Den stora provningen

Sedan jag började brygga öl har jag sparat en flaska av varje batch för att kunna göra en provning senare och jämföra min utveckling. Provningen skulle gått av stapeln i vintras men av en massa anledningar har det inte blivit av tills nu. Jag och Emanuel provade oss igenom runt 25 olika öl i stilarna hefeweize, pilsner, american pale ale, india pale ale och imperial india pale ale. Det blev en lång dag då vi inledde med 8 veteöl klockan 10.00. Mycket lärorikt och intressant med en del överraskningar.

130608_001 HefeWeizen eller Weißbier i folkmun. Här stod det klart ganska snabbt att detta inte är en ölsort som trivs att lagras ens några månader. De första tre var nästan odrickbara och de följande två var sisådär. De stegmäskade varianterna stack ut, likaså mitt sm-bidrag och såklart den senaste som är grymt god (och färsk). De sista som vann överlägset är dessutom gjord med BIAB vilket är lite intressant. Vi vaskade en hel del men de sista tre dracks upp. Bilden är tagen när skummet klingat av tyvärr men de hölls sig ganska länge. En av flaskorna gaushade lite till hundarnas stora lycka.

130608_002 Tvåa ut var pilsner-provningen. Här har jag ju redan kommit fram till tidigare att den variant jäst med US-05 blev bäst (längst till höger). För lite humle i slutet på samtliga kan konstateras, Mauribrew (trean) är sisådär pga jästen, de två första väldigt lika (34/70 i 8c) och ingen av dem behöver bryggas igen…

 

130608_003 Nu börjar det bli intressant! Pale ale i ordningen Diva, Sudden, Hops&dreams S04, Hops&Dreams US-05. Godast var faktiskt den äldsta ”Diva” som har brittisk humle. Den har hållt sig riktigt bra och blivit klar och fin. Tvåan sudden var helt okej men kändes klen mot den föregående. De två sista trodde jag skulle vara mer olika varandra med olika sorters jäst och olika torrhumle men jag tror min överdimensionerade ambermaltgiva slår ut de andra smakerna. Slutsats är att mer humle måste i, mindre specialmalter, humlesmaken sjunker fram till en viss punkt sedan håller den rätt bra och att klarningen av drycken ibland fortsätter med tiden.

 

130608_004IPA I, IPA II, Köksbryggeriet-IPAn singlehop Nelson, IPA jäst på 3068 weißbierjäst och till sist min senaste IPA. Notera klarheten på den IPAn som är jäst med hefeweizenjäst (4an)! Näst godast här var ettan som överraskade med mild men god engelsk humle, trots sin ålder. Godast var såklart den sista och senaste bryggden Hopfully in love som trots att den nu är några veckor för gammal är mycket god. Slutsatser är helt klart att humlesmak dör fort, mycket torrhumling krävs, US-05 flockerar inte med tid något vidare, sockerbit i flaskan för kolsyrejäsning ger för mycket kolsyra (3an), maltexktraktkokningen/köksbryggeriet blev mörk och oklar samt att jag har lärt mig mycket på mindre än ett år…

 

 

130608_005Någon bild på Imperial Iporna blev det inte pga viss fylla. Men de har jag ju skrivit om innan så det var inga nyheter. Skickar in en snaskbild istället.

Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *