kass. De mäter långsamt, glappar lätt i metallsladden som har en 2.5mm phonoplugg av liknande hörlurkontakt. De klarar inte vätska i längden. Jag avråder starkt från dessa.
Pris 159kr på Kjell&Co

TFA LT-102 och TFA LT-101
Screen Shot 2013-11-23 at 08.21.47
Denna klassiker i svenska hembryggarsammanhang är väldigt populär. Snabb, billig och IP65-klassad, dvs ska klara viss väta. Det gör den inte kan jag säga direkt. Fukt och digitala termometrar är en dålig kombination och många har fått byta ut ovanstående modeller pga fukt. Spetsgivaren på bilden är långsam och den något billigare trådgivarvarianten är det många som kaplsar in sladden med krympslang för att de ska hålla längre. Känns inte så stabilt, men mitt största problem med dessa två modeller är att de har en specad noggrannheten på 1c. Ta det ihop med frånvaron av kalibreringsmöjligheter så kan det säkert diffa 1.5c i mäsken och som bryggare undrar man kanske varför ölen blir söta och inte jäser ut ordentligt… På plussidan är de små, smidiga och har alarmfunktion. De är väl värda sitt pris men inte så mycket mer.
Pris 249kr/299kr hos Kjell&CO/Claes Ohlson/Malt Magnus

Brewmometer eller liknande analoga mätare
_GL_7299Denna typ av modell är mest för fast genomföring t.ex. i en kastrull men det finns fristående varianter också. De lämpar sig bäst för långsamma mätningar som i en MLT/HLT då det tar 10-15 sekunder att hamna på  rätt värde. De klarar inte att bli fuktiga i armaturen så de modellerna med kort spetsgivare känns inte som de passar speciellt bra för våra ändamål. Bilden visar en fahreheitmodell men ni fattar hur de ser ut.
Pris 200-450kr beroende på om de är för matlagning, ölbryggning samt längd. Finns på Humlegården.

Digipen
364_large-500x500
Den här termometern är vattensäker enligt klassningen IP67, den ska tåla att köras i diskmaskinen för de som har dom behoven. Upplösningen är på 0.1c men responstiden som enligt säljaren kallas ”snabb” är på 6 sekunder vilket jag tycker är för långsamt. Någon spec på avvikelse har jag inte hittat men jag antar att det är ca 1c. Jag har inte någon egen erfarenhet av denna men kan tänka mig att den är helt okej om än något dyr för en termometer med fast givare och okalibrerbar.
Pris 475kr på Maltmagnus.se som jag tagit bilden från, finns liknande på Humlegården (shop.humle.se)

Infraröd termometer
100983_LB_00_FB.EPS_1000Visst vore det skönt att kunna ”skjuta” ett tempvärde direkt på mäsken utan att behöva slabba och kontaminera? Tyvärr lämpar sig inte denna typ av termometer alls för hembryggning då yttemperaturen ofta är mycket lägre än 10cm ner i mäsken.
En liten side note: Jag har haft en ir-temp för att mäta feber och den mätte 2c fel. Den åkte tillbaka till affären med en utskällning då det visade sig att min son hade 41c och inte 39c som termometern visade. Livsfarligt!
Pris 475kr på Conrad.se

2-kanals ”proffstermometer”
0GL_5081
Detta var min trotjänare under ett drygt år och jag har rekommenderat den till många bryggare som sagt. Dubbla kanaler/mätsonder gör att det går att ha två mätningar igång samtidigt, en i mäsken och en i lakvattnet t.ex. Varje kanal går att kalibrera med en stjärnmejsel på ett mycket enkelt sätt. Trådgivarna, de som mäter tempen, är av så kallad K-type som är branchstandard. Lätta att byta ut och finns i många varianter från de snabba trådgivarna till spetsgivare, klämgivare eller skruvvariant som går att skruva fast i sitt mäskkärl. Jag har varit väldigt nöjd med denna termometer tills det blev glapp i kontakten och den började mäta galet. Måndagsexemplar hoppades jag på och fick en ny från Kjell&Co. Den höll i 10 bryggningar innan den började spöka på samma sätt. Tyvärr rekommenderar jag inte denna längre då den inte håller bra kvalité i K-givarekontakterna. Det finns i princip identiska från Ebay som skickas från Kina för en tredjedel av priset som säkert håller motsvarande kvalité. Det finns en liknande variant fast gul (denna är grå även om det inte syns på bilden) på Claes Ohlson som kanske håller högre kvalité. Problemet är att det är Kina-producerade ickemärkestermometrar som är kopior på dyrare varianter. Jag tycker inte man får det man betalar för tyvärr.
Pris 499kr på Kjell&Co

Voltcraft PL-120-T2

Screen Shot 2013-11-23 at 08.59.16Nu går vi över på märkestermometrar. Denna från Voltcraft har dubbla kanaler och kör med både K-givare som på bilden eller typ J som är mindre vanlig men förekommer. Den har en avvikelse på 0.15% + 1c enligt manualen vad det nu innebär exakt? Är det 1c och dessutom 0.15%? Den går att kalibrera upp till +-5c iallafall. Detta är förmodligen vad jag hade väntat mig av Kjell&Cos ”Proffstermometer”. För en hundring med så verkar denna vara av bra kvalité men jag har varken testat eller hållit i den. Står med på min lista över tänkbara alternativ att investera i. Och jag säger investera för det är ganska sjukt att köpa en termometer för 650kr som dessutom inte är exakt på 0.1c utan +-1c…
Pris 569kr på Conrad.se

Greisinger GTH1170 ”Den gula klassikern”
_GL_7303Den här betraktas mer eller mindre branschstandard inom mätindustrin. Väldigt billig för att vara en referenstermometer men billig är ändå inte rätt ord i sammanhanget. Basnogrannhet på 0.05% vilket känns väldigt stabilt och förtroendeingivande. K-givare kör såklart även denna modell med men för 800kr ingår det inte ens någon i förpackningen. Denna modell har upplösningen 0.1c och det finns en lite billigare variant som mäter i hela grader för dom som tycker att det räcker. Tyska Greisinger gör riktiga kvalitetsinstrument för de som jobbar med mätningar till vardags och de har mätare upp i 5000kr-klassen. Jag har testat en enklare variant av denna med fast sladd och spetsgivare och den är snabb och exakt. Kalibrerbar är den såklart också.
Pris 799kr på Conrad.se

Thermoworks Thermapen 2

Screen Shot 2013-11-23 at 12.15.41En vanlig termometer bland amerikanska bryggare. I Sverige kostar den dock över 800kr och då tar det tre sekunder att få ett värde. Den kan inte byta spetsgivare och går inte att kalibrera. Jag har läst att det är +-1c i noggrannhet men deras engelska hemsida säger +-0.4c. För det priset skulle jag hellre köpa deras Therma K som rekommenderas i vissa branchorgan i Sverige. Samma pris på deras hemsida.
Pris 715kr på Swema, 737 på mätforum, 1146kr på Slipkliniken.

Testo 108
0563-1080-s
Sist ut är Testo 180an som uppfyller samtliga mina önskemål förutom priset såklart. Den kör med K- och T-givare, vattensäker enligt IP67 och 0.3c (även läst 0.2c) noggrannhet. Den här rackaren används inom livsmedelsindustrin för att t.ex. mäta tempen på hamburgare på McDonalds i början på dagen. Tyvärr kan jag inte hitta på deras hemsidan om den går att kalibrera själv vilket jag utgår från men oavsett så kommer den tillsammans med ett kalibreringscertifikat från fabrik. Jag har inte testat den själv men bryggarkollektivet HBG2 använder den för fullt så vi får se om det kommer ett utlåtande därifrån framöver.
Pris 990kr på Testo.se

Sammanfattning
Jag vill först och främst sammanfatta denna genomgång med att kvalité kostar. Jag tycker man ska köra på det som funkar för en själv, gör du goda öl så duger din nuvarande termometer uppenbarligen gott. Är du däremot kontrollfreak som undertecknad så kanske ett mellanprisläge inte är värt att satsa på, för mig får man lika bra mätvärde för 49kr i en glasstavstermometer som för en ”proffstermometer” för en femhundring hos Kjell&Co som du inte kan lita på.

Uppdatering: Jag bestämde mig tillslut för Greisinger 1170 ”Den gula klassikern”. Än så länge är jag är mycket nöjd och litar på värdena den ger. Jag hade önskat lite robustare chassi och att de skickade med en läderväska+k-givare för det priset. Jag har kört med billiga k-givare från E-bay efter att ha kalibrerat dem och det känns stabilt.

Uppdatering 2 (5 år senare): Jag kör fortfarande med min Gresinger och tycker den är grym. Jag har köpt en GES130-givare som förvisso kostar en slant men är riktigt snabb och förtroendeingivande kvalitetsmässigt. Jag ger Gresingern 5 öl av 5 möjliga!

 

Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

37 Comments

  1. Patrik J 2013-11-24

    Hej
    Vi Helsingborgare har numera skrotat våra termometrar från Kjell & Co dom gav upp efter sommaren.
    Numera har vi satsat stort på en Testo 108 och den kostar 1200:- men hittills känns det prisvärt.
    Den är snabb exakt och IP67klassad så den skall tåla att bli rejält blötlaggd.
    Den finns nämnd i detta blogginlägg: http://hembryggarbloggen.blogspot.se/2013/09/bryggning-ol-till-maltes.html
    Vi föredrar termometer med spetsgivare och sladd då dessa känns rejälare och sladden gör att man kan mäta temperaturen på mäsken utan att ta av locket.

  2. Lindh 2013-11-24

    Grymt Patrik, jag ändrar i texten. Vore kul om ni följer upp med era erfarenheter av eran Testo på bloggen framöver. /Gustav

  3. Patrik K 2013-11-25

    Hej,
    Sitter lite i samma sits. Jag har kört igenom stektermometrar och digitala kökstermometrar/labbtermometrar. Funderade ett tag på kjells proffstermometer men känns också lite ”tunn”..
    Jag har kollat på Testos 905-ti för insticksmätning, kostar 650kr och går iofs inte att byta ut givaren på men Testos känns stabila. Jag mäter temperaturen framförallt när jag mäskar och lakar och med en givarlängd på 20cm kommer man ju ändå ner en bit i mäsken, Kjells termometer lockade mest för att det var 2 punkter, känns som man får bättre kontroll om man kan kolla 2 punkter samtidigt.

    Nej jag funderar fortfarande, men lägger hellre en peng på en ordentlig termometer än är förbannad över alla 150-200kr termometrar som pajjar hela tiden.. Du får berätta hur det utvecklar sig!

    Tack för en mycket bra och inspirerande blogg förresten!

  4. Lindh 2013-11-25

    Patrik J skrev: ”och sladden gör att man kan mäta temperaturen på mäsken utan att ta av locket.”

    Betyder det att ni låter spetsgivaren ligga i mäsken genom hela timmen??

  5. Patrik J 2013-11-25

    Ja vi har ofta haft givaren liggandes i mäsktunnan genom hela mäskningen för att ha koll på om temperaturen skulle falla. Det var framförallt tidigare när vi inte isolerade ordentligt som detta kunde vara ett problem, men är ändå fotfarande relevant.
    Just nu mäter vi inte så då vi bara har en termometer och brygger oftast två brygder åt gången.
    Men vi är ju hittills mycket nöjda med Teston och har kraftiga funderingar på att skaffa en till, dels för att möjliggöra att mäta flera brygder samtidigt och dels om reserv.
    Men som det står i reklamen är den lätt att rengöra och mycket tydlig. Vi har till exempel haft blåbär i en stout och trots den ganska kraftiga färgen av dessa bär satte sig inget på givarens plast delar utan blev ren efter lite avsköljning.
    En fördel som vi upptäckt är att givaren som levereas med är en T-givare som är omagnetiskt och det är en fördel när man kör med induktionsplattor som vi gör. Vi hade ibland problem med Kjell & Co termometrarna hoppade som galna i närheten av kraftiga magnetkällor.
    Vi har ju fördelen av att vara ett gäng vilket gör att även om termometern är dyr så blir inte kostnaden per skalle så farlig.

  6. Jonas 2014-04-25

    Är det fortfarande den lilla gula som gäller?
    (vill försäkra mig innan jag beställer…) 😉

  7. Lindh 2014-04-28

    Gäller och gäller, det är upp till var och ens behov. Jag är grymt nöjd med min och skulle rekommendera den till alla om det inte vore för priset. Jag tycker man borde kunna hitta en termometer för runt 300-400kr som är inom 0.3c exakt men det har jag inte sett ännu. Det finns några nya modeller hos både Humlegården och MaltMagnus som jag inte utvärderat ännu så dom kan jag inte uttala mig om. Dvs, har du några slantar över (eller skippar en kväll på krogen) så tycker jag att den gula Greisingern är toppen. Läderfodral borde hängt med tycker jag men jag har fixat ett eget av ett etui från en extern hårddisk. Inuti drog jag en zip-påse över den så den är helt stänk-säker eller vad man vill kalla det.
    Lycka till och hör gärna av dig med dina erfarenheter när du kört några gånger.

  8. Jonas 2014-04-29

    Tack för input! Då blir det en sådan för nu har jag testat en del e-bay saker och de… vet man ju aldrig säkert med 🙂

  9. Jonas 2014-06-01

    Nu väntar jag på min gula! Tack för vägledningen 🙂

  10. Harald 2014-09-10

    Hej!
    Väldigt bra guide du ha gjort. Jag står oxå i val av termometer, har inte hållt på bryggt så länge så jag kör fortfarande med glaspinnen, vilken jag inte är speciellt nöjd med. Jag har sneglat de gula 2-kanals termometrarna på ebay, löjligt billiga o ser nästan ut som Kjell & Co. Hur du eller ni andra någon uppfattning om hur dessa är? Jag är fortfarande för snål för 799kr 😉

    Jag passar oxå på att tacka för din blogg! Väldigt inspirerande o informativ.

  11. Lindh 2014-09-11

    Hej Harald! Jag har inte testat de från Ebay men min uppfattning är fortfarande att man får vad man betalar för. Det går att kompensera för en felaktig termometer efter några bryggningar men då har du en viss osäkerhet vid formulering av nya recept. Om du får för högt FG så sänker du 1-2c till nästa bryggning och kan då anta att du gått från 67 till 65c även om din termometer kanske säger 65c till att börja med.
    Jag har mätt upp alla mina billiga termometrar i kokande vatten nyligen för att kolla och två av dom visade på 102c. Allt handlar om hur pass noggrann man vill vara i sitt bryggande. Jag kan lätt göra bra öl med en stektermometer men kanske inte samma öl två gånger efter varandra identiskt.
    Om du har möjlighet att referenstesta och kalibrera en billig termometer mot en dyr så kan du komma billigt undan men du vet inte om den drar sig med tiden. En termometer som går sönder efter några bryggningar är väldigt trist det också tycker jag.

  12. Harald 2014-09-11

    Det har du rätt i, man får oftast vad man betalar för. Jag vill ju att man ska kunna lita på sin utrustning

    Tack! Nu fick du mig att tänka om

  13. Lindh 2014-09-18

    En stor fördel med ”gula klassikern” jag insett först nu är att den går att kalibrera på två sätt, dels på 0an men även på 100 så den blir riktigt exakt oavsett sensor. Tänkte beskriva hur man kalibrerar den eftersom manualen är riktigt usel och det är omöjligt att hitta någon som förklarar hur man gör på nätet. Lyckligtvis har jag klurat ut hur man gör och det kommer ett inlägg framöver…

  14. Mathias 2015-08-18

    Hej. Tack för en bra sida som vanligt. När kommer den utlovade kalibreringsguiden?

  15. Lindh 2015-08-18

    Tack! Den ligger uppe sedan nästan ett år: https://www.lindhcraftbeer.com/2014/10/kalibrera-gresinger-gth-1170/

  16. Örjan Hansson 2015-09-11

    Hej
    och tack för en utsökt blog

    jag sitter i samma dilemma som alla här ovan och tack vare dig så har jag nog i alla fall lyckats exkludera de termometrar jag inte skall köpa 🙂

    Dock så är jag lite vilse när det kommer till K- och T-givare!
    Vad är det, behöver man båda och vad är skillnaden?

  17. Lindh 2015-09-11

    De vanligaste i detta sammanhang är K-givare men det du behöver beror på vad du köper för termometer. Jag har bara testat K-givare och skillnaden mellan dom är hur de mäter temperaturen, t.ex. genom ändrad resistans i metallen. Just T-givare har koppar i sig. Du kan läsa mer här: https://en.wikipedia.org/wiki/Thermocouple

  18. Micke B 2015-09-29

    Enligt testos sida http://www.testo.org/en/home/products/productdetailpage.jsp?productNo=0563+1080#tab-8 så är reaktionstiden 10s trots att den mäter 2ggr i sekunden. Vilket låter otroligt långsamt för en termometer i den prisklassen, som beskrivs som snabb.

  19. Lindh 2015-09-30

    Kan vara så att det är just med den tillhörande spetsgivaren. En trådgivare ger dig mätvärde på ca sekunden medan en spetsgivare kan ta 5-10 sek innan den stabiliserat sig. Det har främst med hur spetsig spetsen är. En del är trubbiga som en kulspetspenna och andra är mer som en blyertsstiftpenna.

  20. Micke B 2015-10-05

    Det får bli en ThermaQ http://thermoworks.com/products/handheld/therma_q.html med lite olika tillbehör. Välbyggd, bra prestanda, IP 67, dubbla temperaturlarm, bakgrundsbelysning och dubbla givare. Dessutom går den även att använda till Rökning och BBQ, vilket gör att priset känns lite mindre smärtsamt.

  21. Drake 2015-10-07

    Slog till på en Thermapen 3 för 29 pund ink. frakt vilket jag tyckte var ett bra pris. Noggrannheten ligger ju på 0,4 grader och det duger åt mig. Kollade en film om hur dom tillverkades och det visade sig att det visst går att kalibrera dom. Visserligen bara mot 0:an om jag förstod det rätt men tidigare modeller går att kalibrera mot 100 också. http://www.thermoworks.com/pdf/user_manuals/Thermapens/Thermapen_Splash_Proof_Calibration.pdf

  22. Pekkas 2015-11-02

    Tack för en bra sida!
    Vilken sort K-givare har du köpt eBay ?
    Gärna länk!

  23. Pekkis 2015-11-02

    Tack

  24. […] vilket gör den oerhört mycket bättre än många av andra kalibrerbara termometrar jag utvärderat tidigare som bara kan justera genom att flytta skalan i sidled vid ett mätvärde. Kom ihåg att en […]

  25. Jimmie 2016-04-11

    Spana in thermometer.co.uk .. ETI heter dem och det är de som även tillverkar Thermoworks termometrar och sonder. Billigare att beställa från England så man slipper moms och tull. Therma1 har varit referens-mätaren hos proffskockar under en längre tid och deras termometrar vinner flera tester (under namnet Thermoworks) i USA.. Har provat Therma1 med en snabb probe av nål-typ och den ger exakt temperatur på 1 sek. Deras thermaq har 2 typ-K ingångar och larm.

  26. Lindh 2016-04-12

    Tack för tipset!

  27. […] kära Gresinger tuffar på i vanlig […]

  28. Micke 2017-01-13

    Tänkte bara fråga om givarna till din Greisinger då jag funderar på en själv. Du har ju de gröna trådgivarna som jag såg att du länkat till i kommentarerna här också, men du har ingen erfarenhet av de vita som ser ut att vara i nåt tygliknande material? De fanns att köpa snuskigt billigt för runt 7kr/st.

    Mvh Micke

  29. Lindh 2017-01-13

    De är bra men håller inte lika länge för exponering av vört. Smuts fastnar lättare i de flätade.

  30. Ciftci 2017-03-07

    Helt ny på det här med bryggning, och hittade tråden av en slump då jag söker efter termometer 🙂

    Men för att följa upp resonemanget med höjdens påverkan på vattnets kokpunkt. Det är ju egentligen inte höjden, utan lufttrycket som spelar in som variable på kokpunkten, och lufttrycket varierar även i stockholm! T.ex. var det 1020hPA den 16e Feb, men 6 dagar senare enbart 970hPa (22a Feb). Detta motsvarar ju en skillnad på ca 1.4grader i kokpunkt. Mellan ett kraftigt högtryck och motsvarande lågtryck kan det ju skilja sig upp mot 2 grader i kokpunkt.

    Om man vill ha en nogrannhet på en halv grad, borde man i så fall inte behöva kalibrera termometern samma dag? Eller åtminstonde checka att luftrycket på kalibreringsdag vs bryggdag inte är allt för avvikande (antar här att din termometer inte har funktion för att skriva in dagsaktuellt luftryck).

  31. Häxbryggaren 2017-03-19

    Ja det skiljer två grader i kokpunkt beroende om det är lågtryck 99 grader vid 980mbar och 101 grader vid högtryck 1050mbar. Enklast är att kolla aktuellt lufttryck via närmaste mätstation (SMHI) och sedan räkna ut kokpunkten den dag man kalibrerar.
    Gjorde min livs först öl i helgen och din blogg har varit till stor hjälp tack för trevlig läsning!

  32. Lindh 2017-03-20

    Tack själv! Det är såna här inlägg som gör mig lite extra glad! Jag har ju lufttryckmätare på väderstationen så det ska labbas med!

  33. Lindh 2017-03-20

    Mycket riktigt! Jag ska justera detta i min text. Tack!

  34. Bo 2017-08-03

    Lufttrycket spelar bara roll vid kalibreringstidpunkten. Vid en kalibrering med kokande vatten vill man veta om detta vatten kokar vid 99 eller 101 grader. Men när termometern väl är kalibrerad är 65 grader i mäsken 65 grader oavsett lufttrycket den dagen.

  35. Kristoffer 2020-08-13

    Jag saknar gamla tider, kommer ihåg att även om det tog sin tid att mäta temp, så hade vi alla tålamod. Nu för tiden det finns hundratals såna termometer,smarta termometer, panntermometer osv. som visar temp på 1-2 sekunder, men jag litar inte på dom 🙂
    Mvh
    Kristoffer

  36. […] vätskan. Mäskningens mätning skedde med min ytterst pålitliga livskamrat Gresinger GTH 1170 (som går att läsa mer om i detta nu TIO ÅR gamla termometertest!) som går att skymta fyra bilder […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *